1
Evrokupovi

NENAD MILOVANOVIĆ IZ UGLA KOMENTATORA: Nemoguće je da svaki prenos bude kvalitetan

Objavljeno: 22.10.18 u 13:36

Televizija Arena sport će tokom predstojeća tri dana, 23. 24. i 25. oktobra prenositi 27 utakmica dva najkvalitetnija evropska fudbalska takmičenja, Lige šampiona i Lige Evrope.

Iz ugla komentatora o organizaciji ovakvog posla, entuzijazmu, energiji, umoru i kuriozitetima svoje mišljenje izneo je komentator Arena sporta Nenad Milovanović.

– Liga šampiona i Liga Evrope su premium sadržaj Arenesport, ali I svake televizije koja ima tu priliku i zadovoljstvo da svojim gledaocima ponudi utakmice, po kvalitetu, ali i organizaciji i finansijama, dva najbolja fudbalska takmičenja na svetu. Još kada je to, kao u našem slučaju, u takvom obimu da u direktnim prenosima „pokrivamo“ gotovo sve utakmice, posebno u Ligi šampiona, onda je zadovoljstvo još veće. Primera radi, u kolu koje sledi, dakle trećem dva evropska takmičenja, u utorak, sredu i četvrtak, direktno ćemo prenositi 27 utakmica, od čega 15 Lige šampiona i 12 Lige Evrope, ne računajući i praktično sve ostale terene na koje ćemo se uključivati putem naših multiprenosa. Verujem da je ovakav sadržaj veoma interesantan našim gledaocima, a prava satisfakcija je činjenica da smo sličnu ponudu imali od početka ove sezone, a imaćemo je i u nastavku.”

On je potom otkrio po kom kriterijumu biraju komentatore:

– Posebna je priča naša unutrašnja organizacija, kada je ovako kvalitetan, ali i obiman sadržaj u pitanju. Nije jednostavno „rasporediti snagu” tih dana, jer osim direktnih prenosa, podsećam da je tu i naš Studio, kao i veoma gledani takozvani hajlajtsi sa svih utakmica, koji u program idu manje od 30 minuta nakon završetka mečeva. Uz to multiprenos uvek rade po dvojica komentatora, jer je praktično nemoguće da jedan čovek kvalitetno i na pravi način isprati dešavanja na svim terenima u isto vreme. Nije uvek lako biti na visokom nivou u takvom ritmu, ali kao što često govorim, posebno mlađim kolegama, ako nema energije, entuzijazma i želje kada su takva takmičenja u pitanju, onda ne bi trebalo ni da se bavimo ovim poslom. Uvek se trudim da komentatori, ukoliko je to naravno moguće, ne budu previše opterećeni, jer nikome, posebno ne gledaocu, nije potreban umoran i nervozan čovek kraj mikrofona. Prvi kriterijum kada je izbor komentatora u pitanju, svakako je kvalitet i iskustvo, dakle oni najbolji će prenosti najkvalitetniji sadržaj, sve dok drže visok nivo. Naravno, broj prenosa je takav, da praktično svi dobijaju svoju šansu, a na njima je da je iskoriste. Ili da se dogodi suprotno. Slično kao i na terenu, kada su sportisti u pitanju – ukoliko neko dobro radi u kontinuitetu, nemoguće je da se to ne primeti ili igoriše. Kako imamo podelu komentatora po ligama, kada su nacionalni šampionti u pitanju, koja nije potpuno striktna, ali se u principu zna „ko je gde“, jasno je da će oni koji prenose Seriju A u Ligi šampiona i Ligi Evrope češće prenostiti utakmice u kojima igraju italijanski klubovi itd.

Otkriva da idealnog prenosa – nema:

– Najlepša, ali i najteža stvar u komentatorskom poslu je što ne postoji idealan prenos. Uvek dakle ima prostora da se napreduje i da se nešto novo nauči. Verovatno jeste fraza, ali u svaki prenos može biti novo i neočekivano iskustvo. Ono što je nezahvalno je činjenica da se svima, posebno kada je tako široka publika u pitanju, svakako ne može udovoljiti. To nije ni potrebno. Nisam pristalica podilaženju široj publici po svaku cenu, insistiram na ozbiljnosti i kvalitetu, koji jednostavno mora da „ispliva“ i da bude prepoznat. 

O nedostatku kvalitetnih komentatora u Srbiji rekao je sledeće:

– Problem sa komentatorskim poslom u našoj zemlji, pa i u regionu, je činjenica da ne postoji usko stručna škola, ali i tradicija komentarisanja velikog broja sportski događaja. „Eksplozija“ sportskih televizija u poslednjoj deceniji dovela je do toga da postoji ogroman broj direktinih prenosa, koji na žalost ne prati i dovoljan broj kvalitetnih kadrova, odnosno komentatora. Mislim da će ovo biti problem i u budućnosti. U širem smislu, za razliku od pre svega Zapadnih zemalja, koje imaju višedecenijsko iskustvo kada su specifično sportske televizije u pitanju, kod nas nisu definisane ni televizijske norme za ovu vrstu posla. Tako se dešava da, u hiperprodukciji direktih prenosa koja se danas događa, komentator prenosi i po 25-30 utakmica mesečno, što je nekada bilo nezamislivo. U takvoj situaciji, teško je zahtevati visok kvalitet baš u svakom prenosu. Kao ilustraciju navešću podatak da je čuveni komentator Radio Beograda, na žalost pokojni Jordan Ivanović, pred odlazak u penziju proslavio svoj jubilarni 1000. prenos, što je tada bilo pravo čudo. Reći su samo da ja (a verujem i komentatori koji su u ovom poslu u kontinuitetu poslednjih 10-15 godina) imam već sada više od 2000. prenosa iza sebe, a odavno sam prestao da brojim.

1
1

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter