Mnogi građani su rezignirani, a sada je i zvanično potvrđeno da nacionalni servis – RTS neće prenositi mečeve naše reprezentacije u kvalifikaicijama za Euro 2020. 

RTS je izgubila pravo na emitovanje utakmica ‘Orlova’ u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, a prenose će građani (koji preko operatera imaju pomenute kanale) mečeve moći da prate na Sport klub i Nova S kanalu. 


RTS se javnosti obratila saopštenjem  u kome apeluju da je vreme da se promene propisi i regulišu prava o terestrijalnom emitovanju, kao i regulacija tržišta. 

Redakcija HotSport prenosi saopštenje nacionalnog javnog emitera RTS u celosti bez izmena:

– Samo građani Srbije nisu u mogućnosti da prate mečeve svoje reprezentacije, jer terestrijalna prava nisu ponuđena nijednoj nacionalnoj televiziji, kao što je to regulisano u susednim zemljama. Javni servis Srbije smatra da su gledaoci opravdano nezadovoljni i da je neophodno da se preduzmu mere kako bi se primenili propisi koji regulišu tržišta televizijskih prava.

Pravo prenosa sportskih događaja koji su na listi najvažnijih događaja od posebnog značaja, prema Zakonu o elektronskim medijima Republike Srbije može da ostvari samo televizija sa nacionalnom pokrivenošću

Na listi najvažnijih događaja nalaze se prenosi sportskih događaja poput finalnih mečeva Svetskog prvenstva u odbojci, mečeva fudbalske reprezentacije Srbije u okviru Lige nacija, kvalifikacija i mečeva na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2020. godine

Uprkos važećim zakonima, građani Srbije na to neće imati pravo i biće uskraćeni za praćenje velikih sportskih događaja

Ekskluzivni vlasnik televizijskih prava pomenutih sportskih događaja je preduzeće koje u vlasništvu ima specijalizovane sportske kanale i ne raspolaže nacionalnom frekvencijom, navodi se u saopštenju RTS-a.

Prva utakmica “orlova” u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igra se 25. marta (20.45) protiv Portugala.

Iako se u saopštenju navodi da jedino Srbija ne prenosi mečeve nacionalnog tima na javnom servisu, isto je i u Bosni i Hercegovini gde mečeve nacionalnog tima prenosi FACE TV, kao i u Crnoj Gori gde mečeve prenosi takođe Sport Klub, odnosno Nova M televizija.