“Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” – tradicionalna manifestacija najvećeg međunarodnog društveno-odgovornog projekta za decu u sportu “Fudbal za prijateljstvo” koja se od 2014. godine svakog 25. aprila održava u zemljama-učesnicama projekta pod pokroviteljstvom istaknutog partnera FIFA i UEFA, kompanije Gazprom – ove godine je priređena u preko 50 država Evrope, Azije, Afrike i Severne i Južne Amerike.

Uz učešće od preko 40,000 poklonika – dece-ambasadora projekta, mladih fudbalera, proslavljenih reprezentativaca, sportskih asova i trenera, državnih zvaničnika i predstavnika medija – “Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” obeležen je kroz više od 200 različitih događaja organizovanih ovim povodom. U Srbiji, delegacija mladih fudbalera koji će predstavljati Srbiju na finalnom Forumu projekta u Madridu, Anđela, Stefan, Andrej, Miloš i golman FK “Crvena zvezda” Milan Borjan, posetili su decu na Institutu za Onkologiju. Budući i aktuelni fudbalski asovi Crvene zvezde razmenili su “Narukvice prijateljstva” sa decom na klinici, predstavili ciljeve i vrednosti ovogodišnjeg projekta, družili se i uručili im poklone.


“Čas fudbala i prijateljstva” održan je u SAD, Velikoj Britaniji Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Portugalu, Japanu, Austriji, Litvaniji, Belorusiji, Jermeniji, Moldaviji, Azerbejdžanu, Siriji, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Kazahstanu, Bangladešu, Boliviji i Nigeriji, dok su Estonija I Latvija priredile i otvoreni trening za mlade fudbalere. “Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” u Rusiji obeležen je u školama, fudbalskim akademijama i klubovima u 11 gradova – domaćina prošlogodišnjeg FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu. U Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Grčkoj i Rumuniji – mladi fudbaleri i deca-novinari koji će predstavljati svoje zemlje na završnom forumu manifestacije u Madridu, posetili su istaknute domaće fudbalske i sportske legende, preneli im ciljeve ovogodišnjeg projekta “Fudbal za prijateljstvo”, pričali o devet osnovnih vrednosti projekta i ulozi sporta u pravilnom odrastanju dece – i svečano razmenili “narukvice prijateljstva” sa njima. Prigodni “Festival fudbala i prijateljstva” priređen je u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani; fudbalske utakmice i klinike uz učešće mladih fudbalera i afirmisanih asova održane su u Pakistanu – dok je u Bosni i Hercegovini “Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” obeležen tokom turnira sedam omladinskih fudbalskih timova. Poznati holandski, mađarski i slovački timovi – AZ Alkmar, Ferencvaroš i Slovan – priredili su razmenu “Narukvica prijateljstva” mladih fudbalera – učesnika ovogodišnjeg projekta i prvotimaca domaće i gostujuće ekipe prilikom njihovih ligaških utakmica.

Mlada ambasadorka projekta iz Indije, Ananja Kambodž, autorka knjige “Moj put od Mohalija do Sankt Petersburga” o iskustvima iz projekta 2018. godine, održala je javno predavanje o devet osnovnih vrednosti projekta – prijateljstvu, jednakosti, fer-pleju, zdravlju, miru, posvećenosti, pobedničkom duhu, poštovanju tradicija I časti.

– Moje lično uverenje je da je uspeh omladinskog sporta nezamisliv bez aktivne podrške afirmisanih fudbalski asova. Zajedničko obeležavanje “Međunarodnog dana fudbala i prijateljstva” nam omogućava ne samo da promovišemo njegove osnovne vrednosti – već i da time stvaramo nove aspekte fudbalske tradicije. Slobodna razmena iskustava uz uvažavanje tradicije među svim generacijama bitan je preduslov sportskog i ličnog razvoja svih učesnika projekta u bilo kojoj životnoj etapi – istakao je Majk Puić, generalni direktor Omladinske fudbalske akademije Barselone i govornik na “Međunarodnom forumu fudbala i prijateljstva”.

“Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” započet je 2014. kao jedna od nosećih programskih aktivnosti projekta “Fudbal za prijateljstvo”. Razmena “Narukvica prijateljstva” redovno otpočinje seriju sportskih i društveno-angažovanih aktivnosti učesnika projekta svih generacija, poput prijateljskih fudbalskih utakmica u klubovima i savezima, kreativnih radionica u školama i sportskim akademijama, susreta sa fudbalskim i sportskim asovima i legendama, javnih otvorenih časova i druženja sa poznatim ličnostima i zvaničnicima iz oblasti sporta, kulture i javne scene. Finalne aktivnosti ovogodišnjeg projekta “Fudbal za prijateljstvo” biće priređene u Madridu, u vreme održavanja finalnog meča UEFA Lige šampiona, od 28. maja do 2. juna.