1
Domaći fudbal

FABRIKA TALENATA: Klub sa Banjice ima školu za ponos!

Objavljeno: 03.06.19 u 14:04

Sinonim za Rad je njegova Omladinska škola! Klub sa Banjice  je oduvek imao imperativ i težio da opravda svoje ime – Rad.

Škola kluba  je vremenom stekla reputaciju i prepoznatljivost kao jedna od najboljih fudbalskih akademija za pravilan sportski i mentalni razvoj mladih fudbalera.

Rad je tokom celog svog postojanja gajio takvu klupsku politiku da se velikim delom oslanjao na svoj omladinski pogon. Šansu da zaigraju u prvom timu dok su bili omladinci, dobili su mnogi igrači koji su vremenom postali nosioci tima, a veliki broj njih i reprezentativci.

Kvalitet jednog sportskog kolektiva ne ogleda se samo osvojenim bodovima i ugledom u lokalnoj sredini, već pravom merom razvoja sopstvenog sistema. Dugogodišnje i uporno ulaganje, pre svega u mlađim kategorijama, jedini je siguran put da će nešto trajati, a trag biti praćen. Radova škola je uvek bila među najboljima u zemlji, a od dolaska Mijovića ona funkcioniše fantastično.

O uspesima mladih građevinara i bitnosti rada s najmlađim fudbalerima za klupski sajt govori Željko Mijović, direktor Omladinske škole FK Rad. Uz jutarnju kaficu i prelistavanje dnevne štampe razgovor je potekao spontano. Pogled je pao na izveštaj upravo završene omladinske i kadetske lige Srbije i logično pitanje za direktora Omladinske škole bilo je da oceni učinak svojih učenika.

-U principu, zadovoljan sam postignutim rezultatima mlađih kategorija u takmičarskoj sezoni 2018/19, mada uvek može i bolje. Svestan sam da je naša omladinska škola još daleko od onoga što želim da bude. Ovo je nešto što je trenutno, nadam se da je usputna stanica onome čemu kao direktor težim. Meni je mnogo draže što u prvom timu imamo okosnicu fudbalera na koje se ozbiljno računa i računaće se u budućnosti. Rad jeste veliki klub koji uvek treba da ide na rezultat, ali rezultat sam po sebi u omladinskim kategorijama nije prioritet, nego školovanje igrača za prvi tim . Lepo je što su omladinci i kadeti šesti na tabeli, mlađi omladinci i mlađi kadeti vode borbu za drugo mesto, pioniri i petlići su u samom vrhu tabele, mada može i bolje. Lepo je i to što pobeđujemo na mnogim turnirima gde smo rado viđeni gosti, ali bitnije je napraviti igrača. Bez obzira na značaj rezultata, on ništa ne vredi ako se ne naprave igrači za prvi tim. Pitajte bilo koga i neće znati da vam kaže ko je pre pet – šest godina bio šampion u omladincima i kadetima. Ali, svi pamte koje igrače je omladinska škola izbacila u prvi tim. Te osvojene titule su bitne prvenstveno za medije i širu masu ljudi, ali po meni u nekom bitnom smislu ne znače mnogo, upravo iz svega gore navedenog. – u dahu je ocenio Mijović.

Čovek koji je jedan od najzaslužnijih za uspešan rad na daleko čuvene „fabrike“ fudbalskih talenata na Banjici otkriva kako je raditi sa najmlađim kategorijma fudbalera.

-Velika je sreća raditi sa decom, gajiti u mladim ljudima ljubav i prave vrednosti, ali, težak je to posao, reklo bi se – rudarski. Mnogo lavirinta, skretnica, krivina vreba na svakom koraku. Zato, tananost pristupu, ali pre svega stručnost kad je reč o radu s mlađim kategorijama ne sme da izostane. O tome mnogo vodimo računa. Deca su različita, a sve njih treba sastaviti u jednu celinu. Sa svojim saradnicima ne razgovaram kao njihov direktor, već drug, želeći da svi zajedno, uvek pronađemo najbolje rešenje za decu s kojom radim. Moji saradnici su shvatili da smo mi omladinska škola, i sam naziv „škola“ govori da decu moramo mnogo toga da naučimo, pre svega da ih uvedemo u sistem rada, kako bi dete znalo od malih nogu šta je to Rad, da može da istrpi pritisak veličine kluba, da usvoji način na koji taj klub radi, da jednog dana nosi dres prvog tima i da od njih napravimo ne samo fudbalera, već dobrog i poštenog čoveka .Svesni smo da je trenažni proces i razvoj mladih igrača živa materija i da se menja iz dana u dan. Svakodnevno analiziramo kako treninge tako i utakmice. Nastojimo da svakim danom deca sve više napreduju. Individualno se bavimo razvojem igrača i to je ono što je najbitnije za nas. Prosto je nemoguće da čitava ekipa iz omladinskog pogona pređe u prvi tim. Ali, mi stvaramo takvu atmosferu kako bi oni najtalentovaniji, oni sa najjačim karakterom, najsposobniji, bili što spremniji da odgovore zadacima prvog tima. – istakao je Mijović

Za unapređenje sportske infrastrukture klub je izdvojio značajna sredstva, ali na tome se neće stati.

-Dosta pozitivnih stvari je odrađeno, a biće ih još. Što se tiče Omladinske škole čeka nas završetak zgrade u kojoj će naša deca imati ugodan kutak, po mogućnosti treba „osvežiti“ teren sa veštačkom podlogom. U perspektivi planiramo i osvetljenje pored „veštaka“, kako bi produžili satnicu treninga. Ono što je najbitnije je da imamo podršku rukovodstva kluba. – kaže direktor Radove omladinske škole.

Na Banjici biseri niču kao pečurke posle kiše, ali Mijović ne želi da izdvaja pojedince.

Ima, ima, da ne nabrajam. Banjica je fabrika talenata. Ne bih nikoga da imenujem jer bi to bilo nepošteno prema drugima. Potencijal naše dece je ogroman, treba ih pratiti i posmatrati ne samo njihov fudbalski, već i ljudski karakter, karakterni kapacitet.

Odlaskom mladih fudbalera, srpski fudbal trpi ozbiljan udar, a decu je nemoguće zadržati.

Da! Sad je bogatsvo sačuvati ih makar do 21 godine. Zbog loše finasijske situacije u zemlji klubovi su primorani na prodaju mlade igrače, jer to je jedini izvor prihoda, bar kad je reč o nama.

Što se tiče dece u mlađim kategorijama, e tu je bogami veliki problem. Teško ih je sačuvati, ali borimo se koliko možemo. Lovci na talente čim vide talentovano dete, ne biraju sredstva da do njega dođu. Mi kao klub jednostavno nemamo načina kako da ga zadržimo. Ima dece koja žele da se dokažu ovde, da ostave trag, da pomognu klubu, a ima i onih koji zarad neke male privilegije napuštaju Banjicu. Upravo sam rešio da okupim svu decu i da ih podsetim kroz jednu ozbiljnu analizu koju sam pripremio šta se dogodilo sa skoro 90 odsto momaka koji su prerano otišli iz kluba. Da čuju gde su danas, i kakve su im karijere, da nisu žurili i olako nasedali na raznorazne priče, ja Vam garantujem da bi njihove karijere bile neuporedivo bolje. A tek šta je sa onim koji su totalno potonuli. Pa, neka dobro razmisle!- upozorava Željko.

Saradnja sa stučnim štabom prvog tima je, istakao je Mijović, na odličnom nivou, a podrška stiže i od trenera Bogdana Koraka.

Saradnja je odlična, ali to je nešto na čemu ćemo još raditi. Deca koja dokažu kvalitet biće maksimalno ispoštovana, to podvlačim. Ne govorim to slučajno jer trener prvog tima Bogdan Korak voli rad sa mladim fudbalerima i on je spreman da maksimalno ispoštuje mladog i talentovanog fudbalera. Ima igrača koji mogu da budu perspektiva kluba, neki su to već pokazali u prvom timu. Javnost, međutim, mora da shvati da mlad igrač ne može da preuzme toliku odgovornost u sezoni koja je možda i najvažnija za dalji put kojim će klub ići. Ne sme se toj deci davati prevelika važnost, jer mogu da se izgube preko noći. Stvaranje igrača je jedan dug proces da bi se napravio ozbiljan rezultat, a mi smo skloni da preko noći stvorimo igrača, ali ga isto tako i brzo uništimo. Na mladim igračima je da svojim igrama i zalagajem preporuče sebe, a na treneru prvog tima je da odluči u kom trenutku će nekoga pozvati. Bogdan Korak je majstor za to

FOTO: STARSPORT

0
1

1 Komentara

  1. Poštovani,
    Zahvalni smo Vam na saradnji, ali Vas molimo kad preuzimate tekst sa klupskog sajta da navedete izvor, a ne da potpisujete tekst kao autorski.Slo
    . Pozdrav!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter