7
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda

CRVENA ZVEZDA SE POHVALILA: Penali su naša specijalnost!

Objavljeno: 15.08.19 u 23:41

Crveno-beli su u evropskim takmičenjima od ukupno šest mečeva, koje su rešene posle jedanaesteraca, čak pet puta izašli kao pobednici.

Crvena zvezda se plasirala u plej-of za Ligu šampiona posle dvomeča sa Kopenhagenom koji je rešen kroz penal seriju (6:7). To nije prvi put da je naš tim kroz penale našao put do uspeha. Ukupno je šest puta Zvezda igrala utakmice koje su kroz jedanaesterce dobijale pobednika, a Zvezda  ima pozitivan skor od pet pobeda i samo jedan poraz.

Zvezda je prvi put kroz penale rešila utakmicu davne 1975. godine protiv Real Madrida u okviru Kupa pobednika kupova. Posle identičnog rezultata u obe utakmice (2:0) dvomeč se nastavio kroz penale. Na crveno-belom golu briljirao je Ognjen Olja Petrović i svojom odbranom, posle gola Jankovića, doneo pobedu za konačnih 6:5.

Usledila je antologijska utakmica praćena gustom maglom koju Beograd ne pamti. Devetog novembra 1988. godine italijanski Milan je došao na Marakanu i pri rezultatu 1:0 za Zvezdu utakmica je bila prekinuta. Sutradan se utakmica nastavila i završila nerešenim ishodom (1:1), a kroz penale Milan je stigao do pobede (4:2) i tako naneo prvi, ali i jedini, poraz Crvene zvezde kroz izvođenje jedanaesteraca u evropskim nadmetanjima.

Utakmica u Bariju na stadionu „Sveti Nikola“ protiv Olimpika iz Marseja i pobeda u finalu Kupa evropskih šampiona ušla je u istoriju srpskog klupskog fudbala. Izabranici Ljupka Petrovića osvojili su najprestižnije fudbalsko takmičenje i podigli popularni „ušati“ pehar 29. maja 1991. godine kao jedini srpski klub kojem je to pošlo za rukom. Utakmica se u regularnom delu i produžecima završila rezultatom 0:0 te su usledili jedanaesterci. Golman Stevan Stojanović odbranio je prvi penal Amorosu i doveo Zvezdu u prednost, dok su za srpski tim sigurni bili svi izvođači počev od Roberta Prosinečkog, preko Binića, Belodedića, Mihajlovića, da bi Darko Pančev pogodio gol iz poslednjeg penala i na kolena bacio golmana Olmetu za pobedu (5:3).

Naredni duel rešen kroz penale je utakmica protiv francuske ekipe Meca u prvom kolu Kupa UEFA 1998. godine. Mečevi u Beogradu i Mecu završeni su istim rezultatom (2:1), a u penal seriji srpski predstavnik je slavio rezultatom 4:3 golom Gorana Bunjevčevića u petoj seriji.

Dugo se čekalo da narednu evropsku utakmicu odlučuju jedanaesterci. Dvomeč sa Omonijom u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope okončan je ukupnim rezultatom 0:0, da bi u penalima crveno-beli slavili 6:5 i to zahvaljujući odbrani Bobana Bajkovića u sedmoj seriji.

FOTO: FK Crvena zvezda 

0
0

7 Komentara

  1. Kako da im penali i ne budu specijalnost,kad su im sudije u predhodnim domaćim prvenstvima poklonili ko zna koliko penala.

    0
    0
    Odgovori
  2. Uh na jedvite jade prodjoste, bolje se pokrijte i ne hvalite se, partizan je iz igre izbacio malatiju ane na rulet seriji, sad kad vas pocisti jang boys, vratice vas gde vam je i mesto, pozdravcic. ugledajte se na crno bele, pozzzzz

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter