0
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda

MIRKO IVANIĆ: Da li bi ’potpisao’ grupnu fazu LE, koja mu pozicija leži i zašto iz Voše nije mogao u Zvezdu ili Partizan…

Objavljeno: 22.06.19 u 14:00

Odigrao je dobru polusezonu u crveno-belom dresu, a sada Mirko Ivanić u Austriji odrađuje svoje prve letnje pripreme sa Crvenom zvezdom.

(Specijalni izveštač HotSporta iz Vindisgarštena – Mirko Marković)

Zvezdin kreativac vrlo je zahvalan kao saigrač, ali i kao sagovornik, jer je sa novinarima u Austriji pričao o različitim temama, i ne samo fudbalskim.

Ipak, za početak fudbal i kakvi su njegovi utisci sa prvih letnjih priprema sa Zvezdom.

– Spremamo se, radimo intenzivno. Moje prve pripreme sa Crvenom zvezdom i prve letnje pripreme posle četiri godine. Krenuli smo i sa prijateljskim utakmicama, čekaju nas ozbiljniji protivnici. Najbitnije je da se dobro spremimo i uigramo, posebno taktički, za sve ono što nas očekuje.

Navijači se ’lome’ kada su u pitanju očekivanja ovog leta – Liga šampiona ili Liga Evrope?

– Svakako je naš cilj Evropa! Glavni je ulazak u Ligu šampiona! Pokušaćemo… Treba da razmišljamo samo o tome i da tome težimo. Uvek treba pred sebe postavljati velike ciljeve. Ne treba da se osvrćemo na prošlu sezonu i ono što je bilo. I da se tako i ponašamo.

Ivanić ima kontinuitet evropskih kvalifikacija, nakon epizoda sa BATE Borisovim, sada će ih imati i sa srpskim šampionom.

– Sa BATE-om sam imao uspeha, igrao sam dva puta Ligu Evrope. Sa Vojvodinom sam bio na korak od tog takmičenja. Ovo što mi predstoji ovog leta sa Crvenom zvezdom su najvažnije kvalifikacije u mojoj dosadašnjoj karijeri. Daj Bože, da bude Liga šampiona.

Da li bi potpisao da Zvezda igra grupnu fazu Lige Evrope, pre Lige šampiona?

– Ne bih! Imamo dobar žreb, što znači da ne treba da se opuštamo. Moramo da težimo ka Ligi šampiona, iako smo svesni da će biti teško. Takvim razmišljanjem ćemo stići do cilja.

FOTO: FK Crvena zvezda

Osnovna pozicija, kako kaže, mu je centralni vezni, ali je trener Vladan Milojević počeo da ga ’isprobava’ i na krilu.

– Više mi odgovara da igram u sredini, nego na strani. Biće dosta utakmica ove sezone, šef ima dosta zamisli, a mi igrači moramo da odgovorimo na svaku poziciju na koju nas stavi.

Igranje s Markom Marinom?

– Baš mi odgovara i mnogo znači. Marin je sjajan igrač, lako je kad si sa njim na terenu. Mnogo nam znači. Igrao je na nekom nivou na kojem mi nismo bili. Konkretno u Premijer ligi. To je ozbiljan nivo fudbala. Znači imati takvog igrača u ekipi. Razmenjujemo mišljenja sa njim.

Već šest meseci si u Zvezdi, jurili su te pune dve i po godine.

– Svakako da sam zadovoljan što sam se uklopio u novu sredinu. Igrao sam proletos i verujem da mogu mnogo više i bolje. Ekipa je bila zasićena posle Lige šampiona, imali smo veliku bodovnu prednost i praktično već osvojenu titulu. Sada od sebe očekujem još više i verujem da ću pružiti bolje partije.

Golovi?

– Fale mi! U Belorusiji je bilo dosta golova i asistencija.

Strast u ekipi, da li će se vratiti?

– Vratiće se! Hoće, sigurno. Vidi se to na treninzima tokom priprema u Austriji. Igrači su motivisani.

FOTO: STARSPORT

Potencijalni rival Zvezde u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona bio bi upravo BATE Borisov.

– Mogu da kažem da smo mi kvalitetniji od BATE Borisova. Treće kolo je daleko, još nismo odigrali ni prvo. Bićemo nepovlašćeni tada. Sa jedne strane voleo bih da ih dobijemo jer smo bolji, sa druge ne bih, jer tamo stvarno imam dosta dobrih prijatelja. Opet, bolje BATE nego Ajaks! (smeh)

Iz Belorusije je poneo lepe uspomene.

