Nakon vanredne sednice Upravnog odbora Partizana izdato je saopštenje za javnost.

Crno-beli su uputili javni apel Fudbalskom savezu Srbije i  Skupštini predstavnika klubova Zajednice Superlige i Prve lige Srbije.


Nezadovoljni odvijanjem situacije u poslednjem ovogodišnjem kolu, crno-beli su danas održali vanredni sastanak Upravnog odbora, a rezultat istog je saopštenje za medije u kojem je taksativno navedeno kako je izgledala uvertira za jučerašnji meč i ko su bili zagovarači toga da se u Humskoj igra.

Uprkos lošem vremenu, Partizan i Mačva su odigrali utakmicu koja je završena rezultatom 0:0, a kako crno-beli navode ono što je najviše uticalo na to da se igra jeste što je trebalo da i današnje utakmice uprkos lošem vremenu budu odigrane.

Prenosimo saopštenje Partizana u celosti:

– Partizan je 14. decembra odigrao poslednju prvenstvenu utakmicu jesenjeg dela Superlige Srbije protiv Mačve iz Šapca. Ova utakmica je igrana u izrazito neregularnim vremenskim uslovima i završena rezultatom 0:0. Međutim, ovom prilikom, Partizan želi da, posle Vanredne sednice Upravnog odbora, istakne nekoliko činjeničnih okolnosti koje ukazuju na potpuno odustvo regularnosti i kršenja pozitivnih pravnih propisa FSS prilikom odigravanja ove utakmice:

1. Pre njenog početka, članovi Upravnog odbora Partizana su konstatovali odsustvo regularnih uslova usled izrazito nepovoljnih vremenskih uslova (u Beogradu je, u tom momentu, temperatura vazduha bila ispod nule a snežna vejavica je nanoslila smetove na glavnom terenu Partizanovog stadiona).

2. Direktor Superlige (Vladimir Bulatović, op. au) je, u telefonskom razgovoru, obavestio generalnog direktora Partizana, Miloša Vazuru, koji je, u ime UO Partizana zahtevao da se utakmica prekine, da je njegova procena da se ova utakmica odigra do kraja i da će i SVE PREOSTALE UTAKMICE biti odigrane prema utvrđenom rasporedu.

3. Na poluvremenu utakmice, službeno lice Partizana Dragan Velanac, je obavestio i glavnog sudiju Aleksandra Živkovića iz Niša o zahtevu UO FK Partizan, predsednika UO, Milorada Vučelića i generalnog direktora, Miloša Vazure, da se, usled dodatno pogoršanih vremenskih uslova, utakmica prekine. Sudija Živković je odbio ovaj zahtev upućujući rukovodstvo Partizan da „traktorom nastavi da čisti sneg“ i zahtevajući da Velanac napusti službene sudijske prostorije.

4. Utakmice koje su na programu danas, 15. decembra, odložene su usled nepovoljnih vremenskih prilika. Partizan želi da istakne da su ovakvim postupanjem grubo prekršene Propozicije takmičenja Superlige Srbije u fudbalu za takmičarsku 2018/19. godinu (u daljem tekstu Propozicije) i to prevashodno u čl. 12. Propozicija u koneksitetu sa čl. 16. istog pravilnika.U ovom slučaju su i Direktor Superlige i glavni sudija dva puta obaveštavani o nemogućnosti odigravanja utakmice između Partizana i Mačve. Čl. 12, st. 3. Propozicija predviđa obavezu prekida utakmice iz opravdanih razloga koji se nisu mogli otkloniti i eksplicitno navodi i nevreme kao razlog prekida. O prekidu, prema istom članu, odlučuje sudija na osnovu svog sudijskog uverenja, a sudija Živković iz Niša je doneo odluku da se, i pored opravdanog zahteva Partizan, utakmica nastavi i privede kraju.

Sa druge strane, čl. 16. st. 2. Propozicija insistira na tome da se odložena utakmica jesenjeg dela prvenstva mora odigrati do završetka jesenjeg dela, što je u koliziji sa čl. 12, st. 2, koji predviđa da se u slučaju izuzetno lošeg vremena ili drugih nepredviđenih okolnosti, utakmica može odložiti a odložena utakmica će se odigrati sutradan odnosno u drugom terminu koji odredi Direktor lige.

Postavlja se pitanje da li su danas odloženim utakmicama za sutrašnji dan već prekršene odredbe čl. 16. Propozicija imajući u vidu da su sve poslednje utakmice jesenjeg dela šampionata bile predviđene za 15. decembar.

Ukoliko se, međutim, staje na stanovište da se i nedelja, 16. decembar, smatra poslednjim danom jesenjeg dela prvenstva, može se uputiti pitanje zašto Direktor lige nije omogućio odlaganje utakmice Partizan – Mačva za nedelju, 16. decembar 2018, baš kao što je slučaj i sa ostalim poslednjim utakmicama jesenjeg dela prvenstva.

Partizan drži da je postupanje direktora lige neprofesionalno i tendenciozno, oštro suprotstavljeno načelu distrubutivne pravde koje nalaže da se u istim slučajevima mora postupati na isti način. Odlukama koje je doneo direktno je i bitno uticao na regularnost takmičenja. Ovakva postupanje je samo poslednje u nizu eklatantnih ogrešenja čiji je FK Partizan postao nevoljna sistematska žrtva.

Partizan je u potpunosti svestan nepravnog i nepravednog tretmana koji ima u Super ligi Srbije, ali je želeo da konstruktivnim pristupom utiče da sila prava nadvlada pravo sile i da zapovest razuma nadvlada brutalnost bezumlja. Međutim, kada pravno i sportsko nasilje prevlada, kada kako naš narod kaže „dara prevrši meru“, Partizan će, u cilju sprečavanja svoje dalje diskriminacije, preduzeti sledeće mere:

1. U skladu sa čl. 58. Pravilnika o takmičenju Partizan će, u predviđenom roku, uložiti žalbu na odigranu utakmicu i zahtevati ponovno odigravanje ove utakmice;
2. Partizan očekuje i apeluje na FSS da zakaže hitnu vanrednu sednicu i Skupštinu predstavnika klubova Zajednice Superlige i Prve lige Srbije kako bi se najzad argumentovano i okviru instutucija sveobuhvatno razgovaralo o aktuelnom stanju u Superligi Srbije;
3. Partizan zadržava pravo da, ukoliko se ovim njegovim zahtevima ne izađe u susret u roku od 48 časova od momenta podnošenja ovih zahteva i žalbe, prekine dalje učešće u Superligi Srbije i napusti Zajednicu klubova Superlige i Prve lige Srbije“