Ne postoji merna jedinica kojom se može opisati ljubav najvatrenijih pristalica prema svom klubu.

Svaki navijač i svaka od tih grupa za sebe će uvek smatrati da upravo on i njegovi ‘saborci’ najviše vole svoj klub na svetu.


Od kako su počele prve sporstke predstave i prva nadmetanja, tada se rodio i navijački pokret. Vremenom se on menjao i prloazio kroz razne epohe. Kada se govori o navijačkom pokretu nikako se ne sme zaboraviti činjenica da je to postao način života. Ljubav prema voljenmom klubu neretko prelazi granice razuma, a život navijača u mnogome se razlikuje od onih koji vode obični smrtnici.

Kroz istoriju razne navijačke grupe su se rađale, dok su neke druge ‘umirale’. Veliku popularizaciju kada su u pitanju savremeni navijači imaju filmovi koji su snimani na ovu temu, ali i knjige i muzičke numere. Mi vam donosimo listu ‘najvećih’ navijačkih grupa. Naravno poredak nije bitan, niti se neke od njih mogu meriti. Pa krenimo redom…

Legija i Leh Poznanj

Navijači Legije iz Varšave širom sveta poznati su po dobroj organizaciji i brojnosti. Oni nisu rado viđeni gosti širom ‘starog kontinenta’, ali su često znali i da budu budu na meti Disciplinske komisije UEFA zbog svojih koreografija, ali i agresivnog ponašanaj navijača.

Najljući rivali navijača Legije su upravo navijači Leha iz Poznanja, koji nisu ništa manje opasni, a pojedine njihove grupe poznate su po čestim pirovima i incidentima.

(VIDEO:YouTube/Wolrd of Ultras) (VIDEO:YouTube/Legionisci.com)

Milvol

Kada bi se mogao proglasiti šampion u huliganizmu, to bi najverovatnije bila ova navijačka grupa. Oni važe za jednu od najagresivnijih grupa na planeti, a kada su preko puta njih navijači Vest Hema, to ume da bude veoma neugodno. U svetskom hit filmu ‘Green Street Hooligans’ iz 2005.godine upravo se prikazuje odnos ove dve navijačke grupe.

(VIDEO:YouTube/dennislions)

Fenerbahče i Galatasaraj

Veliki broj pristalica uz sebe ima istanbulski velikan. Ovu grupu čini veći broj manjih podgrupa, a ono što je karakteristično za njih je da u velikom broju odlaze na gostovanja.

Pored žuto-plavih i Galatasaraj ima veoma dobro organizovane navijače, koji su takođe poznati po atmosferi koju prave za vreme utakmica voljenog tima, ali su još poznatiji po neredima i prekidima utakmica.

(VIDEO:YouTube/Wolrd of Ultras) (VIDEO:YouTube/Best of Football)

CSKA Sofija

Grupa ‘Sketor G’ jedna je od najvaternijih na ‘starom kontinetu’. Ova navijačka družina poznata je po tome što su stolice na njihovoj severnoj tribini prazne, ali su zbog svojih oštrih stavova često na meti kako javnosti, ali i uprave kluba za koji navijaju.

(VIDEO:YouTube/Ultras Avanti)

Boka Juniors i River Plate

Kada se govori o ove dve navijačke grupe dovoljno je da se pogleda sve ono što se događalo vezano za finale Kopa Libertadoresa. Ovi ljudi jednostavno žive fudbal i svaki tren utakmice za njih je presudan. Vrela južnoamerička krv često zna da proključa i kada ne treba, pa tako dolazi i do scena kojima nije mesto na srportskim objektima.

(VIDEO:YouTube/Sofia Encina)

St. Pauli

Među najpoznatijim na svetu su i navijači nemačkog Sent Paulija, koji se ističu svojim stavovima. Ova grupa zalaže se protiv rasizma, fašizma, seksizma i homofobije, veliki broj žena je uz ovaj klub, a i veliki broj javnih ličnosti.

(VIDEO:YouTube/For the Fans)

Univerzitario

Peruanski klub Univerzitario ima jednu od najnasilnijih i najvernijih navijačkih grupa kako u svojoj zemlji, tako i u celoj Južnoj Americi. Nažalost, često umeju da preteraju u iskazivanju ljubavi prema svom timu.

(VIDEO:YOuTUbeCesar Ortiz)

Spartak Moskva, CSKA Moskva i Zenit

Ova tri kluba vode glavnu reč u Rusiji kada su u pitanju navijači. Sva tri tima imaju veoma verne i mnogobrojne grupacije iz sebe, a često dolaze u prvi plan svojim koreografijama, ali i incidentima koje prave.

(VIDEO:YouTube/Ultras Avanti) (VIDEO:YouTube/Ultras Avanti) (VIDEO:YouTube/World of Ultras) p>

Flamengo

Flamengo je najpopularniji klub u Brazilu sa bazom od preko 40 miliona navijača. Kada je u pitanju fanatičnost njihovih pristalica ne bi trebalo trošiti reči.

(VIDEO:YouTube/Gabriel Schmidt Neto)

Crvena zvezda i Partizan

Navijači crveno-belih ove jesenji imali su priliku da pokažu svoje pravo lice na evropskoj sceni i taj test su položili. Oni su bili snažna podrška pulenima Vladana Milojevića, a bilo ih je i na onom utakmicama na kojima zvanično nije smelo da ih bude,

(VIDEO:YouTube/FCRedStarBelgrade)

I crno-beli iza sebe imaju sjajnu armiju pristalica. Oni ove sezone nešto bolju atmosferu prave na mečevima košarkaškog kluba, ali ne sme se zaboraviti ni atmosfera sa mečeva kvalifikacija.

(VIDEO:YouTube/Ultras World)

Pored onog što rade na tribinama, važno je napomenuti da i crveno, ali crno-beli samostalno organizuju veliki broj humanitarnih akcija, akcija dobrovoljnog davanja krvi i na razne druge načine trude se da pomognu one kojima je to najpotrebnije.

Pored svih navedenih klubova tu su i najveći, koji brojčano na svetu imaju najviše fanova. Na prvom mestu tu su Mančester Junajted, Real Madrid, Barselona, Juventus, Liverpul i Milan. Ne treba zaboraviti ni druge evropske klubove kao što su Napoli, Lacio, Roma, Ajaks, Olimpijakos, PAOK, Marsej, koji takođe prave sjajnu atmosferu.

Sve informacije iz sveta sporta možete najbrže saznati na HotSport instagram profilu.