– Boravak u Belorusiji dosta je uticao na mene, s obzirom da je to bilo moje prvo iskustvo u inostranstvu. Mnogo mi je značilo što sam proveo tri godine tamo. Druga kultura, naučio sam jezik, upoznao druge ljude. Sve to me je dosta očvrsnulo.

Odnos Belorusa prema Srbima je vrlo pozitivan.

– Imaju baš lep odnos prema nama. Gledaju nas kao bratski narod. Dosta Srba je u Bate Borisovu, i stvarno su se u klubu dobro prema nama ponašali.

A kada uporedi belorusku ili srpsku ligu…

– Nije velika razlika. Mi imamo više talentovanih fudbalera, a kod njih je malo stabilnije što se tiče finansijske situacije.

– Sa Milićem sam bio zajedno na pripremama, a čujem se sa Simićem i Filipovićem, našim igračima koji su ostali u Bateu.

Može li Mirko Ivanić da bude u kvalifikacijama za Zvezdu ono što je bio El Fardu Ben prošle sezone?

– Voleo bih da to bude tako. Ben je odigrao sjajno prošle kvalifikacije. Opet, najvažnije je da Crvena zvezda uđe u Evropu.

Pre odlaska u inostranstvo jurili su ga Zvezda i Partizan, ali se isprečio odnos Vojvodine prema večitima tada, odnosno, navijači Vojvodine.

– Iz Vojvodine sam hteo isključivo da odem u inostranstvo! Da se oprobam u nekoj jačoj ligi, ispostavilo se da to nije ilo baš tako. Posle tri godine i promena koje su se desile u Crvenoj zvezdi osetio sam datu mogu mnogo da napredujem i poželeo sam da se vratim. Tek kad odeš u inostranstvo, vidiš koliko su naši klubovi, Crvena zvezda i Partizan pre svega veliki. Mada je Zvezda u ovom trenutu mnogo ispred velikog rivala… Nekad kad završim karijeru, kad se osvrnem iza sebe i kažem da sam bio u Crvenoj zvezdi, onda je to nešto veoma bitno. Vojvodinu poštujem i uvek ću je podržavati.

FOTO: FSCG

Kakav je Mića Ivanić privatno?

– Obožavam košarku. Volim bioskop, pozorište. Dosta čitam. Sad trenutno psihologiju, volim i romane. Na pripremama čitam knjigu „Prisutnost“, dobra je, preporučio bih je. Slobodno vreme provodim sa devojkom i društvom. Generalno, isti sam kao i na terenu. Mnogi mi zameraju da sam previše miran. Mada, nisam baš takav. Ponašam se normalno, ne želim da budem upadljiv zbog svog ponašanja.

Iako je uspešan fudbaler, pomno prati i košarkaške aktivnosti, posebno duele Zvezde i Partizana.

– Gledao sam derbi, preko tableta… Bili su koraci (smeh)… Ali, sudijske greške su sastavni deo sporta. Mada mislim da bi Crvena zvezda pobedila i u petoj utakmici jer je kvalitetnija od Partizana.

– Pratim i NBA ligu. Gledao sam Jokićeve utakmice, kad god sam mogao. Jedan od najboljih košarkaša na svetu, definitivno!

Mundobasket?

– Iz sveg srca ću navijati da osvojimo zlato! Ali, svi nas već sada pritiskaju i vide u finalu. Voleo bih da sve ide polako, utakmicu po utakmicu i da dođu do finala sa Amerikancima. Pa, da vidimo…

Na kraju se dotakao i kraha mlade reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Italiji i San Marinu.

– Desi se. Porazi su sastavni deo fudbala. Imala je ta generacija sjajne rezultate. Treba ih podržati. Mi smo u tim kategorijama osvajali evropsko i svetsko prvenstvo. Njima je sigurno najteže. Sada će svi da ospu paljbu po njima, a sa moje strane maju podršku. Ne treba zaboraviti uspehe koje su nam doneli, da su bili na balkonu… Ne bih voleo da se sve to zaboravi. Veliko je razočaranje, ali oni igraju u ozbiljnim klubovima, prave velike karijere, neka nastave tako i u A reprezentaciji.

– Nismo se čuli sa Gajićem i Babićem, ne praktikujemo to između sebe. Gledamo da se posle takvih poraza sve ohladi, pa tek onda se čujemo – zaključio je Mirko Ivanić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter