0
Domaći fudbal

DA LI SU VAM NEDOSTAJALI: Počinje Superliga, nova pravila, loša infrastruktura, borba ‘večitih’

Objavljeno: 20.07.18 u 10:24

Ovog vikenta utakmicama prvog kola počinje nadmaetanje u najjačem po rangu fudbalskom takmičenju kod nas.

U novoj sezoni očekuje nas nekoliko promena, a najzanimljivije su one oko lokacije igranja utakmica novajlija, reflektora, kao i ambicija klubova.

Trofej brani Crvena zvezda koja će i ove godine dati sve od sebe da ponovi uspeh iz prošle sezone, stigne do 29. po redu trofeja i bude na korak do toga da na grbu ‘prišije’ još jednu zvezdicu i stigne do jubilarne 30. titule. Najveća prepreka će im kao i uvek biti crno-beli koji idu ka svom 28. trofeju i žele da se po tom pitanju izjednače sa ‘večitim rivalom’.

Superliga Srbije i ove godine će se igrati po starom sistemu sa podelom bodova. Igraće se ‘plej-of’ i ‘plej-aut’, a jedina izmena u odnosu na lane je to što će sada i 14. po rangu ekipa biti u opasnosti uz 15. i 16. koje će direktno isapsti u niži rang. Naime prve dve ekipe iz Prve lige Srbije idu direktno u Superligu dok će ostale četiri po sistemu ‘3-6’, ‘4-5’ igrati za finale baraža.

Broj stranaca nije promenjen pa će i ove sezone granica biti četiri. Dva nova kluba u eliti, Proleter iz Novog Sada i Dinamo iz Vranja ne ispunjavaju uslove da se utakmice najvišeg ranga igraju na njihovim terenima, pa će tako Dinamo svoje mečeve igrati u Surdulici, a Proleter na ‘Karađorđu’. Spartak iz Subotice u jesenjem delu takođe mečeve neće igrati na svom stadionu zbog rekonstrukcije nego u Kuli.

Već u prvom kolu jesenjeg dela čeka nas jedan od derbija. ‘Remontovana’ Vojvodina sa čak 12 novih igrača i starim trenerom dočekuje Mladost iz Lučana, dok u istom terminu od 20 sati Zvezda na Marakani dočekuje Dinamo iz Vranja koji sa klupe predvodi Recko Antić.

Crveno i crno-beli bili su ‘pod lupom’ javnosti čitavog leta oko dovođenja igrača. Zvezda je za sada dovela Ebesilija, Melega, Sumailu, Degeneka, Stojiljkovića, Popovića, Jovančića i Jevtovića, dok je od važnijih igrača odlazaka ostala bez Pešića, Račića, Adžića, Frimponga, Donalda i Le Taleka.

Partizan je takođe bio aktivan pa je pored otkupa Zdjelara dovelo i Nikolića, Valijentea, Enakea i Gomeša, dok su ponovo pozajmili Pantića. Kada su u pitanju odlasci, klub su napustili Tavamba, Jevtović, Mitrović, Antonov, Ostojić.

FOTO: STARSPORT

Ekipa sa Banovog Brda nekoliko prethodnih godina bila je pravi hit u Superligi. Danas njihov sastav izgleda malo drugačije, najveća promena desila se u upravi jer je klub napustio Vladimir Matijašević, doskorašnji sportski direktor, ali tu je i novi trener Simo Krunić. Ekipu su napustili Kirovski, Fofana i Milojević, a ove sezone po prvi put nema značajnijih dolazaka. Ali ni njihov rival nije mnogo pazaro letos na trnasfer pijaci, pa je ekipa Milana Švabe Milanovića ostala maltene ista, najveće pojalanje je dolazak na pozajmicu mladog štopera Strahinje Bošnjaka iz redova crno-belih.

Jedan od zanimljivijih duela očekuje nas u Kruševcu gde Napredak želi da ponovi dobru sezonu. Ekipu Milorada Kosanovića pojačao je iskusni povratnik iz inostranstva Enver Alivodić, dok im na megdan dolazi Rad koji je Zoran Milinković uspeo da sačuva u eliti. Tim sa Banjice ponovo se uzda u svoje ‘klince’ Lutovca, Petrovića, Denića, dok im se priključio iskusni Filip Kasalica i povratnik Filip Bainović.

Zmajevi sa novim trenerom Brankom Vojinovićem na klupi i čak deset pojačanja od kojih je važno pomenuti Mikića, Zoćevića, Lukovića, Nišića, dočekuje Bačku koja je pojačana dolascima Nebojše Gavrića, Nemanje Mladenovića i Milana Sprema.

Dan kasnije vicešampion sezonu počinju u Surdulici. Tim sa juga Srbije preuzeo je Mladen Dodić, a utakmica je na programu od 19 sati. Ekipa sa juga Srbije ostala je maltene nepromenjena uz par pojačanja kao što su Filip Stojanović i Nikola Kovačević.

Sat kasnije Radnički na Čairu sa Nenadom Lalatoviće i novim timom koji predvode Pankov, Grbić, Haskić, Bandarenko dočekuje Proleter. Nakon plasmana u viši rang Nenad Vanić otišao je u inostranstvo, a na njegovo mesto je stigao Dragan Radojičić, koji na raspolaganju ima iskusnog Lazara Veselinovića, ali i novajlije Uroša Stamenića i Aleksandra Tanasina.

Poslednji meč prvog kola na programu je u Kuli gde Spartak dočekuje Mačvu, a oba tima su u prelaznom roku ostala bez najboljih. Subotičani u ovu utakmicu ulaze na krilima prolaska u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Odlazak Nikolića i Stojkovića uz Ivanovića, Hajdina i ostlae koji su još zimus otišli iz Subotice teško će se nadomestiti. Tim Vladimira Gaćinovića pojačali su Dejan Đenić, Mile Savković i Đorđe Čečarić, dok njihovom rivalu koji je još ‘gore’ prošao ostaje ‘grčevita borba za opstanak’ kako sam priznaje trener Dragan Ančić.

FOTO: STARSPORT

 

Superliga Srbije, sezona 2018/19, 1. kolo:

petak

Vojvodina – Mladost (20.00)
/Miloš Đorđić/

Crvena zvezda – Dinamo (20.00, Arena Sport 1)
/Ilija Brdar/

subota

Čukarički – Zemun (20.00)
/Srđan Jovanović/

Napredak – Rad (20.00)
/Novak Simović/

Voždovac – OFK Bačka (20.00)
/Milan Ilić/

nedelja

Radnik – Partizan (19.00, TV Arena Sport 1)
/Nenad Đokić/

Radnički Niš – Proleter (20.00)
/Lazar Lukić/

ponedeljak

Spartak – Mačva (17.00)
/Petar Piper/

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter