1
Fudbal

EKSPRESNO OTKRIVENO: Zna se ko je prekinuo finale Mondijala – napravile incident u Hramu Hrsita Spasitelja, a ‘branili’ ih i Srbi (VIDEO)

Objavljeno: 15.07.18 u 19:02

Finale Svetskog prvenstva u Rusiji je prekinuto u 52. minutu meča.

Razlog za to jeste upad petoro navijača obučenih u odela.

Ubrzo nakon ovog incidenta na internetu se pojavila informacija da je bend Pusi rajot preuzeo odgovornost za ispad u finalnoj utakmici Mondijala.

Inače, Pusi rajot jeste feministilki, anarhistički kolektiv iz ruske prestonice koji se predstavlja u formi rok benda. Osnovan je pre malo manje od sedam godina i broji 11 članica koje su već imale dosta ispada u javnosti, a sav materijal dele na internetu i društvenim mrežama kako bi se za njihove akcije daleko čulo.

Pusi rajot se bori za prava LGBT populacije, feminizam, dok se glasno protive ruskoj politici i predsedniku Vladimiru Putinu kojeg nazivaju diktatorom. Neretko se bave i povezanošću predsednika Putina i Ruske pravoslavne crkve.

Već su članice Pusi rajota u nekoliko navrata bile glavna tema svih svetskih medija, prvo 21. februara 2012. godine kada je pet članica upalo u Hram Hrista Spasitelja u Moskvi i izvelo uvredljiv performans nakon čega je reagovalo obezbeđenje crkve. Snimak je kroz njihov video spot brzo osvanuo na internetu uz naslov ‘Bogorodice, oteraj Putina’.

Na dan izricanja presude su širom planete organizovani skupovi u znak podrške pankerkama, pa i u Srbiji ispred ambasade Rusije kada se malobrojna grupa Beograđana borila za prava devojaka koje su napravile incident svetskih razmera,

Organizatori Mondijala su definitivno mogli da očekuju nešto ovako od Pusi rajota koji se primirio u poslednjih nekoliko meseci, ali priliku kao ovu nije mogao da propusti. Žene iz ove organizacije su bile aktivne i na još jednom velikom sportskom događaju u Rusiji, Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, ali su njihov performans prekinuli Kozaci bičevima i suzavcem.

(Izvor: YouTube/ScotchShow)

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter