0
Evropske lige

FOTO: HOTSPORT

HOTSPORT U TURSKOJ: Ljubav koja traje više od tri decenije – njegovo veličanstvo, Dževad Prekazi (FOTO)

Objavljeno: 30.06.18 u 19:57

Za uspon fudbala u Turskoj, a i Galatasaraja, posebne zasluge idu Dževadu Prekaziju – istinskoj legendi ove igre.

Koliko ljudi u Turskoj cene ono što je Prekazi učinio, vidi se po velikom poštovanju koje ima ovaj bivši fudbaler u svim sferama života.

Postoje igrači koji su za klubove igrali i pisali istorijske pobede i na svakom koraku posle „mnogo godina“ dočekani su poput kraljeva. U te stvari smo se i sami uverili boraveći tri dana u Gacijantepu, turskom gradu nadomak Sirije. Jednostavno, u ovoj zemlji je Dževad Prekazi obožavan.

Bivši ‘bombarder’ Partizana osam godina je nosio dres Galatasaraja, a u njegovu čast navijači su organizovali svečanost uz proslavu 21. šampionska krune giganta iz Istanbula.

Prekazi gotovo da ne može da prošeta gradom a da ga ne zaustave njegovi simpatizeri, nekada ranije zbog autograma, a danas radi popularnih ‘selfija’. Potpisuju se i danas dresovi i šalovi, pa to sve ide čak i do poljubaca. Ali ne onih običnih, već u ruku – kao odraz poštovanja čoveku koji im je doneo toliko puno radosti.

Nekadašnji fudbaler u Turskoj ima veliko poštovanje i među aktivnim i bivšim fudbalerima, poput Hakana Šukura.

– Ova ljubav traje tri decenije. Svaki put sećanja kod navijača ne blede i dokaz su da je moja misija u Galatasarju ostavila pečat kod svih generacija. Video sam koliko im znače slika ili potpis, kaže za HotSport Prekazi.

Retko kome, pa čak i onim mlađima, Prekazi ne padne na pamet kada se pomene Kup šampiona i veliki uspeh – plasman u polufinala. Tada je upravo ovaj čovek zatresao mrežu Monaka i odveo svoj tim stepenicu niže među najjačim ekipama Starog kontinenta.

– Bili smo kažnjeni i taj meč se igrao u Kelnu. Imali smo veliku podršku sa tribina, a desio se i onaj moj gol, možda i najlepši u karijeri – iz slobodnog udarca sa velike daljine. Tada je ostvaren istorijski rezultat, ali nas je na putu do finala zaustavila moćna Steaua.

FOTO: HOTSPORT

Svečanost je uveličala i delegacija kluba predvođena prvim čovekom Mustafom Džengizom, koji je rezervisao mesto pored Prekazija.

– Posle ‘posta’ ova osvojena titula znači i povratak u Ligu šampiona. Biti član elite donosi mnogo, a novi izazovi dolaze za ovu generaciju.

Odras velikih u ovom sportu jeste i poštovanje od strane rivala, a Prekazija su poštovali svi protiv kojih je igrao.

– Često se dešava da mi prilaze navijači Fenerbahčea i Bešiktaša pored rivalstva koje je ovde poznato. Fudbal spaja ljude bez obzira na navijačku pripadnost, poručio je na kraju Prekazi.

FOTO: HOTSPORT
0
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter