Prva faza Lige nacija je gotova, poznato je ko će se sve takmičiti u plej-ofu – ali i kako će izgledati šeširi na žrebu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Evropsko prvenstvo 2020. godine će se održati u 12 evropskih gradova: Londonu, Minhenu, Rimu, Bakuu, Sankt Petersburgu, Bukureštu, Bilbaou, Budimpešti, Glazgovu, Dablinu i Kopenhagenu.


Na žrebu koji će se 2. decembra održati u Dablinu, Srbija će biti smeštena u treći šešir, što je već poznato.

Dakle u kvalifikacijama Srbija sigurno neće igrati protiv Slovačke, Turske, obe Irske, Škotske, Norveške, Finske, Bugarske i Izraela koji su takođe u trećem šeširu, kao ni protiv takozvanog Kosova iz petog šešira.

Sistem takmičenja je jasan, žreb će odrediti deset kvalifikacionih grupa, po pet od šest reprezentacija i pet od pet reprezentacije. Po dva najbolja nacionalna tima iz svake grupe ići će na Evropsko prvenstvo, a ostala četiri mesta rezervisana su za timove koji će se plasirati preko plej-ofa Lige nacija.

ŠEŠIRI:

PRVI: Engleska, Holandija, Portugal, Švajcarska (učesnici polufinala Lige nacija), Belgija, Hrvatska, Francuska, Italija, Španija, Poljska.

DRUGI: Nemačka, Island, BiH, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Vels, Češka.

TREĆI: Slovačka, Turska, Republika Irska, Severna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska, Izrael.

ČETVRTI: Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Gruzija.

PETI: Makedonija, tzv. Kosov, Belorusija, Luksemburg, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farska Ostrva.

ŠEST: Letonija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino.