Mitrović sa Jovićem, ili Prijović sa Mitrom…

Aleksandar Mitrović je prvi izbor Mladena Krstajića, ali bi on mogao da dobije i društvo u samom špicu napada.


Od onih ‘pravih napadača’, u konkurenciji za utakmice protiv Crne Gore i Litvanije tu su još i Aleksandar Prijović i Luka Jović.

Srbija je u nekoliko prethodnih generacija imala zaista sjajne tandeme u napadu, nije prvi put da je selektor u ‘problemu’ kada se radi o špicevima, ali je utisak da je Mladen Krstajić pogotovo na slatkim mukama kada je ova pozicija u pitanju. Mitrović, Prijović i Jović, trio koji podjednake muke stvara protivničkim selektorima, koliko i Krstajiću – jer je neizvodljivo da iskoristi potencijal sve trojice u isto vreme.

Međutim, postavlja se pitanje da li je ovo pravi čas da Srbija zaigra u formaciji sa dva napadača.

Kada je forma u pitanju, pomenuti trio je u ovoj sezoni ukupno postigao 28 pogodaka, uz još četiri koliko je Aleksandra Mitrovića dao u reprezentativnom dresu. Napadač Fulama je na zvaničnoj anketi Lige nacija za najboljeg igrača dosadašnjeg dela takmičenja zauzeo prvo mesto, sa četiri pogotka deli prvo mesto na listi najboljih strelaca sa Dragunom iz Belorusije i Lukakuom iz Belgije. U nekim momentima je falilo i sreće Mitroviću, ili je preko puta sebe imao veoma raspoloženog golmana, te bi golgeterska serija u reprezentaciji sasvim sigurno bila brojnija.

FOTO: STARSPORT

Selektor Orlova nikada nije izdvajao pojedince, ali kada bi to činio svakako bi morao da pomene učinak Mitrovića koji je jedan od zaslužnijih za poziciju koju Srbija trenutno ima u Ligi nacija. Međutim, popularni Mitar je nanizao sedam utakmica u Engleskoj bez postignutog gola, od toga šest u Premijer ligi i jednu u Liga kupu protiv Mančester Sitija. Poslednji put je Mitrović strelac bio 22. septembra protiv Votforda, a nakon toga je bio dvostruki strelac protiv Crne Gore u Podgorici, pa je još rano da se priča o bilo kakvoj krizi u igri popularnog Mitra.

Do kraja ovog dela Lige nacija ostale su još samo dve utakmice, a jedino Litvanija nema za šta da se bori u Grupi 4 divizije C. Srbija, Crna Gora i Rumunija su u igri za plasman od prvog do trećeg mesta, tako da ključni mečevi za našu reprezentaciju u ovom takmičenju tek slede, u subotu protiv Crnogoraca, i utorak protiv selekcije Litvanije.

Uzeći u obzir da je otkako je pred Mondijal seo na klupu Orlova, Krstajić često menjao taktiku – moguće je da je kucnuo čas za dodatnu ofanzivu i taktiku 4-4-2.

O formi mladog Luke Jovića ne treba ni trošiti puno reči, još uvek se priča o rekordu koji je postavio sa pet pogodaka na jednoj utakmici Bundeslige i tako se na najbolji način nametnuo selektoru da ga prekomanduje iz mlade u A selekciju. Ruku na srce, u izjavama ranije je Krstajić govorio kako je on sazreo i ima mesto u seniorskom timu, ali je bio potreban i Orlićima te ga je prepustio kolegi Đoroviću. Što se Prijovića tiče, otkako je odveo Srbiju na Mondijal golom protiv Gruzije, napadač PAOK-a nije imao značajniju ulogu na Svetskom prvenstvu, dok je potom u Ligi nacija odigrao poslednjih 13 minuta u remiju sa Rumunijom od 2:2 na domaćem terenu.

FOTO: STARSPORT

Ovo je učinak tri špica Srbije, a na kraju se nalazi i anketa – zanima nas vaše mišljenje o ovoj temi koja se već duže nameće.

Da li Srbija treba da igra u postavi 4-4-2?

Pogledaj Rezultate

Loading ... Loading ...

Statistika naših napadača u sezoni 2018/19:

ALEKSANDAR MITROVIĆ

Klub – 12 utakmica, pet golova, 1.170 minuta (gol na svakih 234 minuta igre)

Reprezentacija – četiri utakmice, četiri gola (gol na svakih 90 minuta igre)

ALEKSANDAR PRIJOVIĆ

Klub – 20 utakmica, 11 golova, 1.552 minuta (gol na svakih 141 minut igre)

Reprezentacija – jedna utakmica, 13 minuta

LUKA JOVIĆ

Klub – 15 utakmica, 12 golova, 838 minuta (gol na svakih 70 minuta igre)

Reprezentacija – /

Zapratite najbolju sportsku Instagram stranicu – HOTSPORT.