Slovenac Aleksander Čeferin dobio je danas novi, četvorogodišnji mandat na čelu Evropske fudbalske unije (Uefa).

Čeferin je bio jedini kandidat, a na današnjem Kongresu Uefa u Rimu dobio je jednoglasnu podršku svih 55 članica te organizacije.


Slovenac je u septembru 2016. godine na mestu predsednika Uefa zamenio Mišela Platinija koji je suspendovan zbog finansijskih malverzacija.

On je danas u Rimu rekao da bi najveći evropski klubovi izgubili svoj status u srcima ljudi ako bi formirali Super ligu i ponovio da se to neće dogoditi dok je on na čelu UEFA.

Čeferin, koji je danas na Kongeru UEFA u Rimu dobio novi četvorogodišnji mandat, rekao je da je opasnost od osnivanja Super lige otklonjena nakon “poštenih, direkntih i beskompromisnih” razgovora izmedju UEFA i predstavnika klubova.

– Čini se da su malo pre mog izbora (2016. godine), evropski klubovi razmišljali o otcepljenju. Ali, razgovarali smo, saslušali smo jedni druge, razumeli smo se i sada smo ponovo ujedinjeni, rekao je Čeferin.

On je ponovio da Super lige neće biti sve dok je on predsednik UEFA, a Andrea Anjeli prvi čovek Evropske asocijacije klubova (ECA).

– to nije obećanje, to je činjenica. Da su veliki klubovi ostvarili svoj plan izgubili bi status ‘velikih klubova’ u srcima navijača. Jedina velika stvar u vezi sa njima bila bi prošlost i ništa više, rekao je Čeferin.

– Poštujemo fudbalsku piramidu… Sistem ispadanja i promocije leži u našoj sportskoj kulturi… a, rezultati na terenu, koji se ponekad razlikuju od onih u finansijskim knjigama, čine da budete veliki, dodao je predsednik Uefa.

Čeferin je, u govoru nakon što je izabran za predsednika, kazao da Uefa želi da bude “izvor konstruktivnih ideja Fifa, a ne opozicija”.

On je, takodje, najavio i da će Uefa pokrenuti vlastiti striming servis za emitovanje fudbalskih utakmica širom sveta. Čeferin je naveo da će ta platforma početi da radi u narednih šest meseci.