0
Domaći fudbal

ZVEZDINA MISIJA: Crveno-beli za nastavak niza

Objavljeno: 20.11.18 u 19:09

Crvena zvezda će u sredu od 15 časova protiv TSC-a pokušati da nastavi put ka trofeju Kupa Srbije, ali i da očuva stopostotni učinak u utakmicama protiv kluba iz Bačke Topole sa kojim ima veoma zanimljivu vezu kroz istoriju.


Šampion Srbije je protiv predstavnika grada sa severa Bačke igrao već dva puta, ali je klub svaki put nosio drugo ime. Premijernu pobedu crveno-beli su upisali protiv Topole 26. juna 1975. godine rezultatom 7:0.

Beogradski klub bio je uspešan i u narednom susretu, sedam godina kasnije, a duel protiv AIK-a 27. oktobra 1982. ujedno je bio i poslednji između dva tima.

Vezu između Crvene zvezde i Bačke Topole osim dve utakmice predstavljaju i trojica fudbalera koja su igrala za oba kluba: Zlatko Krmpotić, Nikola Žigić i Andrija Kaluđerović.

Nekadašnji defanzivac, danas fudbalski trener, za Zvezdu je igrao od 1977. do 1986. godine, a po povratku iz inostrane pečalbe tri sezone nosio je dres AIK-a iz Bačke Topole u kojem je i zakoračio u trenerske vode. Krmpotić je tokom 2008. i 2009. godine sedeo i na klupi mlađih kategorija Crvene zvezde.

Dvojica napadača koji su predstavljali udarne igle Zvezde i ljubimce zvezdaša rođena su u Bačkoj Topoli gde su i načinila prve fudbalske korake. Nikola Žigić je fudbalski put počeo da gradi u rodnom gradu, kao i Andrija Kaluđerović, a obojica su potpunu fudbalsku afirmaciju stekli u redovima šampiona Srbije odakle su se otisnuli u inostranstvo.

Kuriozitet u vezi dva kluba predstavlja podatak da je aktuelni generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić tokom igračke karijere pet godina nosio dres narednog rivala crveno-belih. Funkcioner kluba bio je deo poslednje generacije koja je pre sadašnje uspela da Bačku Topolu dovede na korak od elitne fudbalske pozornice, u to vreme Druge savezne lige Jugoslavije.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter