3
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

ZVEZDAN TERZIĆ: Blokirani smo od FSS-a, nekoliko reči o privatizaciji, dugu i ‘incidentu’ sa homoseksualcima

Objavljeno: 30.07.18 u 10:38

Direktor kluba iz Ljutice Bogdana za cilj ima da crveno-beli što duže budu u Evropi.

Crvena zvezda je savladala Suduvu u prvoj utakmici, a pred revanš meča Zvezdan govorio je o mnogim temama.

– Ne volim da pravim dugoročne ciljeve. Imamo naš interni cilj, a to je da Zvezda bude u Evropi što duže. Pravljenje bilo kakvih kalkulacija sam čak zabranio i mojim najbližim saradnicima, pa je red da se i ja toga držim. Hajdemo korak po korak. Cilj nam je bio da se dobije utakmica bez primljenog gola i to smo ostvarili. Na revanš idemo kao da je bilo nula-nula. Vidim da je neka euforija uhvatila zvezdašku javnost, da su velika očekivanja, ali mi moramo iz skromnosti, ali sa dobrom dozom samopouzdanja da dođemo do cilja. Ta javnost brzo zaboravlja gde je Zvezda bila pre samo četiri godine, klinički mrtva, pred bankrotom, ovuda su vršljali što nezavisni što Uefini revizori, izgledalo je da nema spasa. Danas smo sa nekim realnim šansama da igramo ili grupnu fazu Lige šampiona ili grupnu fazu Lige Evrope kao i prošle godine. Za četiri godine smo prešli put od kluba pred bankrotom do kluba koji se takmiči sa najboljim klubovima Evrope, zato volim da kažem, kad je najbolje, treba staviti kamenčić u cipelu da te žulja, rekao je Terzić u intrvjuu za Blic.

Zvezdin dug manji je od 30 miliona evra.

– Oko 28-29 miliona evra. Mi smo imali ogromne prihode kada sam 2014. došao na ovo mesto, rekao sam ne trebaju mi pare, treba mi samo vreme da organizujem klub. Znam šta evropsko tržište prepoznaje i hoće, znam šta treba da proizvodimo i nudimo tom tržištu, a to su mladi i kvalitetni igrači. A treba vreme da ih stvoriš i nije lako stvarati takve fudbalere, prodavati ih a istovremeno očuvati sosptvenu supstancu i praviti rezultate. U šali kažem, a ima tu mnogo zbilje, ovo što smo mi uradili u Zvezdi treba izučavati na fakultetima ekonomije, finansija i sporta. Mi smo imali ogromne prihode, samo prošle godine smo prihodovali oko 35 miliona evra, kaže on.

– Prodali smo braću Ilić Mančester sitiju za pet miliona evra, Boaćija za 5,5 miliona, Pešića za četiri miliona, prihodovali smo šest miliona bonusa od UEFA, četiri miliona od ulaznica… Mi smo iskoristili i zakonske mogućnosti i tržišne uslove. Bilo je tu nekog starog duga koji smo, gde nam je zakon to dozvoljavao, jednostrano otpisali. S druge strane, u najvećoj meri smo se izdogovarali sa poveriocima kojima nismo isplaćivali sto odsto potraživanja, nego smo se dogovarali od slučaja do slučaja. Tako smo, primera radi, sa milion evra isplatili šest miliona duga kiparskoj Marfin banci, dodao je Terzić.

FOTO: HOTSPORT

Privatizacija kluba trenutno nije aktuelna.

– Ta priča je bila aktuelna pre neku godinu i utihnula je. Nisam ja ni politički ni društveni faktor koji treba da komentariše da li ovi klubovi treba da se privatizuju. To je pitanje državnih odluka i država će o tome odlučivati. Meni je kao profesionalcu potpuno svejedno, ali bilo bi mi lakše da postoji vlasnik kluba koji može da upumpa svež kapital, a ne da taj novac moramo sami da stvaramo, izjavio je Terzić.

Osvrnuo se i na rad FSS-a.

– Nije problem što je Kokeza kao kadrovsko rešenje došao za predsednika FSS – niko se nije naučen rodio – već je problem što nije zadržao kvalitetne kadrove koje je ostavio i što nije nastavio sa unapređivanjem Saveza. Još ima šansu. Nedopustivo je da Crvena zvezda kao najveći klub na ovim prostorima nema nijednog svog člana ni u jednom operativnom organu Saveza. Mi smo već dve godine faktički blokirani od FSS-a. Ima bivših članova uprave Zvezde koje je Kokeza doveo da bi bacio prašinu u oči javnosti. Kad sam postao predsednik Saveza, prvi dan sam otišao u Zvezdu i Partizan i rekao: ‘Ljudi, ja hoću da vas uključim u proces odlučivanja, hoću da vas uvučem u funkcionisanje Saveza. Neću vas spolja kao opoziciju ili da u Savez dovodim nekoga ko je opozicija vama u klubovima’. I od Zvezde i Partizana sam tražio da delegiraju po jednog čoveka da mi budu potpredsednici. Tako je jedan od potpredsednika koga je delegirao Partizan bio prof. Svetolik Konstantinović, tada direktor ‘Železnica’, Zvezda je delegirala Ratka Piljka, posle Mila Tomića… Tražio sam da oni odrede ljude koji će biti ‘oficiri za vezu’ između tih klubova i Saveza, a ne da Crvena zvezda saznaje u medijima šta je FSS odlučio. Na kraju krajeva, FSS je skup svih klubova Srbije i predstavnici svih klubova moraju da budu uključeni u rad Saveza, rekao je on.

Izjava o homoseksualcima privukla je dosta pažnje.

– I ne samo u svlačionici, nego i na stadionu. Neko je podneo prijavu povereniku povodom te moje izjave i otud ta priča. Znam zašto sam to rekao i objasniću. Imam socijalnu inteligenciju i socijalnu odgovornost i na pitanje da li bih doveo gej igrača i danas ću reći – ne. I ne zato što ih ja ne simpatišem ili imam nešto protiv njih nego znam u kojem ambijentu egzistira ovaj klub i znam koliko bi tom čoveku bilo neprijatno i loše. Nije ovo radno mesto u kancelariji, ovo zahteva da izađeš nekad i pred pedeset hiljada ljudi, a mi znamo da će taj čovek biti izviždan. Mi to znamo i zašto bih ja tog čoveka izlagao toj golgoti. Znamo kakva publika dolazi na stadion – to je čvrsto, nacionalno jezgro utemeljeno na patrijarhalnom vaspitanju i ne moramo biti psiholozi ili sociolozi da bismo znali koje bi mu ono poruke uputilo, zaključio je Terzić.

0
0

3 Komentara

  1. Слажем се да вас треба изучавати на факултету – смањили сте дуг а довели 100 играча у пар сезона и нико није ухапшен. То јесте за изучавање. А што се тиче одговора око хомосексуалаца, свака част на одговору!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter