1
Fudbal

MONDIJAL JE GOTOV, VREME JE ZA PRESUDU: VAR tehnologija – promašaj ili najbolja odluka FIFA do sada? (ANKETA)

Objavljeno: 15.07.18 u 22:35

Neko će to videti kao najvažniji događaj Mondijala, drugi kao izuzetno problematičnu odluku, tek, dileme nema – VAR tehnologija je u velikoj meri odredila tok šampionata u Rusiji.

Prema rečima prvog čoveka FIFA Đanija Infantina, VAR tehnologija je tokom takmičenja korišćena  u čak 440 situacija, od čega je 19 rezultiralo pregledom.

VAR je za posledicu imao i najveći broj dosuđenih penala u istoriji Mondijala (29, naspram dosadašnjeg rekorda od 18 iz 2002. godine), ali i, prema rečima Pjerluiđija Koline, čak 99,3 posto uspešnosti kada su sudijske odluke u pitanju. Iako je nešto manje u upotrebi bio u nokaut fazi, svoj doprinos VAR je dao i u finalu, kada je arbitar Pitana na asistenciju i posle pregledanog snimka pokazao na belu tačku zbog Perišićevog igranja rukom. Rezultat – 2:1 za Francusku golom Grizmana u 38. minutu.

Ova tehnologija je na navijače imala veoma podeljen uticaj. Jedan deo smatra da odluka da sudijama bude omogućeno donošenje odluke nakon gledanja snimka negativno utiče na samu igru, dok druga strana veruje da će VAR doprineti poštenijem fudbalu i smanjiti mogućnost uticaja sudijske greške. Drugim rečima, ne bi trebalo da se ponove Maradonina „Božija ruka“, Anrijevo igranje rukom protiv Irske, nepriznat gol Engleza protiv Nemačke…

Isto tako, još jedan pozitivan efekat je znatno manja mogućnost da gol bude postignut iz ofsajda.

Sada, kada je Mondijal i zvanično za nama i polako ali sigurno možemo da se okrenemo klupskoj sezoni, pitamo vas za mišljenje o VAR tehnologiji. Iskažite svoj sud:

Da li je VAR tehnologija 'položila ispit'?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

 

 

0
0

1 Komentara

  1. Nema tu sta da se polemise, definitivno je vrhunska stvar. Fer i posteno, ako su unistili fudbal sa ovim transferima od + 200 miliona i platama od +30 miliona nek bar bude fer i posteno sudjenje.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter