Ministri sporta Bugarske, Grčke, Rumunije i Srbije započeli su pregovore oko zajedničke kandidature za domaćina Svetskog fudbalskog prvenstva 2030. godine, potvrdio je danas bugarski ministar mladih i sporta Krasen Kralev u razgovoru za nacionalnu televiziju BNT.

[yuzo_related]

Vest o zajedničkoj kandidaturi balkanskih zemlja za domaćina Svetskog prvenstva objavljena je pre četiri dana posle sastanka u Bugarskoj na kome su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bugarski premijer Bojko Borisov, premijerka Rumunije Viorika Dančila i grčki premijer Aleksis Cipras od koga je, navodno, krenula cela ideja.

Kako je prenela Hina, sada se otišlo i korak dalje i ministri sporta započeli su pregovore. Prema rečima bugarskog ministra, takva kandidatura bila bi važan politički simbol, dokaz da i balkanske zemlje mogu zajedno da rade u oblasti sporta i da brane zajedničke političke i privredne interese.

Vest o mogućoj zajedničkoj kandidaturi za domaćina Mundijala izazvala je veliko interesovanje u pomenutim zemljama, ali deo stručnjaka smatra da će to biti teško izvodljivo zbog loše sportske infrastrukture. Među skepticima je i najbolji bugarski fudbaler svih vremena Hristo Stoičkov.

– Jedna je stvar podneti zahtev za domaćina, to svako može. Međutim, ne može svako i pobediti u izboru – rekao je Stoičkov za BNT.

Katar je domaćin narednog Svetskog prvenstva 2022. godine, a četiri godine kasnije najbolji fudbaleri sveta igraće na turniru u SAD, Meksiku i Kanadi.

Mundijal 2030. godine će biti slavljenički jer će se tada obeležiti stota godišnjica od prvog Svetskog prvenstva u Urugvaju.

Do sada su zajedničku kandidaturu potvrdili Argentina, Paragvaj i Urugvaj, kao i Tunis, Alžir i Maroko. Takođe, zajedno planiraju da se kandiduju Engleska, Škotska, Vels, Irska i Severna Irska, a očekuju se kadidature Španije i Portugala, kao i Južne Koreje, Severne Koreje, Kine i Japana.