3
Domaći fudbal

Fudbal UEFA Europa League season 2017-2018, First qualifying round 1st leg Crvena Zvezda v Floriana (Malta) Richmond Boakye (L) and Milan Pavkov (R) Beograd, 29.06.2017. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

PAVKOV VS BOAĆI KROZ PRIZMU STATISTIKE: Šta kažu cifre, čiji učinak je vredniji? (ANKETA)

Objavljeno: 15.11.18 u 14:39

Rčmond Boaći ili Milan Pavkov? Ta dilema je možda i najrasprostranjenija među navijačima Crvene zvezde u poslednjih nekoliko nedelja. A šta na ovu temu kažu brojevi?

Ima istine u onoj izreci da je statistika poput bikinija – otkriva dosta, ali nema dileme da je radi celokupne slike neophodno „popuniti praznine“. Statističke praznine, naravno, ne one na bikiniju.

Jedan od najboljih primera stiže nam iz redova Crvene zvezde. Crveno-beli igraju sjajno u domaćem šampionatu, jednom samo su remizirali uz 15 pobeda, utisak je da su bez premca najkvalitetniji u Superligi Srbije. Pored toga, Zvezda je pobedom nad Liverpulom Ligi šampiona napravila jedan od najvećih uspeha u istoriji, svakako najveći od 1991. godine i Barija, 

Zasluge za ovo idu u dobroj meri i na pleća dvojice napadača ekipe Vladana Milojevića – Ričmonda Boaćija i Milana Pavkova.

Ukoliko bismo svoj stav o vrednosti ova dva igrača doneli samo i isključivo na osnovu onog dela koji pokazuje statistika, situacija je sledeća:

Boaći je od povratka u redove Crvene zvezde odigrao četiri meča u Superligi Srbije i dva u Ligi šampiona. Za to vreme, bio je strelac pet puta, uz dve asistencije. Svih pet pogodaka dao je u Superligi. Takođe, Boaći je na terenu proveo 268 minuta u Superligi, pa golove postiže na 54 minuta u proseku. Ako na to dodamo 171 minut u Ligi šampiona, još uvek je njegov učinak impresivan – gol na svakih 88 minuta.

Sa druge strane, Pavkov je odigrao deset mečeva u SLS, četiri u kvalifikacijama za Ligu šampiona i dva u samom elitnom takmičenju. Ako u obzir uzmemo samo SLS, u domaćim okvirima Pavkov je mrežu zatresao pet puta za 719 minuta na terenu – 144 minuta mu je potrebno da postigne pogodak.

U kvalifikacijama za Ligu šampioina, na četiri meča je zabeležio jednu asistenciju, a u Ligi šampiona je sa dva prelepa gola matirao Alisona i odveo svoj tim do prve pobede u ovom formatu takmičenja u istoriji ne samo kluba, već celokupnog srpskog fudbala.

Tako kaže statistika. No, problem kod statistike jeste činjenica da ona ne beleži situacije poput one kada je Marin Pongračić nagazio Pavkova Salcburgu i tako probudio inat kod Crvene zvezde.

Statistika, takođe, teško da može da zabeleži i u svoje računice ukalkuliše osećanja navijača tima iz „Ljutice Bogdana“ nakon što je Pavkov uputio projektil ka golu Liverpula.

(Youtube/ LD16)

Statistika kаže – Boaći. Emocije kod navijača posle pobede nad timom iz Engleske kažu – Pavkov. A šta vi misltie, ko bi u nastavku sezone trebalo da bude prvi izbor Vladana Milojevića u srcu napada Crvene zvezde?

Ko zaslužuje prednost u nastavku sezone?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
p> 

0
0

3 Komentara

  1. Nijedan,boaci kao da na jednoj utakmici 3 gola na drugoj 2 i više ga nema nigde a Pavkov da 1 gol na 2 utakmice,posreći mu se sa Liverpulom i kao on je bog

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter