8
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda

HOTSPORT SKENER: Teško breme na plećima Ivanića, ‘Delije’ ne žurite sa Jirkom…

Objavljeno: 19.02.19 u 19:41

Crvena zvezda je u subotu demolirala Vojvodinu 4:0, a prve zvanične minute u crveno-belom dresu upisali su Erik Jirka i Mirko Ivanić.

Po viđenom u subotu ovo proleće ‘na Zvezdu miriše’. Marko Marin je dokazao reči trenera Vladana Milojevića iz Beleka da je suvo zlato kluba. Svojim loptama ‘sa očima’ dovodio je do ‘ludila’ odbranu Vojvodine koja je ispadala ‘kao iz voza’. Ričamond Boaći je potvrdio naše pisanje da je fizički i psihički nikad spremniji, pospremio je dve lopte u mrežu Vojvodine, dok je Milan Pavkov ‘pečatirao’ da je ove sezone pretplaćen na golove, čak i kada dobije svega 15 minuta za igru. Milan Borjan je po navici spustio rampu pred svojim golom, dok se defanzivna četvorka uigravala, pošto su je pored standardnih Savića i Stojkovića činile novajlije Milunović i Gajić.

Ipak, ono što navijače najviše zanima je ocena dvojice debitanata u zvaničnim utakmicama Mirka Ivanića i Erika Jirke. Na putu od stadiona ‘Rajko Mitić’ do autobuskih, trolejbuskih i tramvajskih stanica mogao se čuti žagor navijača, a tema su naravno bile novajlije.

FOTO: FK Crvena zvezda

MIRKO IVANIĆ – EH, DA JE DOŠAO GODINU DANA RANIJE

Mirko Ivanić je tip igrača kog nije teško čekati, kad dođe, doboro je došao. Ali, čini se da bi za njega transfer u Crvenu zvezdu bio mnogo povoljnije da se dogodio pre godinu dana. Razlog za ovakvu našu konstataciju jeste breme koje će nekadašnji kapiten Vojvodine nositi dok je na stadionu ‘Rajko Mitić’.

Kreativni vezista je zaista dobar igrač, kvalitet kakav je Zvezdi potreban, ali ‘problem’ za ovog momka se zove Marko Marin. Naime, Mirko Ivanić je u Crvenu zvezdu došao kao zamena za fenomenalnog Srbina sa nemačkim papirima. Ako slučajno Marin ode u narednih desetak dana u Kinu, reprezentativac Crne Gore bi ga zamenio, a to sigurno ne bi izgledalo isto na terenu.

Uz dužno poštovanje kvalitetnom igraču kakav je Mirko Ivanić, ali Marko Marin je pokazao klasu, dugo ljubitelji fudbala u Srbiji nisu mogli da gledaju nekoga svetske klase koji sa takvom lakoćom prilikom pasa loptu krije pod travom. Igrača koji spaja sve linije tima, momka koji je pravi lider na terenu.

Ponavljamo, ne želimo ovim da umanjimo kvalitet Mirka Ivanića, već da utičemo na javnost da na ovog momka ne padne teško breme. Da u slučaju da Marin ode ove zime ili početkom leta navijači Crvene zvezde ne očekuju ‘istu magiju’ koju poseduje nekadašnji fudbaler selekcije Nemačke i ne prave pritisak na reprezentativca Crne Gore. Nema sumnje da će Mirko Ivanić biti veliko pojačanje za Crvenu zvezdu, da može da bude igrač koji vodi svoj tim i do Lige šampiona, uostalom to je pokazao na ‘Marakani’ kada su crveno-beli igrali protiv njegovog tadašnjeg tima BATE-a (1:1 ‘namestio’ gol za Beloruse’) i kada je bio noćna mora za odbranu, samo treba skinuti pritisak sa ovog ‘plejmejkera’ i on će doći. Zato navijači, bez brige…

FOTO: FK Crvena zvezda

ERIK JIRKA – NIJE IGRAČ POTEZA, ON JE RADILICA

Mirko Ivanić je dobio svega desetak minuta da se predstavi navijačima na našem najvećem stadionu, ali je Erik Jirka dobio dovoljnih pola sata. Logično, Slovak je prošao kompletne pripreme na Kipru i u Turskoj.

Prvi komentari navijača nisu bili zadovoljavajući, ali ne zbog loše igre Jirke, već zbog nestrpljenja našeg čoveka, da kažemo navijača da sačeka, da ne sudi po 30 minuta igre. Moglo se u toj šetnji od stadiona do autobuskih stanica čuti komentar o Jirki ‘Ništa posebno’, ali ‘Delije’ sačekajte…

Erik Jirka nije igrač poteza. Nije njegov najveći adut dribling kojim će izbaciti protivnika van granica igrališta, a tribine baciti u trans. Slovak je radilica, brzonoga radilica koja prednost nad rivalom stiče svojim izizetnim trkom. Protiv Vojvodine nije imao šansu da to pokaže, teško će je dobiti i u Surdulici gde će se domaćin najverovatnije povući na svoju polovinu i smanjiti prostor za sprint, ali u derbiju bi se za Jirku mogao otvoriti prostor, baš kao i na leto kada krenu evropske utakmice.

Po viđenom u Beleku Jirka može mnogo da donese Crvenoj zvezdi i treneru Vladanu Milojeviću koji voli brzonoge, jake i fizički spremne momke koji su opasni pred protivničkim golom, a znaju da zadaju probleme rivalu kada pokuša da probije na Zvezdinu polovinu.

Ne kaže za džabe stara srpska izreka ‘strpljen-spasen’. Nema dileme da Mirko Ivanić i Erik Jirka imaju potencijal da uskoro postanu miljenici ‘Delija’ kao što su to sada Marko Marin, Milan Borjan, Vujadin Savić, Filip Stojković, Branko Jovičić, Ričmond Boaći, Milan Pavkov, El Fardu Ben i drugi…

0
0

8 Komentara

  1. Odlična analiza Darka Noveskog, kao i uvek, ali pošto ovo nije bila tema nije obuhvatio Milunovića! Je li normalno da prvi strelac tekućeg prvenstva ne dobije ni minut u dresu Zvezde?! Da li bi i jedan ozbiljan trener u Evropi, izostavio prvog strelca lige?! Milunović je sada u najboljim godinama, izuzetno je brz, ima dobar dribling u trku, dcobro igra glavom, robustan je! Ima sve osobine koje nema Ben i koji je dokazao da je svojim igranjem u Evropi ispao smešan! I Milunović je rezerva takvom inferiornom Benu, ličnom ljubimcu trenera, koji ima zagarantovano mesto u timu! Plašim se da će Milojević upropastiti karijeru Milunovića kao što je već uradio svojevremeno sa Vujaklijom a na dobrom putu je da upropasti Pavkova i Joveljića!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter