0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HS PREDSTAVLJA EP U-21: Strašna Italija, jaka Nemačka, neugodne Engleska i Španija, Srbija preti iz ‘senke’ (SASTAVI)

Objavljeno: 16.06.19 u 10:26

Danas u Italiji i San Marinu startuje Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine, a mi smo svim srcem uz izabranike Gorana Đorovića.

Od danas pa sve do 30. juna bićemo svedoci Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine, a ono će se prvi put igrati u dve države Italiji i San Marinu. Formalno domaćin su Azuri, ali će se tri utakmice odigrati na stadionu Saravale u San Marinu kapaciteta svega 4,778 gledalaca. Ostali stadioni u Trstu, Ćezeni, Ređo Emiliji i Bolonji su kapaciteta preko 20 hiljada gledalaca.

Titulu prvaka Evrope brani Nemačka koja se nalazi u grupi sa Srbijom. Sistem takmičenja je takav da je 12 selekcija podeljeno u tri grupe po četiri tima i iz svake u polufinale ide prvoplasirani tim plus najbolje drugoplasirana ekipa. Četiri učesnika polufinala obezbediće vizu sa Olimpijske igre u Tokiju narednog leta. U slučaju da se Engleska nađe u polufinalu preostala dva drugopasirana tima igrala baraž za OI, jer Engleska na najvećoj sportskoj smotri učestvuje kao jedinstvena Velika Britanija.

Prvi put u istoriji takmičenja sudije će imati pomoć VAR sobe, Srbija će na ovom turniru imati svog predstavnike među arbitrima, a to su Srđan Jovanović, Milan Mihajlović iUroš Stojković.

A GRUPA – GRUPA SMRTI

Italija

Azuri su domaćini turnira, ali po sastavu čini se i prvi favorit za osvajanje titule. Selektor Luiđi Di Bijađo ima na raspolaganju strašan tim. Prve zvezde su svakako napadač Juventusa Moise Ken i vezista Rome Nikolo Zaniolo. Problem za Italijane bi mogla da bude grupa ‘smrti’.

Španija

Nisu Španci imali sreće u žrebu, zbog kvaliteta i izjednačenosti grupe ne bi začudilo da odavde samo jedan tim ode dalje, te neko od velikana ostane kratkih rukava. ‘Crvenu furiju’ nikada ne smete otpisati, a već danas ćemo videti na čemu je četa Luisa de la Funetea. Vedete tima su Karlos Soler iz Valensije, Dani Sebaljos iz Reala i Dani Olmo iz zagrbačkog Dinama.

Belgija

Nije ovo ona generacija ‘crvenih đavola’ sa recimo Edenom Azarom ili Kevinom De Brajneom, ali je veoma nezgodna. Može Belgija dobro da oznoji Italijane i Špance. Oni su taj faktor koji ovu grupu čine najtežom i najneizvesnijom. Od igrača pažnju treba posvetiti Dodi Lukebakio iz Fortune koji je ove sezone dobro isterorisao Bajern iz Minhena, ali i na Isaka Mbenzu iz Hadersfilda.

Poljska

Apsolutno autsajder ove grupe, ali opet i jedan tim koji može da iznenadi. Poljaci imaju lepu istoriju kada je reč o EP za igrače do 21 godine. Selektor Česlav Mihnivić uglavnom računa na igrače iz domaće lige i četiri stranca. Najpoznatije ime je golman Fiorentine Bartomej Dragovski, ali je prva zvezda tima napadač Fortune David Kovanicki strelac deset golova na 14 utakmica za ovu selekciju. Tu je i Bartoš Kaustka čija je karijera otišla nizbrdo posle Eura u Francuskoj.

B GRUPA – ‘ORLIĆI’ MOGU DA ŠČEPAJU NEMCE

Nemačka

Nemci brane osvojenu titulu od pre dve godine iz Poljske. Štefan Kunc na raspolaganju ima ‘potentan’ tim. Od kapitena Džonatana Taha (Leverkuzen), preko vezista Maksimilijana Egestajna (Verder) i Mahmuda Dahuda (Borusija D) do napadača Johanesa Egestajna (Verder). Dobar tim, ali ne smemo se predati.

Srbija

Ne radi se samo o patriotizmu, radi se i o sjajnoj generaciji fudbalera. Goran Đorović ima sjajan tim, bitno je samo da ga dobro uklopi. Ako se to desi, Srbija će sigurno biti jedan od favorita iz senke. Prva zvezda tima je svakako novi napadač Real Madrida Luka Jović, a od zvezde u usponu su svakako Nikola Milenković, Nemanja Radonjić, Andrija Živković, Saša Lukić i Dejan Joveljić. Dobra stvar je u tome što jednog rivala već dobro poznajemo i to prvog u grupi Austiju koju smo pobedili u kvalfikacijama.

Danska

Verovatno za ljubitelje fudbala u Srbiji pomalo nepoznanica, ali su Danci veoma talentovani fudbaleri i selekcija koja je redovni učensik EP. Prve zvezde selekcije Danske su svakako napadač kijevskog Dinama Mikel Deulund i vezista Selete Matijas Jensen, koji je već ušao u 23 godinu.

Austrija

Autsajder ove grupe, četi Gorana Đorovića dobro poznati tim. Zašto? Zato što smo ukrstili koplja u kvalifikacijama. U Beču smo slavili sa 3:1, dok je u Novom Sadu bilo 0:0, ali smo tada igrali u nešto slabijem timu, jer smo se već kvalifikovali na EP. Austrija je i ovog puta Jugoslavija u malom, a pažnju bi trebalo obratiti na Matijasa Honsaka iz Kila, sjajnog strelca i Adriana Grbića iz Altaha.

C GRUPA – IMALI SMO SREĆE U ŽREBU, GRUPA SMRTI DVA

Engleska

Veoma talentovana ekipa. Nema sumnje da su Englezi jedan od favorita za krunu. Nisu imali sreće u žrebu, te će morati na megdan Francuzima i neugodin Hrvatima. Čekaju nas baš jaki okršaji u San Marinu i Ćezeni. Zvezda tima je svakako Tami Abraham napadač Aston Vile, koji je ovaj tim vratio u Premijer ligu. Na 23 utakmice postigao je osam golova za ‘gordi albion’. Naravno, tu su i Damari Grej iz Lestera, Rajan Sesenjon iz Fulama i sjajni plejmejker Džejms Madison iz Lestera.

Francuska

Na prvi pogled nije favorit grupe pored Engleske, ali daleko od toga da ne može do titule evropskog šampiona. Silvan Ripol ima sjajan tim na raspolaganju. Prva zvezda tima je svakako Musa Dembele iz Liona, a u napadu je i snažni fudbaler Majnca Žan-Filip Mateta. Sredinu terena drži igrač Arsenala u usponu Mateo Genduzi, a u odbrani zid pred golom Lajpciga Dajo Upamekano.

Hrvatska

Vicešampioni su sveta kada je reč o ‘A’ selekciji, a Nenad Gračan priprema tim koji će naslediti Luku Modrića, Ivana Rakitića i Marija Mandžukića. ‘Kockaste’ ne smemo otpisati, dobra je ovo generacija, koliko god im rivali bili Englezi i Francuzi. Kapiten tima je već više nego dobro poznato ime u Evropi Alen Halilović iz Standarda. Napad predvodi ‘strašni vuk’ Josip Berkalo, a za kreaciju biće zaduženi zvezda u usponu Nikola Vlašić iz CSKA iz Moskve, Toma Bašić iz Bordoa, ali i motori Dinama Nikola Moro i Ivan Šunjić.

Rumunija

Realno, najveća nepoznanica za sve ljubitelje fudbala i čini se apsolutni autsajder. Zato bi bilo bolje da pogledamo četu Mirela Radoija pa tek onda da je ocenimo. Aleks Paškanu je štoper Lestera, Jonut Nedelkearu je već nastupao za ‘A’ tim, sin legendarnog Georgija Hadžija, Ianis je ‘mozak’ ovog tima, a prva ‘puška’ je napadač Palerma Geogrge Puškaš koji je na 21 utakmici za mladi tim Rumunije postigao 14 golova.

RASPORED 1. KOLA:

‘A’ grupa – danas

18.30 Poljska – Belgija
21.00 Italija – Španija (RTS 2)

B grupa – ponedeljak

18.30 Srbija – Austrija (RTS 1)
21.00 Nemačka – Danska (RTS 2)

C grupa – utorak

18.30 Hrvatska – Rumunija (RTS 2)
21.00 Francuska – Engleska (RTS 2)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter