15
Domaći fudbal

HOTSPORT UGAO: Partizan dobio nova pluća, Zvezda bolan udarac! Šta nam je otkrilo finale Kupa?

Objavljeno: 24.05.19 u 13:51

Titula za crno-bele je bila izgubljena još zimus i svima je na umu bilo da se osvoji Kup. I trofej najmasovnijeg takmičenja je po četvrti put uzastopno u vitrinama stadiona u Humskoj.

U jednom uglu bio je učesnik Lige šampiona, dvostruki uzastopni šampion Srbije, tim koji je na kolena bacio učesnika finala Lige šampiona, finansijski mnogo bolje stacioniran, sa daleko plaćenijim igračima, mnogo boljom atmosferom unutar i oko kluba.

U drugom je bio tim koji već drugu sezonu za redom titulu gubi na polusezoni, na kraju se žestoko borio za ulazak u Evropu, koju ove sezone nije igrao. U finansijskim je problemima, navijači su posvađani, uprava kluba je pod velikim udarima sa svih strana i finale na stadionu najvećeg rivala mu je jedini tračak nade i spasa sezone.

I šta se dešava? Apsolutni favorit je bio gotovo inferioran na svom terenu pred naletom autsajdera i potpuno potcenjenog tima koji je upravo taj tračak nade i spasa iskoristio da sebi udahne nova pluća, koja bi naredne sezone mogla da mu donesu velike stvari.

FOTO: STARSPORT

Po receptu svog kolege iz Partizana od pre dve sezone, Nikole Milenkovića, već prežaljeni Bojan Ostojić se od Partizana oprostio golom za trofej. Ali ne samo to, već je gospodario defanzivom u tandemu sa Strahinjom Pavlovićem koji tek ovog meseca postaje punoletan.

Međutim, pravi gospodar jučerašnjeg finala bio je trener Partizana Savo Milošević, koji je svoj prvi derbi pre samo par nedelja izgubio na ‘Marakani’ i izvukao je vredne pouke. Nije dozvolio Zvezdi da se razmaše, da kontroliše igru na sredini terena, čak ni da prenosi loptu sa svoje polovine.

Presingom i mirnijim pasom su igrači Partizana mnogo lakše dolazili do prostora i prilika za gol, dok na drugoj strani, najbolji tim Superlige gotovo da nije nijednom pripretio Vladimiru Stojkoviću. Imao je Milošević i dobar izbor igrača na sredini terena za takvu igru.

Dača Pantić odigrao je jedan od najboljih duela ove sezone, Saša Zdjelar je standardno ‘ubijao’ igru rivala, a šta tek reći za briljantnu partiju Aleksandra Šćekića, koji kao da je predodređen da igra dobro u velikim utakmicama i protiv najvećeg rivala.

Sličnu partiju pružio je u prvom ovosezonskom derbiju, kada je Partizanu izmakao trijumf onim čuvenim golom Ričmonda Boaćina i izbijene lopte sa ili iza gol-linije, nikada nećemo saznati…

FOTO: STARSPORT

Sa druge strane, sve ono čime je Zvezda rušila Liverpul, Salzburg i ostale klubove ove sezone, kao da je otišlo u zaborav. Nekako deluje da bi se Vladan Milojević snašao u bilo kom evropskom okršaju, čak i protiv najvećih timova, ali u ‘večitom’ derbiju nikako ne uspeva.

Imao ih je čak sedam u dosadašnjoj karijeri, pet na stadionu ‘Rajko Mitić’, ali je ostvario samo dve pobede i to u godinama u kojima je razlika u kvalitetu između dva velika rivala možda i nikad veća.

Zvezda nije umela da prenese loptu iz zadnje linije, koja je takođe igrala bez energije i samopouzdanja, na čelu sa Milanom Borjanom, najvećim krivcem za gol Partizana uz uspavanost Filipa Stojkovića, najlošijeg igrača jučerašnjeg meča.

Vezni red i dalje pati za Nenadom Krstičićem, a sitni i pametni faulovi nad Markom Marinom potpuno su bivšeg reprezentativca Nemačke izbacili iz koloseka. Partizan je pronašao recept.

FOTO: STARSPORT

Osim vrednog trofeja u direktnom okršaju, crno-beli sada imaju pravac kojim, ukoliko nastave, bi mogli da postanu konkurentniji najvećem rivalu i sledeće sezone uistinu najave borbu za povratak najvrednijeg trofeja.

Videli su da mogu, u sva četiri ovosezonska okršaja se pokazalo da igrači na terenu nisu inferiorniji od kolega u crveno-beloj opremi i uz ovu poletnost i entuzijazam Sava Miloševića, možda bi budućnost mogla da bude svetlija po Partizan. Ali i za to postoji uslov, a to je da se dogode značajne promene u politici kluba i konačno odradi veliki i pametan prelazni rok.

