Dobri rezultati srpskih klubova u Evropi u poslednje dve godine doveli su do toga da naš koeficijent znanto skoči.

Crvena zvezda se plasirala u plej-of za Ligu šampiona, a u rukama sigurno ima bar još osam mečevea u Evropi. Partizan je prošao Nordsjeland sa dve pobede i pojačao je koeficijent UEFA, a sada bi mogao još više da doprinese ako u plej-ofu za Ligu Evrope savlada favorizovani, ali ne i nepobedivi Bešiktaš.


Spartak je plasmanom u 3. kolo kvlafikacija za Ligu Evrope dodatno pomogao srpskom fudbalu, iako je dva puta poražen od Brondbija. Sada Srbija ima koeficijent 20.125 što nas je zadržalo na 19. mestu, a ono što je najvažnije stigli smo Kipar sa 21,800, mada i timovi sa ‘rajskog ostrva’ dobro guraju u Ligi Evrope, jer su u plej-ofu APEOL i AEK Larnaka. Iza nas je sada Belorusija koju predstavljaju u Ligi šampiona BATE Borisov, a Ligi Evrope Dinamo Brest.

Nažalost, Hrvatska nam je daleko sa koeficijentom 23.750. Zašto je to bitno, pa ‘komšije’ su na 15. mestu koje daje dva predstavnika u kvlafikacijama za Ligu šampiona. Sreća je ta da je Hrvatima od predstavnika ostao samo Dinamo iz Zagreba u kvalfikacijama za Ligu šampiona.