U Dablinu je pored žreba kvalfikacija za Evropsko prvenstvo održan i sastanak UEFA na kom je odlučeno da se pokrene treće klupsko takmičenje.

Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin najavio je pokretanje trećeg klupskog evropskog takmičenja, a obećanje je danas ispunio. Reč je o nekoj vrsti Lige Evrope dva sa 32 učesnika u grupnoj fazi. Takmičenje bi trebalo da startuje 2021. godine.


Ekipe bi bile podeljene u osam grupa po četiri tima. U osminu finala će proći prvoplasirani timovi iz svih grupa, dok će drugoplasirani igrati baraž protiv trećeplasiranih iz Lige Evrope. Termini utakmica biće isti kada se igraju Liga šampiona i Liga Evrope.

Novo takmičenje će broj zagarantovanih mečeva u grupnim fazama evrokupova za klubove iz više zemalja. Do sada je minimalan broj garantovanih mesta važio za predstavnike iz 26 zemalja, a sa novim takmičenjem će se taj broj popeti na 34 zemlje koje će imati direktne predstavnike u grupnoj fazi.

Ostalo je još da se utrvde detalji oko nagradnog fonda, koeficijenta, zvaničnog naziva takmičenja i marketinške strategije. Liga šampiona i Liga Evrope će makar do 2024. godine imati zagarantovan dosadašnji status, a to znači da neće biti promena u sistemu takmičenja.