Mlada reprezentacija Srbije je jedna od 12 zemalja koje će u junu ove godine igrati na Evropskom prvenstvu.

Tačnije, od 16. do 30. juna će se u Italiji i San Marinu sastati najbolji mladi igrači Starog kontinenta.


Miloš Šestić, Vladimir Petrović Pižon, Zlatko Krmpotić, Nikica Klinčarski, Rade Zalad… to su samo neki od igrača tada mlade reprezentacije Jugoslavije na prvom Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godinu. Tada, jedini put naša zemlja je trijumfovala u ovom takmičenju.

Posle ravno deceniju bez ikakvog rezultata u ovom takmičenju, Srbija se ponovo plasirala na Evropsko prvenstvo. Ponovo su u igri i Olimpijske igre, ali postavlja se veliko pitanje – šta mi u stvari želimo od takmičenja u Italiji i San Marinu?

Bez domaće objektivnosti, odnosno subjektivnosti, strani specijalizovani sajtovi su petoricu mladih srpskih igrača okarakterisali kao potencijalno presudne za dobar rezultat Orlića. To su, redom, Luka Jović, Nikola Milenković, Andrija Živković, Marko Grujić i Nemanja Radonjić.

Reč je o igračima koji su već odavno u planovima selektora seniora, a i timu, pošto su svi putovali u Rusiju na Mondijal. Želja kod većine momaka postoji da zaigraju na evropskoj smotri protiv svojih vršnjaka, a vreme će pokazati da li je samo do njih.

– Više bih voleo da igram za mladu reprezentaciju, nego da sedim na klupi u A selekciji. Nadam se da ćemo svi, koji imamo pravo da igramo za mladu reprezentaciju i da dobijemo šansu na završnom turniru. U najjačem sastavu možemo da se borimo za titulu šampiona Evrope, što kao je glavni cilj istakao i selektor Goran Đorović, izjavio je pre nešto više od mesec dana Luka Jović koji očigledno ima želju da nastupi na Evropskom prvenstvu.

FOTO: STARSPORT

Luka Jović je i najbolji igrač Srbije u kvalifikacijama sa sedam golova na devet utakmica, dok je značajnu rolu imao i kapiten Rada Aleksandar Lutovac koji će se gotovo sigurno naći na Evropskom prvenstvu. On je odigrao pet utakmica i postigao četiri gola u kvalifikacijama, a bio je i strelac pogotka protiv Rusije koji je Srbiju odveo na Euro.

– Ja sam spreman i biću spreman za sve izazove na leto. Daću sve od sebe kao i svi moji saigrači da vratimo kući medalju. To mi je želja od malena da nešto napravim sa reprezentacijom i drago mi je što ću već ovo leto moći da ostvarim to. Pripreme su odavno počele, još od početka kvalifikacija i sigurno neću ispustiti korak za tim i da ću dati sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat, rekao je Lutovac u nedavnom intervjuu za HotSport.

Međutim, Jović je poslednji u nizu prekomandovanih u A selekciju. Ostali pomenuti igrači su već duže van tima i pitanje je da li bi period priprema bio dovoljan da se ponovo uklope među Orliće. Sa druge strane, tu su i momci koji su na svojim leđima izneli kvalifikacioni ciklus i koji bi eventualnim povratkom ovih igrača izgubili mesto u timu.

Ukoliko bi Srbija kao prva (ili najbolji drugoplasirani tim grupne faze) prošla grupu u kojoj je sa Nemačkom, Danskom i Austrijom kandidovala bi se za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju. Na ovom takmičenju naša država nije učestvovala još od Pekinga 2008. godine kada su, godinu dana ranije, Basta, Kolarov, Ivanović, Rukavina, Tošić… i ostali izgubili u finalu Evropskog prvenstva od domaćina Holandije za koju su igrali Drente, Babel, Maduro

Andrija Živković i Nikola Milenković bi takođe bili itekako značajni timu Gorana Đorovića. Reč je o dvojici igrača koji su u odličnoj formi već duže vreme, pogotovo Bleki Milenković koji je jedan od najboljih defanzivaca Serije A. Isto se ne može reći za Nemanju Radonjića i Marka Grujića. Otkako je napustio Zvezdu i prešao u Marselj, Radonjić je izgubio kontinuitet igara, dok je Grujić odlično počeo u Herti, ali je u kratkom periodu vezao dve povrede koje su ga izbacile iz ritma. Naravno, i doprinos njih dvojice bi bio itekako veliki.

Utisak je da je Srbija bolja u ofanzivnom, nego u defanzivnom redu, ali daleko od toga da je odbrana, barem ona koja je igrala kvalifikacije – nekvalitetna. Naportiv – na deset utakmica u kvalifikacijama, Srbija je primila pet pogodaka, veći deo od Rusa koji su nam postigli tri u dve utakmice, i po jedan od Makedonije i Austrije.

Najveći deo kvalifikacija igrao je upravo tandem koji bi bio idealan i za završni turnir, Vukašin Jovanović i Nikola Milenković. U tandemu su ispred golmana igrali pet utakmica i primili samo dva gola, u utakmici sa Rusijom. Kada je Bleki više obaveza imao u A selekciji, u prvu postavu je upao Svetozar Marković koji je u kvalifikacijama odigrao tri utakmice u tandemu sa Jovanovićem, a Srbija je na dve primila po gol, od Makedonije i Rusije. Kao štoperi su još igrali i Erhan Mašović u tandemu takođe sa kapitenom Jovanovićem protiv Makedonije, kao i tandem Stevanović – Ćalasan u poslednjoj utakmici kvalifikacija. Na poslednjim pripremnim utakmicama se posebno istakao Strahinja Bošnjak takođe među štoperima.

FOTO: STARSPORT

PRVI TIM ORLIĆA ZA EP: Boris Radunović – Miroslav Bogosavac, Nikola Milenković, Vukašin Jovanović, Milan Gajić – Andrija Živković, Saša Lukić, Danilo Pantić, Nemanja Radonjić – Luka Jović i Aleksandar Lutovac.

DRUGI TIM ORLIĆA ZA EP: Nikola Vasiljević – Aleksa Terzić, Svetozar Marković, Strahinja Bošnjak, Miladin Stevanović – Luka Ilić, Đorđe Denić, Uroš Račić, Luka Adžić – Filip Stuparević i Dejan Joveljić

IGRAČI KOJI KONKURIŠU ZA POZIV:

1996: Vukašin Jovanović, Miroslav Bogosavac, Milan Gajić, Filip Manojlović, Srđan Babić, Danilo Pantić, Đorđe Denić, Andrija Živković, Nemanja Radonjić, Boris Radunović, Dragan Rosić, Nikola Vasiljević, Miladin Stevanović, Milan Gajić, Nemanja Ćalasan, Saša Lukić, Nemanja Mihajlović, Marko Mrkić, Nikola Srećković, Bogdan Mladenović…

1997: Luka Jović, Nikola Milenković, Aleksandar Lutovac, Lazar Ranđelović, Ivan Šaponjić, Vanja Milinković-Savić, Petar Mićin…

1998: Aleksandar Mesarović, Uroš Račić, Luka Adžić, Igor Zlatanović, Erhan Mašović…

1999: Aleksa Terzić, Luka Ilić, Strahinja Bošnjak, Dušan Joković, Njegoš Petrović, Strahinja Jovanović…

2000: Svetozar Marković, Filip Stuparević…