Analizirao je za naš portal nekadašnji štoper Crvene zvezde, ali i Salcburga igru sutrašnjeg rivala.

Mora da im se ‘pokvari’ pas igra kroz koju stiču sigurnost, a ne sme domaćin da se skroz povuče pošto su majstori da kazne svaku grešku i štoperi nemaju veliko iskustvo, kaže bivši defanzivac kluba iz Austrije


Pet godina je Milan Dudić proveo u Salcburgu, klubu koji iznad svega poštuje zbog sistema rada, uspona i rezultata, a sutra uveče njegovo srce je na strani Crvene zvezde. Defanzivac poznaje novu generaciju igrača rivala crveno-belih, koja je prosle sezone sa još par igrača stigla do polufinala Lige Evrope.

– Napravili su sjajan posao, a iz tog kompaktnog kolektiva fale Čaketa Čar i pre svega Beriša, koji je bio stub. Ipak, njihov kolektiv je uigran i trener poznaje igrace u dušu i imaju hemiju. Neki su igrali pod njegovom komandom kada je Salcburg osvojio Ligu šampiona za mlade. Imaju svoj stil od kojeg nema odustajanja, kaže Dudić.

Potrebno je znanje i prava taktika da se parira šampionu Austrije.

– Presing može da donese uspeh Zvezdi i odluka pada na sredini terena. Tu su nezgodni ako im se ne prekine pas igra, dominacija u posedu na kojoj insistiraju. To im donosi sigurnost, a kada dođu do šesnesterca napadač Debur je opasan. Ne sme mu se dozvoliti okretanje licem prema golu i da u petercu ima prostora, dodao je on.

FOTO: STARSPORT

Pored čuvanja mreže Borjana bitan je i napad.

– Nema skroz povlačenja jer svaku grešku znaju da kazne, a bekovi dolaze u završnicu. Štoperi nemaju veliko iskustvo, a njima problem mogu da naprave brzi igrači Radonjić i Ben. Skloni su kiksu ako se pritisnu i treba ih lomiti preko bokova.

Iskustvo i renome je na strani gostiju.

– Imaju pritisak unutar kluba da konačno stignu do Lige šampiona. Isti plan je i Zvezde koja je oslabljena svakako sto nema ‘delija’. Njima bi bilo potrebno vremena da se naviknu na paklenu atmosferu pored cinjenice da su to prolazili u proslosti, uveren je Dudić.

Revanš treba da reši pitanje pobednika.

– Neće oni kalkulisati i čekati mada su kući još moćniji. Zvezda ima svoje prednosti i potrebna je velika borba i odgovornost, a dobra je svaka pobeda. Treba verovati u sebe, kaže on.

Dudića cene u bivšem klubu i večeras će biti njihov gost u hotelu ‘Hajat’.

– Sa mnogima sam ostao u dobrim odnosima i cesto smo u kontaktu zbog mog posla menadžera. Dosta sam naučio kod njih i shvatio kako jedan pravi sistem donosi uspehe mada bi mnogo voleo da Zvezda dođe do Lige šampiona, poručio je na kraju Dudić.

FOTO: FK CRVENA ZVEZDA