Fudbalska reprezentacija Srbije savladala je Kostariku i tako napravila veliki korak ka plasmanu u nokaut fazu Svetskog prvenstva, ali su Brazilci ispuštenom pobedom protiv Švajcarske pošteno zakomplikovali situaciju našem timu.

Povezane vesti

Pred Srbijom je nekoliko različitih mogućnosti, ali se svaka svodi na isto – duel sa Švajcarcima biće najvažniji.

Pobeda nad Švajcarskom, pobeda Brazila nad Kostarikom – Srbija 6, Brazil 4, Švajcarska 1, Kostarika 0

Pobeda nad Švajcarskom, remi Brazila i Kostarike – Srbija 6, Brazil 2, Švajraska 1, Kostarika 1

Pobeda nad Švajcarskom, pobeda Kostarike nad Brazilom – Srbija 6, Kostarika 3, Švajcarska 1, Brazil 1

Trijumf nad Švajcarcima značio bi i obezbeđen plasman u narednu rundu, pa bi u poslednje kolo sa Brazilom naša selekcija ušla bez rezultatskog imperativa.

Ali…

FOTO: STARSPORT

Ukoliko Brazilci ne uspeju da savladaju Kostariku, a Srbija odnese tri boda protiv Švajcarske, naš tim bi u nokaut fazu otišao kao prvoplasirani, pošto bi u poslednje kolo Srbija ušla sa šest, dok bi Brazilci imali jedan ili dva boda. Ako “karioke” uspeju da savladaju Kostariku, svejedno bi Srbija sigurno bila u drugoj fazi, ali bi duel poslednjeg kola označio borbu za prvo mesto.

Remi sa Švajcarcima, Brazil pobeđuje Kostariku – Brazil 4, Srbija 4, Švajcarska 2, Kostarika 0 

Remi sa Švajcarcima, Brazil i Kostarika remiziraju – Srbija 4, Brazil 2, Švajcarska 2, Kostarika 1

Situacija koja bi Srbiju i dalje ostavila u dobrom položaju, pošto bi u poslednje kolo ušli sa četiri boda, dok bi Švajcarci imali dva, ali bi mnogo toga zavisilo od duela Brazila i Kostarike, kao i susreta poslednjeg kola između Švajcarske i Kostarike.

Brazilci bi pobedom nad Kostarikom mogli da se domognu prvog mesta sa četiri boda, a remi sa Kostarikancima bi značio da u poslednje kolo ulaze sa istim brojem bodova kao i Švajcarska (dva), pa bi im za sigurno prvo mesto bila potrebna pobeda sa što većom gol razlikom nad Srbijom. Isto važi i u slučaju poraza, gde bi u poslednju rundu Srbija i Švajcarska ušle sa po četiri boda, dok bi Kostarika imala tri, a Brazil jedan. 

FOTO: STARSPORT

Sa druge strane, Švajcarci bi se, uz pobedu nad Kostarikom, nadali porazu Srbije od Brazila.

Poraz od Švajcarske, pobeda Brazila – Švajcarska 4, Brazil 4, Srbija 3, Kostarika 0

Poraz od Švajcarske, remi Brazila i Kostarike – Švajcarska 4, Srbija 3, Brazil 2, Kostarika 1

Poraz od Švajcarske, trijumf Kostarike – Švajraska 4, Srbija 3, Kostarika 3, Brazil 1

U slučaju neupseha protiv Švajcaraca, našu selekciju očekuje vraški težak zadatak protiv Brazila u poslednjem kolu, pošto bi u tom slučaju Srbiji najverovatnije bila neophodna pobeda kako bi se plasirala u narednu rundu takmičenja.

No, to nije nužno slučaj, pošto bi i remi sa Kariokama bio dovoljan, u slučaju da Brazilci ne savladaju Kostariku u drugom kolu, a Švajcarska pobedi u poslednjoj rundi.

Ako bude takav razvoj situacije, Švajcarci bi imali sedam bodova, Srbija bi kao drugoplasirana imala četiri boda, dok bi Brazilci sa tri remija ili dva remija i porazom od Kostarike bili treći ili četvrti.

No, kako bi bile izbegnute sve kaklukacije, najbolje po selekciju Mladena Krstajića bi bilo da već protiv Švajcarske pobedom razreše sve dileme i obezbede prolaz u nokaut fazu, a zatim mirno odmere snage sa Brazilom i sačekaju rivala u narednoj rundi.

Ko su potencijalni rivali u osmini finala?

FOTO: STARSPORT

Nakon prvog kola, situacija u grupi F, sa kojom se naša grupa ukršta, je u najmanju ruku podjednako komplikovana, iako je odigran samo jedan meč.

Meksiko je pobedom nad Nemačkom napravio veliki korak ka plasmanu u osminu finala, dok se Nemcima smeši borba za drugo mesto sa Šveđanima i Južnokorejcima.

To bi moglo da znači i da će, ukoliko naša selekcija zauzme prvo mesto u grupi E a Nemačka pobedama nad Švedskom i Južnom Korejom domogne drugog u grupi F, uslediti duel rivala od pre osam godina. 

Ali definitivno bi najinteresantniji meč osmine finala bio potencijalni susret Brazila i Nemačke (za to je neophodno da Brazil bude prvi, a Nemačka druga u svojoj grupi, ili obrnuto).

Koji scenario je po vašem mišljenju najverovatniji?

Pogledaj Rezultate

Loading ... Loading ...