Crvenoj zvezdi, pak, ostaje gorak ukus u ustima. Rekao je to sinoć i kapiten Vujadin Savić, jedini koji je imao smelosti da izađe pred novinare u miks zoni ‘Marakane’. Ništa ovo Zvezdi ne menja, pred njom je nova šansa za ulazak u Ligu šampiona, ali joj je ovo velika opomena i udarac koji će sigurno još dugo boleti.

– Šteta je što u narednih mesec i po dana nećemo imati zvaničnu utakmicu da podignemo samopouzdanje koje je sada sigurno palo – rekao je sinoć Savić.

Upravo zato je sada pred Vladanom Milojevićem veliki zadatak da ekipu podigne i spremi za nova iskušenja, ali i da za sebe izvuče pouke da se ovako derbi više ne može i ne sme pripremati.

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

15 Komentara

  1. dva brata blizanca podele trofeje i svi zadovoljni zvezdi titula iz 46 za mir partizanu kup i tako sve dogovoreno i namesteno fudbal za trecu ligu ;ovde vise neznam ko i gleda ovaj namesten i dosadan fudbal vise publika ide na utakmicu dase izduva i lumpuje nego sto gleda od derbija ostalo ime

    0
    0
    Odgovori
  2. Sudija je bio odličan! Odavno nisam video bolje suđenje u Srbiji! Interesantno je da je Mladost u Lučanima protiv Zvezde, u polufinalu kupa imali 7 zrelih šansi od kojih je samo Odita imao 4! Zvezda je izgledala nemoćno u drugom poluvremenu. Izgledala je kao razbijena vojska posle bitke! Posle utakmice u izjavi za Arena Sport, Milojević je rekao da iz ove utakmice mora izvući pouke! Džaba,l nije on izvukao nikakve pouke! Milojeviću, ja ću ti pomoći da izvučeš pouke: ne smeš ubuduće u tim da stavljaš one igrače koji u grupnoj fazi LŠ nisu ispunili očekivanja a oni su ti stalno u ekipi! Sa njima nemamo što očekivati dobro u novim kvalifikacijama za Evropu! Znači moraš promeniti više od pola tima! Znam, da ti nisi sposoban da to uradiš, zato zaboravimo na Evropu ove jeseni!

    0
    0
    Odgovori
    • Svaka čast, mi smo još u polufinalu trebali da ispad emo, znate šta samo mi nije jasno što nijedan trener nije kritikovao kukavičku igru Zvezde tokom sezone, da niko nesme da kaže da su Zvezdine igre sve presžikane čak je neke utakmice dobila na suvi kvalitet, a da su skoro sve ekipale imale posed i opasne prilike, gde su po šansama bili izjednačen, Sramota i za one koji su ga postavili da niko nesme budali da zapreti otkazom ili novčanim kaznama. Nerazumem šta pokušavaju, Zvezda je prevelika i za Miloja i za Terzić ovo je narušen ugled kluba, čudi me što im Lalatović ne sasuje u lice.

      0
      0
      Odgovori
  3. Finale kupa nam je pokazalo dve stvari: 1) da je trener-početnik Milošević, iza kojeg je iskustvo od svega nekoliko utakmica u SLS, održao lekciju i pokazni čas iz modernog fudbala Milojeviću, dvostrukom “treneru godine”, koji se potpuno pogubio jer posle ispadanja iz LŠ, nije uspeo da Zvezdi stvori igru! Posebno su lose ovog proleća bile igre Zvezde protiv Čukaričkog, Napretka i Mladosti u Lučanima, u polufinalu kupa, i 2) kad je Zvezda ispala iz LŠ, imala je veliku bodovnu prednost ali Milojević nije iskoristio tu priliku da pruži šansu mladim igračima Zvezde, koji sui z SLS gurnuti na neke leve pozajmice u čak III ligu Srbije! Pored takvih gromada kakvi su Stojković, Savić, Čaušić, Jovičić, Milijaš, Boači, Ebesilio i Ben, ni jedan minut nisu dobili pravi biseri poput Terzića, Erakovića, Nikolića i Stanojeva a Joveljić je dobio šansu na apotekarsku kašičicu! Ove dve stvari su dva velika “minusa” u karijeri dvostrukog “trenera godine”. Teško će se oporaviti od takvih kikseva!

    0
    0
    Odgovori
  4. Namesteno ili nenamesteno , Partizan je dokazao da je bolji, zvezdi su sudije pripomagale u prvenstvu i to im se obilo oglavu, a obice im se i u Evropi jer oni tamo nemaju sta da traze, Partizan u kupu bolji, Zvezda nista, nije ni za Evropu, ne brukajte se ljudi, pokazalo se da Vladan milojevic samo namestene titule moze da osvoji, zato ni u Grckoj nije opstao, da je klasa trener, ostao bi u Grcoj uz neku klasa ekipu, tako da bajke o zvezdi i njenom timu jos malo ni za malu decu nisu, ugasite to na vreme pa plastenik na marakanu koricnije ce biti bolje da se gladni nahrane od toga, no da se narod bruka s ovakvom ekipom, koja i za livadski fudbal pitanmje dali je, skola im NULA naspram Partizana, skola fudbala, ulazite u Partizan za bolju fudbalsku SRbiju.

    0
    0
    Odgovori
  5. Lako je sad da hvalimo ili kudimo ali cinjenica je da su igraci Zvezde prerano poleteli mislili su da ce im se igraci Partizana skloniti i da ce lako dobiti derbi..nije mi zao sto su izgubili ali zao mi je sto se nisu ni potrudili da casno izgube nisu nista imali od igre koje su pruzali tokom cele sezone a neki igraci nisu ni trebali da igraju lako se Zvezda odrekla Jirke i Ebisilija cak i Kafu bi igrao bolje od ove koji su sinoc bili na terenu Joveljica je trebalo da pusti od pocetka decko je cigra i imao bi sta da pokaze Pavkov jeste visok ali nije imao ni vece ni lopte koje bi mogao da iskoristi da da gol o ostalima nemam sta da kazem svi smo videli njihovu igru koja je bila previse nervozna a bezidejna a za to su sami krivi

    0
    0
    Odgovori
  6. Vatreni sam navijač Zvezde, i tačno je nikad nije bilo toliko razlike(ali samo po ciframa koje primaju zvezdin zvezde,) ali po kvalitetu ne jer nisu to Zvezdine Zvezde dokazale kao što su Partizan ove ranijih godina, gde su i igrom i rezultatom podcenjivali Zvezdu(ništa zlonamerno ne mislim) Zvezdin trener treba da ode cele sezone od kako smo počeli sezonu i kvalifikacije ja sam govorio da nije trener za Zvezdu, to i kažem, žalosno je što će da ostane i upropasti igrače poput(Jevtovića, Melega, Nikolića, Joveljić, Erakovića, Ivanića, Jirke, Simić, Popovića gol.) PA NJEGA JE SVAKI TIM U SUPER LIGI NADIGRAO TVRDIM MORALNO I MATERIJALNO, NIJE OFANZIVNI FUDBAL AKO NA TEREN IMAŠ 4 ŠPICA, NJIH NEKO TREBA DA GRANI LOPTAMA, OBA BEKA SU NAM BEZ CENTARŠUTA, BOČNI IGRAČI SILOM PRILIKA (BEN I IVANIĆ NJIH VUČE LOPTA DA DIRIGUJU POGOTOVO IVANIĆ IMA ULOGU MISLIM DA NI MILOJEVIĆ NEZNA ŠTA MU ON IGRA) MILUNOVIĆ IZGUBLJEN, VEZNI RED Jovančić i Marin pročitano, Pavkov nemoćan bez prave lopte. Najveći krivac Milojević. ODLAZI NEZ ALICO

    0
    0
    Odgovori
    • Bravo za komentar pod “Prekos”! Potpisujem svaku reč što si napisao! Samo bih dodao da je grupna faza LŠ pokazala ko od igrača Zvezde nije ispunio očekivanja za igre u Evropi, a to su Stojković, Savić, Rodić, Čaušić, Jovičić, Ben, Ebesilio i Boaći. Umesto da se Zvezda zahvali na saradnji ovim igračima posle ispadanja iz LŠ, Zvezda je na preporuku Milojevića čak sa njima produžila ugovore i on ih je celog proleća forsirao na silu, a zapostavljao je Terzića, Hajdina, Gajića, Erakovića, Jirku, Milunovića, Jevtovića, V. Nikolića, Stanojeva, Vulića i Joveljića! Ovaj trener je pravi štetočina i sa njim nećemo proći 3 kolo kvalifikacija za Evropu!

      0
      0
      Odgovori
      • Bravo, od prkosa zaboravio sam na Vulića istinskog majstora, još su i produženi ugovori i neverujem u regionu sa ima neko plaćenije igrače. Treba kazniti sve, i promeniti trenera koji sedi u hladu KOSANOVIĆA KOJI JEDINI STRUČAN U NJEGOVOM TIMU jer igrači i apostrofiraju često njegovu stručnost, međutim neverujem da neutiče na sastav i postavku igre, jer neverujem da je tako učio (MELEGA, RADOJU IVANIĆA, I MNOGE DRUGE MAJSTORE FUDBALA,) Šta čovek može da objasni jednom beku gde mu i bek glavni igrač.

        0
        0
        Odgovori
  7. Jedini ispravan put za Partizan je da forsira svoju decu. Koliko ih je samo iz Savine generacije napravilo dobre karijere. Nadam se da će Milošević imati slobodu od ove nikakve uprave da tako nešto uradi. Ako vidimo šta Ajaks radi sa svojom decom, a naših nema nigde.

    0
    0
    Odgovori
    • Jadan li si.. Najmanje bodova ste izgubili protiv Zvezde. Ako si gledao tvoj klub ove sezone, sve bodove ste izgubili posteno protiv malih klubova.. Jednostavno ove sezone niste mogli da pronadjete igru.. Kakvo namestanje, sta lupas. Cak i da Zvezda sad ima bolji tretman, kako se ne javi onih godina kad su u vlasti bili ljudi partizanu naklonjeni? Sve ste vi posteno osvojili, kako da ne..

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter