Srpski fudbaler nije jedini na ostrvu koji je odbio da nosi cvet maka na dresu u novembru.

[yuzo_related]

Pomenuti cvet obeležava sećanje na sve nastradale vojnike Engleske koji su poginuli u Prvom svetskom ratu, ali i svim ostalim akcijama kao i onim u sklopu NATO pakta.

To je razlog zbog kojeg Nemanja Matić nije želeo da na dres stavi cvet maka, a isto to već sezonama čini poznati irski napadač, Džejms Meklin. Zbog svojih jasnih stavova Meklin je već nekoliko puta bio meta na Ostrvu, a sada je opomenut i od strane Fudbalskog saveza Engleske, ne zbog toga što je odbio da nosi cvet maka na utakmici Čempionšipa, već zbog objave na društvenoj mreži Instagram koja se ticala pomenutog gesta.

FOTO: STARSPORT

Tačnije, Meklin je sve one ljude koji ga kritikuju zbog odluke da ne nosi cvet nazvao ‘neobrazovanim neandertalcima’ uz još nekoliko uvreda, na šta je odreagovao i FA saopštenjem.

– Igrač Stouka Džejms Meklin je upozoren od strane asocijacije zbog korišćenja uvredljivih reči na društvenim mrežama. Svaka diskirminacija ili ponašanje upereno prema bilo kojoj osobi ili osobama, veri i naciji, jer razumno da to ovde može da bude slučaj, je neprihvatljivo.

Meklin je irski katolik, a još 2015. godine je obrazložio svoju odluku. Fudbaler je rekao da poštuje svakog ko nosi cvet maka, ali da on ima drugačije značenje za njega i njegove sunarodnike pošto ne odaje čast samo vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu, već i onima koji su bili deo ‘Krvave nedelje’.

Jedan od najtužnijih dana u istoriji Severne Irske desio se 30. januara 1972. godine u Bogsajdu, nadomak Derija, kada je u mirnom protestu stradalo 28 nenaoružanih irskih civila od strane engleskih vojnika. Taj događaj nazvan je ‘Krvava nedelja’, a egzekutori bili su vojnici Britanske armije zbog čega Meklin ne želi da nosi cvet maka. Fudbaler Stouka je takođe rođen blizu Derija.

Zapratite najbolju sportsku Instagram stranicu – HOTSPORT.