0
Fudbal

HS NAJAVA – SUPERLIGA KINE: Šangaj SIPG i Evrgrande glavni kandidati za titulu, evo šta o svom R&F kaže Piksi, koji stranac gde igra (FOTO)

Objavljeno: 28.02.19 u 22:10

U petak ujutro kreće novi šampionat Kine, titulu brani Šangaj SIPG, dok Guangžu Evergrande želi nazad krunu.

Titulu prvaka najmnogoljudnije zemlje sveta brani Šangaj SIPG kome je to bila prva kruna u istoriji kluba. Tako je prekinuta dominacija Guangžu Evergrandea koji je sedam puta zaredom bio šampion Kine.

Sezona počinje sutra ujutro mečom Šangdong i Peking Rene od 11 časova, a prvenstvo se završava 30. novembra. Šampion, drugoplasirani i trećeplasirani tim izboriće učešće u Ligi šampiona Azije dok iz Superlige ispadaju dva poslednje plasirana tima. Kada je reč o broju stranaca koji se mogu naći na terenu, tu promena nije bilo, svaki tim može da ragistruje pet stranaca, ali samo tri se mogu naći na terenu. Igrači iz Hong Konga, Tajvana i Makaa se ne vode kao stranci.

Srbija će imati tri predstavnika ove sezone u najjbogatijoj ligi sveta, dva trenera i jednog fudbalera. Čast struke braniće kao i prethodnih sezona legendarni Dragan Stojković Piksi na klupi Guangžu R&F, kao i Aleksandar Stanojević, bivši trener Partizana, koji sada vodi Peking Rene. Kad je reč o fudbalerima tu je Duško Tošić u dresu Piksijevog Guangžu R&F. Zanimljivo da će Srbija poput Nemačke i Španije imati najveći broj trenera u ligi kada je reč o strancima, po dva.

GUANGŽU EVERGRANDE

Sedmostruki šampion Kine je ponovo glavni favorit za titulu prvaka, iako je prošle godine izgubioi trku sa Šangaj SIPG-om. ‘Supertigrovi’ su najbogatiji tim lige, ali i najvredniji. Četa Fabija Kanavara vredi 66,04 miliona evra, a najveće bogatstvo su reprezentativci Kine. Evergrande ima najbolje kineske igrače, te ne čudi što će ove sezone imati samo dve velike inostrane zvezde. Obe su Brazilci, reč je o Taliski i Paulinju, dok je treća malo poznati Englez Tajs Broving.

ŠANGAJ SIPG

Branilac trofeja nije promenio ambicije, želja je ista, odbraniti krunu i napasti Ligu šampiona Azije. Drugi su najskuplji tim lige, ali igrački kadar nisu mnogo menjali. Najbolji strelac lige i najbolji domaći fudbaler Vu Lei otišao je u Espanjol što je naravno veliki gubitak. Ipak, stranci su ostali, tako će ofanzivu predvoditi vezista Oskar, napadač Hulk i Elkeson. Ako se neko od njih povredi tu je Uzbejkistanac Odil Ahmedov da ga zameni.

FOTO: REPRODUCAO/SINA.COM

DALIJAN JIFANG

Prošle godine su se vratili u Superligu iz druge lige i izborili opstanak. Dovodili su zvezde, ali se nisu našli u samom vrhu već su se grčevito borili da ne ispadnu. Doveli su možda i najveće pojačanje od svih timova, u Dalijan je stigao Marek Hamšik iz Napolija. Klub je napustio Nikolas Gaitan koji je otišao kod naših Veljka Paunovića i Aleksandra Kataija u Čikago Fajer. U klubu su ostali Janik Karasko, sjajni napadač Njaša Mušekvi, a pristigao je i Emanuel Boateng. Najboi potez je dovođenje nigerijskog napadača Aleksa Akande koji ima državljanstvo Hong Konga, te se ne vodi kao stranac.

PEKING GUAN

Rodžer Šmidt bi sa svojom četom mogao da se umeša u borbu za titulu. Peking se dobro držao i prošle sezone, ali je pred kraj pao. Imaju sjajne strance i nisu menjali tim. Vedete su Brazilac Renato Augusto, napadač iz Konga Sedrik Bakambu, kao i Španac Džonatan Viera. Peking je sigurno jedan od favorita za titulu.

ĐANGSU SUNING

Najneatraktivnija ekipa Superlige Kine, poznati su po defanzivnom fuidbalu, ali i neuspesima. Svake godine ih svrstaju u red favorita, pre svega zbog novca i skupih inostranih igrača, a oni se bore za opstanak. Đangsu i ove sezone ima jake vedete u timu Ramireša, Aleksa Tekšeiru, Edera, Gabrijela Paletu i Bendžamina Mukanđa. Videćemo da li je to dovoljno da se najzad nađu u vrhu kineskog fudbala.

ŠANGDONG LUENG

Trostruki šampion Superlige Kine igra ove godine Ligu šampiona Azije, a jedan je od timova koji ima visoke ambicije, ali možda i nerealne. U klub je stiglo veliko pojačanje u vidu Maruna Felainija, a od stranaca Li Ksiaopeng na raspolaganju ima starosedeoce Gracijana Pelea, Žila i Renata Guedeša.

GUANGŽU R&F

Tim za koji će kao i uvek navijati svi Srbi zbog Dragana Stojkovića Piksija i Duška Tošića. Tim je promenio ‘roster’, nema više dva Brazilca Renatinja i Žuniora Ursa. Ostala je prva zvezda tima Eran Zahavi, a stigao je iz Totenhema Musa Dembele. Takođe, tu je još jedan Izraelac Dia Saba. Evo šta je za ‘Novosti’ rekao Dragan Stojković Piksi:

FOTO: STARSPORT

– – Završni deo priprema smo obavili u Sidneju, odlično smo radili i spremno dočekujemo šampionat. Otišli su nam Brazilci Renatinjo i Žunior Urso, došli su Belgijanac Dembele i Izraelac Dia Saba, tako da smo osvežili ekipu. Cilj nam je da ponovo promovišemo moderan fudbal, da igramo najlepše kao i prethodnih sezona. Ne menjamo taj kurs, sigurno ćemo se truditi da igramo ofanzivno i dominiramo na terenu – rekao je Piksi.

ŠANGAJ ŠENHUA

Još jedan tim sa velikim ambicijama i uvek velikim pojačanjima, a na kraju lošim rezultatima. Kike Sančez Flores je stigao da vadi kestenje iz vatre. U tome će mu pomagati starosedeoci Fredi Guarin, Đovani Moreno i Oskar Romero. Novajlija je Odion Igalo, Nigerijac koji je bio strah i trepet za golmane dok je nosio dres Čangčuna.

TIJANĐIN TIĐANHAI

Nije reč o novom klubu, već o nekadašnjem Đuanženu. Klub sada trenira domaći trener Šen Ksijangfu. U Tijanđinu je ostao Alešandre Pato, novu šansu posle povratka sa pozajmice u Flamengu dobiće Žauvanjo, a tu su i novajlije Alan Karvaljo, Renatinjo koji je bio kod Piksija i Korejac Kvon Kjug-Von. U timu nema više Vitsela koji je član Borusije iz Dortmunda.

TIJANĐIN TEDA

Može se reći nemački tim, vodi ga iskusni Uli Stilike, a od sunardonika tu su mu defanzivac Feliks Bastians i napadač koji je stigao iz Bajerna Sandro Vagner. Tu je starosedeoc Frank Ačeampong. Takođe, tu je i brazilski napadač Žonatan. Kako god, Teda će se po svemu sudeći ponovo grčevito boriti za opstanak, pre svega zbog manjka kvaliteta domaćih fudbalera.

ŠENŽEN

Reč je o novom čalnu Superlige Kine, ali i kandidatu da se vrati u rang niže. Pre svega manjak kvaliteta kod domaćih igrača, ali i ne previše zvučna pojačanja kada je reč o strancima. Tu je već dve godine Kolumbijac Arold Presijado, Senegalac Ček M’Benge, ali i dva Norvežanina Ole Selnoes i napadač Ola Kamara. Poslednji je najzvučnije pojačanje, ali je pitanje kako će se adaptirati na Kinu, ako se zna da stiže iz ne baš razvijene MLS lige.

VUHAN ŽAL

Tim koji je poznat po tome što ga je nekada vodio Ljubiša Tumbaković. Na veličanstven način se vratio u ‘elitu’. Na krilima Bolivijca Marsela Morena koga sada neće biti. Ipak, stigla su velika pojačanja, te će trener Li Te pored Žeana Kuasija, nekadašnjeg napadača Hajduka iz Splita, moći da računa na Lea Baptista koji je stigao iz Espanjola i Stefana Mbiju koji je došao iz Hebeija.

HEBEI FORTUNE

Kada se pogleda četa Krisa Kolmana može se reći da bi Hebei trebalo da se bori za sam vrh. Ipak, kao i kod prethodno predstavljenih timova veliki problem predstavljaju loši domaći fudbaleri. Kada je reč o vedetama tu je Ezekiel Laveci, potom Havijer Maskerano, Brazilac Markao i Ajub El Kabi iz Maroka. Hebei je želeo Milana Pavkova iz Crvene zvezde, ali do dogovora nije došlo. Videćemo koliki su dometi ofanzivnog Hebeija.

PEKING RENE

Tim koji će pobrati naše simpatije pre svega zbog Aleksandra Stanojevića. Bivši trener Partizana preuzeo je klub koji se prošle godine plasirao u Superligu Kine, bio je solidan na sredini tabele, a ove sezone želi korak više. Prva zvezda tima je Argentinac Augusto Fernandez, tu je Kenije Ajub Masika, iz Premijer lige stigao je Sone Aluko, a kao zamena šansu će čekati Makete Diop.

HENAN ŽIANJE

Klub koji je poznat kao dobar domaćin, ali se prošle sezone jedva spasao. Ove godine bi ponovo mogao da se bori za mesta iznad crte za ispadanje. Nisu došla velika pojačanja, šta više tu su od stranaca starosedeoci. Brazilac Ivo je prva zvezda tima, tu je još jedan Brazilac Fernando Karanga poznat po tome što je nosio dres sofijskog CSKA. Veliko pojačanje je Kamerunac Kristijan Basagog, a tu je i njegov zemljak stigao iz splitskog Hajduka Frank Ohandža.

ČONGKING LIFAN

Ako je nešto sigurno za ovaj tim, onda je to opstanak. Brazilci vode glavnu reč. Prva zvezda je svakako Fernandinjo, Alan Kardec već godinama trese mrežu, a tu je još jedan ‘karioka’ Fernando Enrike. Iz Sidneja je još prošle godine došao odlični poljski napadač Adrian Mierzejevski.

Parovi 1. kola:

Petak:

11.00 Šangdong Lueng – Peking Rene
12.35 Guangžu Evergrande – Tijanđin Tianhai
12.35 Šangaj Šenhua – Šangaj SIPG
13.00 Vuhan Zal – Peking Guan

Subota:

08.30 Čongiking Lifan – Guangžu R&F
13.00 Šenžen – Hebei

Nedelja:

08.30 Henan Žianje – Dalijan Jiifang
12.35 Đangsu Suning – Tijanđin Teda

Prenose mečeva Superlige Kine možete gledati na kanalima Sport kluba.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter