Nastavlja se spor između Crvene zvezde i Partizana oko titule iz 1946. godine novim komentarima sa dve strane Topčiderskog brda.

Najpre se oglasio potpredsednik crno-belih, profesor Vladimir Vuletić, koji je poručio da će Partizan reagovati i uložiti žalbu na odluku Skupštine Fudbalskog saveza Srbije.


– Mogu da potvrdim da je nakon odluke delegata Skupštine FSS stvar potpuno jasna, imamo apsolutno pojedinačni pravni akt. Tokom iduće nedelje, svakako u roku od 30 dana prema zakonu, pokrenućemo tužbu za poništavanje odluke. Reč je o pravnom sporu pred Upravnim sudom Republike Srbije. Za mene je to pravnička bitka koju smatram profesionalnom – rekao je Vuletić Tanjugu.

Kako Vuletić ističe, pravda će u ovom slučaju biti dostižna i neće biti spora.

– Znate kako kažu stari Grci “dum spiro, spero”, “dok živim nadam se”. Uvek sam optimista kada su pravo i pravda u pitanju. Naš narod bi rekao da je pravda spora, ali dostižna, ali mislim da ovde neće biti spora. Biće vrlo brzo dostižna – poručio je između ostalog Vuletić.

Odgovor je stigao od strane predsednika Nadzornog odbora FK Crvena zvezda Dragana Miloševića, koji je pokušao da objasnio zašto je crveno-belima priznata titula iz 1946. godine.

– Telo osnovano 1945. godine od strane saveznih organa bilo je nadležno za organizovanje sportskih akrivnosti na teritoriji čitave savezne države. Sa druge strane, postojala su tela na federativnim ili republičkim nivoima koja su bila osnovana od strane federativnih organa. Ta tela osnovana su autonomno i bila su zadužena za organizovanje sportskih aktivnosti na nivou federativne jedinice. Svaka federativna jedinica, ili republika kako ih mi danas poznajemo, imala je svoj organ koji sa bavio organizacijom sportskih aktivnosti, a ono što je bitno kad su u pitanju argumenti suprotne strane jeste da je Vojvodina, nezavisno od sportskog tela Srbije, imala sportski organ osnovan od strane njenih organa zadužen za sprovođenje sportskih aktivnosti na teritoriji Vojvodine i bio je potpuno nezavisan od organa na teritoriji Srbije – započeo je Milošević osvrt na odluku Skupštine FSS glavnim argumentima Crvene zvezde i nastavio:

– Republički sportski organi, koji su bili zaduženi za čitav sport, a ne samo za fudbal, su na svim teritorijama, a organ za Vojvodinu na teritoriji Vojvodine, u avgustu i septembru 1945. godine doneli odluku da se sprovedu fudbalska takmičenja na teritoriji federativnih jedinica i na teritoriji pokrajine Vojvodine. U tom trenutku to je bio najviši rang fudbalskog takmičenja. Tako je, na osnovu odluke srpskog organa zaduženog za sport, u septembru 1945. godine, počelo prvo prvenstvo Srbije u fudbalu.

Partizan ističe da je Zvezda time priznala nezavisnost Vojvodine i podržava separatizam, a iz Ljutice Bogdana i na to odgovaraju:

– Našim oponentima je jedan od tri argumenta protiv odluke usvojene od strane Skupštine FSS vezan za Vojvodinu i ustav donet septembra 1945. godine koji je stava da je AP Vojvodina sastavni deo Srbije u tom trenutku. Po tom pitanju nema spora, ali isto tako danas stoji u našem Ustavu, i tako treba da bude, da je Kosovo sastavni deo Srbije, ali nažalost, zbog nekih okolnosti van naših moći, postoji i prvak Kosova koji čak igra i evropska takmičenja. Upravo bi se iz pomenutog mogla povući paralela – istakao je Milošević.