Čvrsta obrana postala je prepoznatljiv znak našeg tima već u prvim utakmicama pod komandnom palicom aktuenog šefa stručnog štaba.

O snazi bedema najbolje govori podatak da je Crvena zvezda tokom kvalifikacija za Ligu Evrope u sezoni 2017/18 na četiri od osam utakmica sačuvala mirnu mrežu.


Milan Borjan ostao je nesavladan na utakmicama protiv Florijane, Irtiša i Sparte na stadionu “Rajko Mitić”, a tim iz Praga nije našao put do crveno-bele mreže ni na svom terenu.

Sjajan učinak u defanzivi crveno-beli tim je učinio još impresivnijim u grupnoj fazi pa gol nije primio u Londonu protiv Arsenala, u Belorusiji protiv BATE Borisova i u oba susreta sa Kelnom. Fenomenalan učinak po ovom kriterijumu upotpunila je utakmica u Beogradu protiv CSKA iz Moskve završena 0:0.

Teško rešiva enigma za ofanzivu rivala Zvezde je bio i prošle sezone na internacionalnoj sceni. Spartaksu i Suduvi ni po 180 minuta nije bilo dovoljno da nađu rupu u crveno-belom bedemu, a Borjan je ostao nesavladan i u susretima sa Red bul Salcburgom, Napolijem i Liverpulom.

Učinak granitne odbrane ostao je na nivou i na premijeri u aktuelnoj sezoni, a remi mirnih mreža dodatno je popravio procenat internacionalnih utakmica na kojima Zvezda nije primila gol. Kad se podvuče crta tim Vladana Milojeviča u 54,8% slučajeva ostao je nesavladan u Evropi, a od 15 dosadašnjih rivala samo tri su uspela da u oba meča postignu bar po jedan gol: Krasnodar, Spartak Trnava i Pari Sen Žermen.

FOTO: FK Crvena zvezda