0
Domaći fudbal

HS NAJAVA – SLS: Zvezda prvi favorit za odbranu krune, Partizan želi da je ‘ukrade’, Lalat vraća Vojvodinu u vrh srpskog fudbala…

Objavljeno: 19.07.19 u 10:25

Nova sezona Superlige Srbije samo što nije počela, evo kakve su promene doživeli svi superligaši u prethodna dva meseca.

Crvena zvezda brani šampionski pehar osvojen prošle sezone, dok Partizan brani Kup Srbije. Bilo je dosta uzbuđenja u prošloj sezoni, a ekipa iz Niša uspela je na tabeli da razdvoji crveno i crno-bele. Ekipa Radničkog imaće ove sezone đavolski težak posao da ponovi prošlogodišnji uspeh jer je tim dosta promenjen, a nisu ni ostali protivnici sedeli skrštenih ruku. Gotovo sigurno za mesto u Evropi naredne godine konkurisaće Crvena zvezda i Partizan. Zanimljiva će biti borba za ostale putnike. Vojvodina se dobrano pojačala, doveli su i novog trenera, kao i upravu. Dok je Čukarički u prvim evropskim izazovima ove sezone pokazao da će biti tvrd orah za sve timove koji budu gostovali na Banovom Brdu. Treba obratiti pažnju na Napredak, kao i uvek neugodnu Mladost iz Lučana.

FK Crvena zvezda

DOŠLI: Tomane (Tondela), Žander Santana (Apolon), Hose Kanjas (slobodan igrač), Nikola Vasiljević (Radnik), Radovan Pankov (Radnički Niš).

OTIŠLI: Dejan Joveljić (Ajntraht Frankfurt), Vujadin Savić (APOEL), Erik Jirka (pozajmica Radnički), Dejan Meleg (pozajmica Radnički), Nemanja Supić (kraj karijere), Nenad Milijaš (kraj karijere)

OCENA: Crvena zvezda juri svoju 31. titulu u nacionalnom šampionatu. Nema sumnje da će pokušati izabranici Dejana Milojevića da ponove prethodnu sezonu, a možda je i nadmaše. Želja Crvene zvezde jeste osvajanje duple krune. Posao bi mogli da im pokvare najbliži rivali koji su se ove sezone dobro pojačali. Crvena zvezda ima kvalitet, a na igračima je da ga pokažu na terenu. Crvena zvezda nije mnogo menjala sastav tokom pauze, a igrači koji su došli iza sebe imaju kvalitetnu biografiju, ostaje pitanja privikavanja na sistem, a ukoliko tu ne zakažu Zvezda će imati možda i za nijansu kvalitetniji tim od prošlosezonskog! 

FOTO: FK Crvena zvezda

FK Radnički

DOŠLI: Milan Makarić (OFK Bačka), Milan Bojović (Mladost Lučani), Lazar Đorđević (Karvina), Erik Jirka (Crvena zvezda – pozajmica), VladimirĐilas (Jedinstvo), Ivan Ostojić (Dukla) , Dejan Meleg (Crvena zvezda – pozajmica), Marko Knežević (Voždovac) , Luka Čermelj (Teleoptik), Veljko Batrović (Etar) , Nikola Petrović (Napredak) , Stefan Mihajlović (Rad).

OTIŠLI: Đorđe Crnomarković (Leh), Radovan Pankov (Crvena zvezda), Nikola Stanković (AEL Larisa) , , Petar Grbić (Budućnost PG), Nikola Drinčić (Vojvodina) , Marko Živković (Voždovac), (istek ugovora) Petar Petrović, Slađan Nikodijević, Aleksandar Jovanović, Aleksandar Kostić.

OCENA: Fudbaleri Radničkog drastično su promenili sastav. Promenjen je trener u jeku priprema, a igrački kadar koji je u toku boravka u Sloveniji dodatno pojačavan još je neuigran, te će trebati vremena da Simo Krunić igrače navikne na svoje taktičke zamisli. Ocena je da je Radnički u ovoj sezoni za nijansu slabiji, ali prelazni rok je u toku, tako da nije isključeno da se u u toku sezone Nišlije dodatno pojačaju. U pogledu trenutnog igračkog kadra, Radničkom će biti teško da ponovi prošlosezonske uspehe.

FK Partizan

DOŠLI: Igor Vujačić (Zeta), Periša Pešukić (Budućnost PG), Dominik Dinga (Ural) , Aleksandar Lutovac (Rad), Umar Sadik (Roma), Rajko Brežančić (Malaga), Petar Gigić (Mačva)

OTIŠLI: Danilo Pantić (istek pozajmice)  , Svetozar Marković (Olimpijakos), Musa Nđe, Radivoj Bosić ,  Mark Valijente (Sporting Hihon), (otpisani)Nemanja Nikolić, Nemanja G. Miletić, Goran Zakarić, Armin Đerlek, Miroslav Vulićević.

OCENA: Do pred kraj prošle sezone činilo se da će ona biti najgora u novijoj istoriji Partizana, ali je dolazak Sava Miloševića promrdao tim i osvojen je Kup Srbije na volšeban način, na terenu najvećeg rivala. Na krilima tog poduhvata, crno-beli se spremaju za još veći iskorak i napad na titulu. Tim je znatno promenjen, dosta njih je ‘precrtano’ bez ikakvog transfera, a zbog loše finansijske situacije nije stiglo puno novih igrača. Prvi strelac Rikardo Gomeš i dalje je sa ekipom, ali se njegova prodaja očekuje svakog dana. Ili se njoj barem nadaju svi, jer bi taj novac mnogo toga rešio. Ponovo je tu i sve oči će biti uprte u Sejdubu Sumu, koji deluje preporođen, a pažnju privlači i novajlija iz Rome, 193 centimetara visoki Umar Sadik.

Vrlo je diskutabilno kakav Partizan možemo očekivati u novom šampionatu Srbije, ali je jedno izvesno – treća vezana sezona bez titule bila bi previše. Sve je podređeno povratku na tron, mada trenutno deluje da su crno-beli još makar dva pojačanja daleko od ’bacanja rukavice u lice’ Zvezdi. Čekaju se levi krilni napadač i zadnji vezni, možda i špic koji donosi sigurne golove, da bi se moglo razmišljati o najvišim dometima.

FOTO: Miroslav Todorović/FK Partizan

FK Čukarički

DOŠLI: Veljko Birmančević (potpisao ugovor, bio na pozajmici iz Partizana ) , Nikola Ćirković (Voždovac), Stefan Cvetković (Crvena zvezda), Mink Peters (Real Madrid

OTIŠLI: Nemanja Stevanović (Partizan), Sava Radić (Trajal), Đorđe Đurić (Vojvodina), Ognjen Mudrinski (Jagelonija), Marko Ilić (IMT Beograd) , Nenad Kišo (Zemun).

OCENA: Fudbaleri Čukaričkog u ekipi nemaju velike zvezde koje će odskakati, ali imaju tim. Zanimljivo je da samo dvojica igrača imaju više od 30 godina. Treba istaći da će se Čukarički oslanjati na mladost, a u premijeri protiv Banantsa videli smo da će od velikog značaja biti Veljko Birmančević, kao i Slobodan Tedić i Milutin Vidosavljević. Čukarički je jedini tim u Srbiji koji može da se pohvali da u sastavu ima igrača kog je doveo iz Real Madrida. Reč je o Mink Petersu koji je prošao Ajaksovu omladinsku školu, a u Čukarički dolazi iz Kastilje gde je prethodnih godina nastupao. Mlad, poletan tim, igrači željni dokazivanja i pobede, to je ono što karakteriše Čukarički.

Foto: Čukarički

FK Mladost 

DOŠLI: Zakaria Suraka (Dinamo Vranje) , Bogdan Milošević (Stade Laval) , Aleksandar Stanisavljević (Slavija Sofija), Nikola Vlajlović (Dinamo Vranje), Ivan Obrovac (Mačva), Ibrahim Tanko (Crvena zvezda), Filip Stojanović (Radnik), Eliomar Silva (Široki Brijeg)

OTIŠLI: Janko Tumbasević (TSC), Stefan Dimić (Balzan), Jovan Markoski (Napredak), Petar Bojić (Vojvodina), Aleksandar Pejović (Dinamo Minsk), Milan Bojović (Radnički Niš), Marko Jevremović (Javor), Stefan Golubović (Istek ugovora), Petar Jovanović (Zlatibor).

OCENA: Ekipa Mladosti iz Lučana zadržala je kostur ekipe, sa gola ih predvodi talentovani Rosić, a napad je pojačan nekadašnjim fudbalerima Partizana i Crvene zvezde. Dakle, otežavajuća okolnost za Lučance biće i promena trenera pošto je Nenad Milovanović preuzeo mladu reprezentaciju Srbije. Ipak, ekipa će po kvalietu  i naredne sezone konkurisati za vrh tabele, a nijedan tim u Lučane neće putovati sa unapred upisanim bodovima.

FK Partizan/Miroslav Todorović

FK Napredak 

DOŠLI: Marko Pavićević (OFK Titograd), Aleksandar Desančić (Bežanija), Miloš Ožegović (Radnik), Đuro Zec (Krupa), Miloš Milovanović (Radnik), Marko Milošević (Zemun), Mitar Ćuković (Proleter), Jovan Markoski (Mladost), Aleksandar Mesarović (Vojvodina), Tomislav Pajović, (RadnikMilan Spremo (OFK Bačka).

OTIŠLI: Stefan Deak (MTK), Nikola Petrović (Radnički), Marko Marinković (Spartak Trnava), Gradimir Trnavac (Trajal) (istek ugovora) Luka Stevanović, Nemanja Petrović, Miloš Ostojić, Miloš Zukanović.

OCENA: Promenjen je trener. Umesto prekaljenog vuka Milorada Kosanovića došao je Predrag Rogan. Bilo je dosta promena u igračkom kadru, te će trebati vremena da se ukomponuje sve i postavi na svoje mesto. Napredak je od povratka u Superligu Srbije bio tim koji je zauzimao mesto u plej-ofu, tako da će to biti i sada. Veliki udarac za Napredak je gubitak odličnog golmana Nikole Petrovića. Veliki plus je što je tim sačuvao ubitačnog Ndajea.

FOTO: FK Napredak

FK Vojvodina 

DOŠLI: Nikola Drinčić (Radnički), Nemanja Čović (Proleter), Miodrag Gemović (Mačva) , Nemanja Vučić (Zemun), Petar Bojić (Mladost), Marko Đurišić (Dinamo Vranje), Đorđe Đurić (Čukarički) , Jovan Kokir (Partizan), Nikola Vasiljević.

OTIŠLI: Milan Vidakov (Kabel), Marko Bjeković (Kabel), Marko Mandić (Kabel), Nikola Srećković (Spartak), Damir Zlomislić (Zrinjski), Daniel Graovac (Astra), Aleksandar Mesarović (Napredak), Aleksandar Mirkov (Smederevo) , (istek ) Milan Đurić, Vuk Mitošević.

OCENA: Vojvodina je dobila novu upravu i novog trenera. Da smo ovaj tekst pisali pred početak priprema na koje je Vojvodina otišla bez trenera, rekli bismo, ‘teško će Voša da izbori plej-of’. Nakon pojačanja, trenera i nove uprave koja je stigla pred početak priprema Vojvodina se svrstala u na vrh favorita za visok plasman. Vojvodinu očekuje borba za prva četri mesta i završnicu kup takmičenja. Ipak, veliki peh za crveno-bele jeste povreda Nemanje Čovića koja će novajliju držati van terena u narednih nekoliko meseci.

FOTO: FK Vojvodina

FK Proleter

DOŠLI: Nikola Petrić (Panačaiki), Milan Mirosavljev (Irtiš), Uroš Lukić (Brodarac), Aleksa Pejić (Brodarac) , Mladen Lukić (Žarkovo), Stefan Golubović (Brodarac), Mihajlo Ivančević (Brodarac), Marko Pantić (Bačka), Andrija Ratković (Pišek), Uglješa Radinović (Bačka), Ivan Knežević (Beočin), Đoko Milović (Olimpija Sarajevo) , Milorad Balabanović (Rad), Artur Jedigarjan (Alaškert), Stefan Jovanović (Bačka).

OTIŠLI: Zarija Lambulić (Soligorsk), Mitar Cuković (Napredak), Nemanja Čović (Vojvodina), Srđan Vujaklija (Borac Bl), (istek ugovora)  Miloš Joksić, Josef Bempah, Lazar Veselinović, Luka Bošković, Aleksandar Tanasin, Dušan Plavšić, Danilo Nikolić, Ognjen Krasić, Predrag Govedarica, Miloš Vesić.

OCENA: Proleter je napustio veliki broj igrača, a na čelu kolone bio je trener Dragan Radojičić, kreator prošlogodišnjeg uspeha. Proleter je u prvoj sezoni u Superligi uspeo ne samo da izbori opstanak u ligi, već i da učestvuje u plej-ofu. Nakon ovosezonskih promena u timu teško će Novosađani uspeti da ponove sezonu iz snova koju su imali u prethodnoj godini, ali u svakom slučaju neće biti lak plen nikome ko bude gostovao na „Karađorđu“. 

FOTO: HOTSPORT

FK Radnik  

DOŠLI: Slađan Mijatović, Ivan Kostić (Metalac), Siniša Mladenović (Zemun), Sead Islamović (Novi Pazar), Miroljub Kostić (AGMG), Nikola Bogdanovski (Bežanija), Uroš Stojanović (Bežanija), Luka Micić (Bačka), Boban Georgijev (Sileks)

OTIŠLI: Nikola Vasiljević (Crvena zvezda), Tomislav Pajović (Napredak), Miloš Milovanović (Napredak), Milovan Lekić (Mačva), Filip Stojanović (Mladost), Nikola Kovačević (Mačva) 

OCENA: Radnik je sačuvao kostur tima, a na novom terenu i sa novim trenerom Slavišom Božićićem pokušaće da napravi korak dalje  i plasira se u gornji deo tabele. Nema sumnje da kvalitetom zavređuju to mesto. Na najudaljenije gostovanje klubovi sa severa Srbije putovaće s merakom, pošto su Surduličani dobili novi teren, te će na njemu biti zaista uživanje igrati.

FOTO: Radnik Surdulica

FK Spartak 

DOŠLI: Vladan Vidaković‚(Hajduk 1912), Nikola Srećković (Vojvodina) Šo Jamamoto (OFK Petrovac) Noboru Šimura (povratak sa pozajmice – Makida Zelvia) .

OTIŠLI: Dejan Kerkez (Maritimo) , Vladimir Torbica (završetak karijer) , (istek ugovora) Basej Injag Hauvels, Dejan Đenić

OCENA:  Ocena je da će Vladimir Gaćinović na okupu imati dobar i uigran tim. Nije bilo mnogo odlazaka iz Subotice, a za sada ni dolazaka. Ističemo prodaju Dejana Kerkeza koja će omogućiti miran period u funkcionisanju kluba.

FOTO: FK SPARTAK SUBOTICA

FK Voždovac  

DOŠLI: Nenad Cvetković (Zemun), Justas Laciskas (Jagelonija), Miloš Stojčev (Tuzla city), Damjan Daničić (Crvena zvezda), Viktor Živojinović (Jedinstvo Ub), Marko Trkulja (Sinđelić), Strahinja Karišić (Partizan), Luka Jakovljević, Miloš Bosančić, Strahinja Karišić (Partizan)

OTIŠLI: Dragoljub Srnić (Lodz), Nikola Trijuć (Debrecin), Božidar Veličković (Treleborg), Nikola Ćirković (Čukarički), Predrag Sikimić (Tabor Sezana), Marko Jovanović (Borac Bl), Miloš Pavlović (Zemun), Marko Knežević (Radnički Niš), Lazar Arsić (Haka), Andrija Luković (Rakov), Borko Duronjić (TSC), Radovan Avram (Bežanija), Dušan Matović.

OCENA:  Novi trener Radomir Koković će učiniti sve da ukomponuje kockice kako bi Voždovac naredno proleće igrao u plej-ofu, a ne u donjem delu tabele. Činjenica je da ’zmajevi’ imaju kvalitet za gornji deo, videćemo kako će to sve na terenu izgledati. Veliko pojačanje biće Justas Laciskas, a nesumnjivo od velike pomoći biti iskustvo Miloša Bosančića.

FOTO: FK Voždovac

FK Mačva 

DOŠLI: Nikola Dukić
(Kjevo) , Mile Vujašin (Radnički Kragujevac), Stefan Ilić (Partizan), Filip Čermelj (Partizan), Milovan Lekić (Radnik), Marko Jeremić (Bežanija), Nikola Kovačević (Radnik) .

OTIŠLI:  Mladen Lazarević (Dinamo Pančevo), Ivan Obrovac (Mladost), Miodrag Gemović (Vojodina), Matija Miketić (Novi Pazar), Petar Gigić (Partizan),  (istek ugovora) Jovan Vicić, Andru Marveđio, Dejan Babić, Lazar Ivić, Nenad Gavrić.

OCENADarko Tešović je pojačanja tražio u podmlatku Kijeva i Partizana. Stigli su Nikola Dukić, Stefan Ilić i Filip Čermelj. Igrači od kojih se sigurno očekuje da prave razliku na terenu. Imaće dovoljno kvaliteta da još jednom opstanu u ligi, a uz malo sreće i iskustva, možda da zaigraju i u plej-ofu. Minus je odlazak Nenada Gavrića čije je iskustvo bilo od velike važnosti.

FK Rad

DOŠLI: Milan Jagodić (Dobanovci), Ostoja Stjepanović (Makedonija), Marko Nikolić

OTIŠLI:  Aleksandar Lutovac (Partizan), Milorad Balabanović (Proleter), Rastko Šuljagić (Radnički Pirot), Marko Stojanović (Zlatibor), Filip Bainović (Gornik Zabrze), Stefan Mihajlović (Radnički Niš), Miloš Marković

OCENA: Rad se u protekloj sezoni borio za opstanak, a do njega je došao u završnici sezone dolaskom Bogdana Koraka. Korak je obećao da se tako nešto ‘građevinarima’ više neće dogoditi, odnosno da će se boriti za vrh tabele. Ukoliko pogledamo odlaske i dolaske, Radu će trebati mnogo više pojačanja kako bi uspeo da obezbedi mirnu sezonu i opstanak u ligi. ’Građevinare’ u suprotnom očekuje još jedna sezona u kojoj će se boriti za opstanak.

FOTO: FK Rad

FK TSC Bačka Topola

DOŠLI:  Srđan Grabež (Bačka), Goran Antonić (Alaškert), Janko Tumbasević (Mladost), Bojan Balaž (Partizan), Luka Krstović (Crvena zvezda), Barna Antal (Mirkurea), Borko Duronjić (Voždovac).

OTIŠLI: Miloš Plavšić (Radnik Bl.), Norbert Pinter (Szeged), Dejan Stojaković, Aleksandar Erak, Nebojša Mezei, Miloš Milosavljević.

OCENA:  Ekipa TSC je novajlija u ligi, ali ima kapaciteta da u prvoj sezoni napravi veliko iznenađenje. U klubu se radi vredno i planski, dovedena su kvalitetna pojačanja koja će u timu praviti razliku, a upravo to je potrebno treneru Zoltanu Šabu. U najgorem scenariju TSC će sezonu završiti u vrhu plej-auta, ali ne isključujem novo iznenađenje i borbu za vrh.

FOTO: TSC Bačka Topola

FK Javor 

DOŠLI: Marko Jevremović (Mladost), Filip Pavišić (Dinamo Vranje), Vladimir Jovanović (Brodarac), Dobrivoje Poledica

OTIŠLI:  Jovan Marinković (Bačka), Ivan Josović (Inđija), Nemanja Anđelković (Zlatibor)  (Istek ugovora) Nemanja Jeveričić, Nemanja Milovanović.

OCENA: Ekipa Javora prethodne sezone bila je dominantna u Prvoj ligi Srbije. Ivan Marković bio je iks faktor na terenu sa impozantnim golgeterskim učinkom. Na 35 odigranih mečeva postigao je 29 golova. Uigranost ekipe je prednost Ivanjičana koji nisu mnogo menjali do sada.

FK Inđija 

DOŠLI: Milan Janjić (Kaspi Aktau), Vasiljije Janjić (Zemun), Miloš Podunavac (Zemun), Branislav Tomić (Bačka), Milan Bubalo (Lampun Vorior), Ivan Josović (Javor).

OTIŠLINenad Kocović (Kabel),  Badara Bađi (Zvijezda 09), (Istek ugovoraOgnjen Damnjanović, Alija Izberović

OCENAEkipa Inđije nije drastično menjala igrački kadar. Pojačala je goruće pozicije i u takmičarskoj sezoni nadaće se najboljem. Igrači koji su igrali u Inđiji govore da klub krasi odlična organizacija i posvećenost. Upravo to moglo bi da pomogne Inđiji u novoj sezoni i ka mogućem opstanku.

RASPORED 1. KOLA:

Petak:

20.00 Voždovac – TSC Bačka Topola

Subota:

18.00 Spartak – Rad
20.00 Crvena zvezda – Javor
20.00 Mladost Lučani – Radnik
20.00 Čukarički – Napredak
20.00 Vojvodina – Mačva

Nedelja:

18.00 Inđija – Partizan
20.00 Radnički Niš – Proleter

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter