1
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

ZVEZDA I PARTIZAN KAO ‘TALIJE’: Podatak koji bi mogao da nam otkrije novog šampiona Evrope… (FOTO)

Objavljeno: 19.04.19 u 00:00

Crvena zvezda i Partizan ne igraju često u najjačem evropskom takmičenju, ali kada god se sretnu sa nekim evropskim gigantom donesu mu sreću, hoće li i ove godine…

Liverpul se lagano prošetao do polufinala Lige šampiona ‘duplom pobedom’ nad Portom 6:1 i sada ga čeka polufinale protiv Barselone. Mnogi ljubitelji fudbala upravo pobednika ovog dvoboja vide kao novog šampiona Evrope, tačnije favorita u mogućem finalnom duelu protiv Totenhema ili Ajaksa.

Ako se osvrnemo na istoriju evropskih takmičenja, a posebno onu sa srpskim klubovima doćićemo do zaključka da bi novi šampion Evrope trebalo da bude Liverpul. Kako? Tako što je imao tu sreću da igra sa Crvenom zvezdom u grupnoj fazi kada je u Beogradu poražen, a nakraju uz dosta sreće prošao u nokaut fazu. Jednostavno, Crvena zvezda i Partizan donose sreću evropskim gigantima kada god se sastanu sa njima…

FOTO: STARSPORT

Krenućemo od Crvene zvezde koja je do sada bila ‘talija’ Barseloni, PSV-u i Milanu. Krenućemo od Katalonaca i meča finala Kupa pobednika kupova, takmičenja kog danas više nema, a Barsa ga je osvojila 1997. godine. Tim predvođen Pepom Gvardiolom, Luisom Figom, Ronaldom, Đovanijem i Hristom Stoičkom pobedio je u finalu PSŽ sa 1:0 pogotkom Ronalda u Roterdamu, ali je ‘Balugrana’ pre toga morala da izbaci Crvenu zvezdu. Učinila je to pobedom 3:1 na ‘Kamp Nou’ (Zvezda povela golom Bratislava Živkovića), a u revanšu u ‘paklu’ Marakane bilo je 1:1. Barselona je kasnije stigla do pehara.

FOTO: STARSPORT

Crveno-beli su potom bili talija PSV-u, dobro nisu ‘filipsovci’ podigli pehar, ali jesu napravili senzaciju kada pričamo o savremenom fudbalu. Holandski šampion je u poslednjoj rundi kvalfikacija za Ligu šampiona igrao protiv Crvene zvezde, u Beogradu je doživeo poraz 3:2, ali je u Ajndhovenu demolirao četu Ljupka Petrovića sa 5:0 i plasirao se u Ligu šampiona. Bila je to sjajna generacija ‘filipsovaca’ za koju su igrali Aleks, Bouma, DeMarkus Bizli, Ji Sung-Park, Koku, Venegor of Heselink i Džeferson Farfan. PSV je kasnije prošao grupu u kojoj su bili Arsenal, PAO i Rozenborg. Kasnije su u nokaut fazi padali Monako i Lion, da bi nesrećno ispali u polufinalu protiv Milana kada su na ‘San Siru’ poraženi sa 2:0, a onda u Ajndhovenu do 91. minuta vodili sa 2:0, ali je Ambrosini postigao gol u gostima za 2:1. Koku je povisio na 3:1, ali je bilo nedovoljno za finale. Milan je kasnije poražen u spektakularnom meču u Istanbulu od Liverpula na penale, iako je vodio sa 3:0. PSV je tada bio hit Lige šampiona.

FOTO: STARSPORT

Da bi ‘rosoneri’ osvojili Ligu šampiona bilo je potrebno da igraju protiv Crvene zvezde. To se dogodilo možda i najčudnije godine u evropskom fudbalu 2006. na 2007. Milan je prvobitno od UEFA izbačen iz evropskih takmičenja zbog skandala oko nameštanja utakmica, a onda je dok su igrači tog tima još bili u papučama na plaži na volšeban način vraćen u Ligu šampiona. Morao je da igra treće kolo kvalfikacija za ‘elitno’ takmičenje, a protivnik mu je bila Crvena zvezda. Na ‘San Siru’ Milan je slavio sa minimalnih 1:0, ali je pobedio i u Beogradu sa 2:1. Generacija Dide, Neste, Maldinija, Gatuza, Pirla, Sedorfa, Kake i Inzagija plasirala se u Ligu šampiona, gazila sve do finala, a onda u Atini golovima Inzagija sa 2:1 se revanširala Liverpulu i popela se na krov Evrope.

Slična situacija je i sa gigantima koji su igrali protiv Partizana. Sve je počelo 1999. godine kada je Lacio podigao pehar Kupa pobednika Kupova. Rimljani su u prvom kolu izbacili Lozanu, a onda je usledio legendarni dvomeč sa Partizanom. Crno-beli su izdržali u Rimu 0:0, a onda su u Beogradu doživeli poraz 3:2. Lacio su golovima pogurali Marselo Salas i Dejan Stanković, iako su crno-beli poveli golom Mateje Kežmana. Italijani su kasnije stigli do finala, a na Vila Parku su sa 2:1 pobedili Majorku. Bila je to šampionska generacija Rimljana za koju su igrali Markeđani, Mihajlović, Kouto, Nedved, Salas, Manćini, Stanković i Bokšić.

FOTO: FK Partizan

Pet godina kasnije Partizan je bio talija za dva tima Porto i Marsej. Crno-beli su pod vođstvom Lotara Mateusa napravili senzaciju i preko Njukasla stigli do Lige šampiona. Žreb za grupnu fazu sa Realom, Protom i Marsejom nije izgledao tako strašno, ali… Partizan je protiv jedne od najjačih generacija u istoriji Real Madrida ogirao 0:0 u Beogradu i poražen je sa 1:0 u Madridu. Remi je izboren protiv Porta i Marseja u Beogradu, dok su crno-beli poraženi na gostovanjima na Dragau i Velodromu. Iznenađenje i talija sigurno ne bi bila da je te godine Real Madrid osvojio Ligu šampiona, već što je to van svih očekivanja na čelu sa Žozeom Murinjom uradio Porto. ‘Zmajevi’ su prošli grupu, kasnije stigli do finala u Gelzenkirhenu gde su pobedili Monako sa 3:0, a pre toga su u nokaut fazi ceh platili Mančester junajted, Lion i Deportivo La Korunja. Bila je to generacija Vitora Baije, Rikarda Karvalja, Koštinje, Deka, Maniša, Derleija i Benija Mekartija.

FOTO: STARSPORT

Marsej je te sezone završio kao treći u grupi, te je takmičenje nastavio u Ligi Evrope. Pred Francuzima su padali Dnjepar, Liverpul, Inter i Njukasl. Na kraju je Olimpik pao u finalu u Geteborgu protiv Valensije. Nosili su tada dres Marseja Bartez, Flamini, Merijem i tada mladi napdač Didije Drogba.

Godine 2005. Partizan je bio talija svom bratskom klubu CSKA iz Moskve. ‘Armejci’ su bili učesnici Lige šampiona, te su kao treći tim u grupi sa Čelsijem, Portom i PSŽ-om takmičenje nastavili u Ligi Evrope. Prvo je pred Rusima pala Benfika, a onda i sjajni Partizan. Posle 1:1 u Beogradu, Rusi su daleko od Moskve na neutralnom terenu pobedili crno-bele sa 2:0 i otišli kasnije sve do finala. Tu nije bio kraj, iako gosti na Žoze Alvalade pobedili su u velikom finalu Sporting sa 3:1 i osvojili jedini evropski pehar. Bila je to sjajna generacija koju su nosili Akinfejev, braća Berezutski, Rahimić, Žirkov, Danijel Karvaljo, Ivica Olić, Miloš Krasić i Vagner Lov.

FOTO: STARSPORT

Danas je u borbi za evropsku titulu Liverpul, tim koji je igrao sa Crvenom zvezdom u grupnoj fazi Lige šampiona. Na ‘Enfildu’ je četa Jirgena Klopa slavila sa 4:0, ali je u Beogradu doživela šamar od Pavkova i drugara 2:0. Stigla je do polufinala sa Barselonom, a ostaje da vidimo hoće li joj Zvezda biti talija i hoće li Liverpul stići do ‘ušatog pehara’.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter