7
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT / HOTSPORT

HOTSPORT ANALIZA: Ko je veći promašaj – Sejduba Suma ili Džonatan Kafu? (ANKETA)

Objavljeno: 13.02.19 u 20:00

Poslednjih godina ‘večiti’ su krenuli da sve češće posežu za skupim strancima koji bi trebalo da prave razliku.

Međutim, to nisu uspeli svi, a dva sveža primera su Džonatan Kafu u Crvenoj zvezdi i Sejduba Suma u Partizanu.

Kroz nekoliko parametara možemo promatrati dosadašnji učinak dvojice fudbalera u srpskim klubovima. Suma je još uvek igrač Partizana iako je trenutno na pozajmici u Makabi Haifi sa koje se vraća za tri i po meseca, dok će još toliko Kafu provesti u Zvezdi kao pozajmljen igrač iz Bordoa.

Prva i verovatno najbitnija stavka koju ni jedan, ni drugi fudbaler nisu opravdali, je novac.

Znatno veći renome imao je Kafu uoči dolaska u Srbiju, čovek kog su navijači Zvezde na delu videli u dresu Ludogoreca, ali već i poznato evropsko ime transferom u Ligu 1 gde se, ruku na srce nije naigrao. Sa druge strane, i Suma je bio u centru pažnje ovdašnje javnosti ali iz razloga što je u nekoliko vezanih prelaznih rokova Partizan neuspešno pokušavao da ga angažuje.

FOTO: STARSPORT

Ali, kada smo kod novca…

Crvena zvezda nije platila ništa Bordou za jednogodišnju pozajmicu Brazilca, ali snosi trošak cele godišnje plate Kafua koja je oko 700.000 evra. Kako je bio u klubu tokom velikog uspeha u Salcburgu i plasmana u Ligu šampiona, pripao mu je i deo premije, a ako bi se Zvezda odlučila da ga angažuje na leto po isteku pozajmice, Bordou bi morala da plati četiri miliona evra kolika je otkupna klauzula.

Sa druge strane, Partizan je Slovanu iz Bratislave za Sumu platio 1,65 miliona evra čime je oboren klupski rekord, a igrač je potpisao trogodišnji ugovor po kom bi zarađivao pola miliona evra po sezoni. Te sezone je Partizan došao i do nokaut faze Lige Evrope, pa je na kontro evropskih premija Suma inkasirao još 200.000 evra u Humskoj.

Dakle, Partizan je potršio mnogo više od ‘večitog rivala’.

Ali kada je učinak na terenu u pitanju, čini se da je Suma puno više pokazao od Kafua.

Brazilac je za sada odigrao 495 minuta u dresu Crvene zvezde, devet utakmica na kojim je postigao dva gola. Sat vremena je igrao protiv Salcburga u Beogradu, isto toliko protiv TSC-a u Kupu Srbije, i još sedam mečeva u Superligi. Debitantski gol postigao je protiv Radnika, a drugi u dresu Zvezde protiv Mladosti.

Proteklo leto je dobro počelo po Sumu, gol na startu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv crnogorskog Rudara, potom asistencija u revanšu, ali onda tmurnih 90 minuta protiv Trakaija i crveni karton u Litvaniji zbog kog je propustio prvu utakmicu sa Nordsjelandom, ali i revanš, kao i duel sa Bešiktašem jer je ispao iz ekipe.

FOTO: STARSPORT

I leta 2017. godine je bio dobar, gol protiv Olimpijakosa u kvalifikacijama za Ligu šampiona pa i protiv Videotona u borbi za Ligu Evrope, ali veliki pad forme nakon toga. U sezoni 2017/18 je Suma odigrao 31 utakmicu, pogodio mrežu u pet navrata i dvaput asistirao. Nije doneo Partizanu ono zbog čega je došao, igrao je solidno ali ne i pravio razliku.

Suma je pokazao više od Kafua, ali u različitim situacijama. Gvinejac je za Partizan predstavljao neku vrstu ‘slamke spasa’, oko njega je trebalo da se vrti igra crno-belih, dok se izostanak brazilskog internacionalca kod crveno-belih nije ni osetio.

Uzeći u obzir uložen novac, jasno je da su i Kafu i Suma promašaji, ali – ko je po vašem mišljenju veći:

Ko je veći promašaj?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Zapratite najbolju sportsku, Instagram stranicu – HOTSPORT.

0
0

7 Komentara

  1. Pa ako cemo iskreno, naravno Kafu! Em je vise placen em nije uradio nista. Suma je bar dao neki gol, samo ostrasceni misle drugacije!

    0
    0
    Odgovori
  2. Meni nije jasno zašto se ne pruži šansa Kafuu, jer ja mislim da nije promašaj, već je super kvalitetan igrač, samo nije u formi. Neigranje Džonatana Kafua je najveća greška trenera i sručnog štaba Zvezde. @jonatancafu ⚪

    0
    0
    Odgovori
  3. Neke stvari se ne mogu porediti,Zvezdini promasaji su i Kafu,Meleg,Causic,Stoiljkovic,Samuilo….svih ne mogu da se setim,ali se to kod Zvezde ne primeti finansijski,zna se zbog cega ali da ne idem sa pricom sta se sve desavalo zadnjih 6,7,godina.

    0
    0
    Odgovori
  4. Kafu nije ni dobio pravu šansu a imao je prejaku ko kurenciju pritom kostao 3 puta manje od šume.A Suma em placen previse em imao šansu em stvarno nula od igrača.Mislim stvarno

    0
    0
    Odgovori
  5. Kakve price, Suma dao nekoliko vaznih golova za Partizan ( na primer u derbiju, iz penala sviranog posle 30 godina), namestio isto par golova
    Kafu plata 700 hiljada evra dok je Suma imao 400-500, smesno je cak i porediti

    0
    0
    Odgovori
  6. Suma pokazao više od Kafua? Šalite se? Kafu je postigao dva gola na 7 utakmica. Suma 5 na 40 utakmica. Ko je pokazao više?

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter