0
Evrokupovi

FOTO: Fudbalski savez Crne Gore/fscg.me

UEFA POKRENULA POSTUPAK: Sprema se kazna Crnoj Gori zbog rasizma; FSCG: Neodgovorne pojedince treba kazniti!

Objavljeno: 26.03.19 u 13:43

Odluka pobodom ovog slučaja biće poznata 16. maja.

Nije se dugo čekalo na reakciju povodom sinoćnjih dešavanja pod Goricom.

Selektor gostujućeg tima Geret Sautgejt odmah nakon meča je izjavio da su navijači vređali tamnopute igrače njegovog tima, pre svih Rahima Sterlinga, Denija Rouza i Kaluam Hadsona Odoija. Povodom svega što se dešavalo i prijave delegata Disciplinska komisija Evropske kuće fudbala (UEFA) pokrenula je postupak protiv Fudbalskog saveza Crne Gore.

Nakon ubedljive pobede Engleza rezultatom 5:1 iz UEFA-e je stiglo saopštenje da će proveriti šta se to dešavalo sinoć, a da situacija bude gora po ‘sokolove’ dopriniela je i prijava FARE-a, antidiskriminatorskog tela koje se bavi praćenjem ponašanja navijača na međunardnim utakmicama.

FOTO: Fudbalski savez Crne Gore/fscg.me

– Imali smo posmatrača na pomenutoj utakmici koji je prikupio dokaze da je bilo reči o uznemiravanju na rasnoj osnovi. Skupićemo sve dokaze i predočiti ih UEFA, kazala je izvršna direktora FARE-a Pjara Pauer.

Nema sumnje da Crnu Goru zbog ponašanja publike očekuje novčana kazna, a ukoliko se dokaže da su navijači vređali rivale na rasistčkoj osnovi moglo bi da dođe i do zatvaranja jednog dela tribina ili kompletnog stadiona Budućnosti. Odluka o čitavom slučaju biće doneta 16. maja, selekor ‘sokolova’ Ljubiša Tumbaković izjavio je da ništa nije čuo, a svoje viđenje stvari izneo je i birtanski ‘Skaj’. Oni u prilog ovoj priči donose video snimak grupa navijača Crne Gore koja je navodno uzvikivala životinjske krike u finišu meča

Povodom svega od sinoć Fudbalski savez Crne Gore se oglasio zvaničnim saopštenjem na sajtu koje vam prenosimo u celosti:

Obaveštavamo javnost da je Evropska fudbalska federacija (UEFA) pokrenula disciplinski postupak protiv FSCG vezan za dešavanja na utakmici drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između nacionalnih timova Crne Gore i Engleske.

UEFA će, između ostalog, tokom disciplinskog postupka istražiti detalje vezane za navodno pojedinačno rasističko ponašanje minornog dela navijača reprezentacije Crne Gore koje je delegatu utakmice prijavljeno od strane predstavnika Fudbalskog saveza Engleske.

Poštujući pravila postupka nećemo komentarisati navode predstavnika Fudbalskog saveza Engleske, već ćemo prepustiti nadležnim organima UEFA-e da donesu odluku na osnovu relevantnih dokaza tokom vođenja disciplinskog postupka.

Ovom prilikom moramo istaći da je Fudbalski savez oduvek bio posvećen partner međunarodnim fudbalskim organizacijama u borbi protiv svih vrsta diskriminacije na terenu i van njega. Na mečevima naših nacionalnih selekcija do sada nismo imali slučajeve verske, rodne ili rasne diskriminacije i uvereni smo da takvih slučajeva neće biti ni u budućnosti. U multikulturalnom i multietničkom društvu kakvo je Crna Gora nema mesta za takvo ponašanje, to su na najbolji način osetili gosti iz Engleske i tokom prethodne dve zvanične utakmice koje su odigrali u Podgorici.

Fudbalski savez će, ukoliko se u daljem postupku dokaže rasističko ponašanje na stadionu, preduzeti sve neophodne mere da identifikuje neodgovorne pojedince koji su eventualno izazvali takvo ponašanje i istima će biti zabranjen pristup stadionu na svim utakmicama u organizaciji saveza, stoji u poruci sa Starog aerodroma.

FOTO: Fudbalski savez Crne Gore/fscg.me

Nakon dva utakmice ‘sokolovi’ imaju jedan osvojeni bod i eventualna kazna i izostanak podrške sa tribina bio bi hendikep za ovu ekipu u nastavku takmičenja, a da li će do toga doći ostaje da se vidi…

FOTO: Fudbalski savez Crne Gore/fscg.me

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter