3
Fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT ANALIZA: Sve smo videli – da li će ovo biti Krstajićeva startna postava na ‘premijeri’ u Rusiji? (ANKETA)

Objavljeno: 09.06.18 u 23:56

Što smo se spremili, spremili smo se… Makar kada su u pitanju pripremni dueli pred Svetsko prvenstvo.

Sitno brojimo do prve utakmice na Mondijalu u Rusiji koju će Srbija odigrati 17. juna, a prema analizi koju smo obavili – ovi igrači bi mogli da zauzmu mesto u startnih 11 sudeći prema izborima Mladena Krstajića protiv Čilea i Bolivije.

Na selektoru nije lak posao jer ima puno igrača koji sazlužuju mesto u timu, ali krenimo redom. Prema onome što smo videli u Austriji probali smo da otkrijemo kako će naša ekipa izgledati na prvoj utakmici.

Jedina sigurna stvar u celoj ovoj priči je formacija koju će Krstajić odabrati. Formacija 4-5-1 nešto je što naš selektor preferira. Ovakav model igranja može biti izuzetno ofanzivan, kada se krilni irači iz veznog reda prestroje u napad, a mi takve brze i tehnički sposobne igrače imamo. Oni mogu stvaratii višak i protivnički golmani i odbrambeni igrač će biti na velikim mukama.

Sa druge strane ovo je i defanzivno dobra postava jer kad se dva vezna igrača povuku nazad, u svakom trenutku se branite sa šest igrača. Još jedna dobra stvar je i popunjavanje rupa, pri odlasku bekova daleko od svog šesnaesterca. To pogotovo važi sa levu stranu i Aleksandra Kolarova koji pri prodorima odlazi daleko, u ovoj formaciji tu su zadnji vezni da to popune.

GOLMANI

Najmanje dileme čini se ima na poziciiji čuvara mreže. Golman vicešampiona naše zemlje Vladimir Stojković zacementirao je svoju poziciju u timu. Iskusni čuvar mreže ima čak 83 nastupa u dresu reprezentacije i dobru sezonu u Superligi što mu daje veliku prednost u odnosu na konkurente na crti Predraga Rajkovića i Marka Dmitrovića. Rajković je branio samo deset minuta protiv Bolivije, a Dmitrović ni minut, što je još jedan od dokaza u korist preiče da je selektor odlučio. Svemu ovome mora se dodatit i činjenica da je Stojković bio manje više izbor svih selektora, pa čak i kad nije igrao u svojim klubovima i kada se doda učešće na prošlom Mondijalu, nema sumnje, on je na golu.

FOTO: HOTSPORT / STARSPORT

ODBRANA:

Na poziciji centralnog beka, situacija nije mnogo drugačija. Iako na prvi pogled Krstajić na spisku ima najviše igrača baš na toj poziciji on nije mnogo menjao. Oba meča na pripremama starteri su bili Duško Tošić i igrač Viole Nikola Milenković. Jedina promena desila se kada je u drugom delu meča sa Bolivijom Rukavina zamenio Tošića, onda je Ivanović prešao na štopera, a član Viljarela igrao je desnog beka. Prema ovome tandem štopera je jasan, a to su Tošić i Milenković, dok ostali momci koji mogu igrati na ovom mestu nisu dobili ni minut na pripremama.

Posle Stojkoviča i golmanske pozicije, igrač koji ima najsigurnije mesto u timu je kapiten Aleksandar Kolarov. O njemu ne treba trošiti puno reči, posle polufinala Lige šampiona sa Romom, Aleksandar ima prilku da formu i klasu dokaže i na Mondijalu. Bek Zvezde Milan Rodić, takođe je imao jako uspešnu sezonu, ali po svemu sudeći neće se naigrati fudbala na ovom prvenstvu pored kapitena, dok Duško Tošić koji je u OFK Beogradu počeo karijeru na ovoj poziciji i može da je ‘odigra’, ali po svemu sudeći to nije opcija i najmanje je verovatno.

Ahilova peta ovog tima sigurno je pozicija desnog beka, gde i nema velike konkurencije. Protiv Čilea startovao je Antonio Rukavina i odigrao je ceo meč, dok je protiv Bolivije na tom mestu bio bivši kapiten Bane Ivanović. Rukavina se u prvom duelu nije proslavio, dok je rekorder u dresu sa nacionalnim grbom postigao prelep pogodak u pobedi nad Bolivijom. Iskustvo, igranja kvalitetnijih liga verovatno će biti faktori koji će prelomiti u korist igrača Zenita, ali veliki problem oba igrača su već ozbiljne igračke godine i fizička spremnost. Naime kako u modernom fudbalu ima sve više trčanja i traži se atletska sprema fudbalera, nema sumnje ovo može biti bolna tačka naše ekipe, zato ne bi čudilo ako bi recimo Nikola Milenković igrao uz desnu aut liniju, pogotovo u meču sa Brazilom kada tu bude bio Nejmar. Po svemu sudeći Bane Ivanović je ipak taj koji verovatno počinje prvenstvo i tom utakmicom ulazi u istoriju.

FOTO: HOTSPORT / STARSPORT

SREDINA:

Ovaj deo terena najmoćnije je oružje ove ekipe. Slatke muke koje ima Krstajić poželeo bi svaki trener. Igrači svetskog kalibra kakve on ima na raspolaganju, mogu doneti prevagu, pogotovu u prva dva meča.

Selektor forsira igru sa dva zadnja vezna igrača. Na tom mestu mi imamo nekoliko vrhunski fudbalera, koji se žargonski rečeno ‘kolju’ za mesto u timu. U opticaju su Luka Milivojević, Marko Grujić, Sergej Milinković-Savić i Nemanja Matić. Jedno od dva mesta sigurno zauzima igrač Mančestera Nemanja Matić. Nema diskusije o tome da li će čovek oko koga se vrti igra slavnog kluba biti među jedanaest. Drugo mesto po svemu sudeći pripašće takođe momku koji igra Premijer ligu Luki Milivojeviću. Kapiten Kristal Palasa je pokazao svoju hladnokrvnost i liderstvo u ovoj sezoni i nema sumnje da će upravo to trebati ovom timu. Ono što krasi ovog Kragujevčanina je i destrukcija igra, koja nam može biti zlata vredna. Kako sada stvari stoje Marko Grujić nema šanse za veliku minutažu iako je igrao oba prijateljska meča, dok je u prvom bio starter, međutim malo mečeva ove sezone Marku sigurno neće doneti bolji tretman. Čovek koga će Lacio valjano ‘naplatiti’ nakon Mondijala i nije baš neko kome je ova pozicija primarna. Njega je Krstajić probao protiv Kostarike na toj poziciji i on se dobro pokazao međutim Sergej je mnogo opasniji kada je bliži golu.

Na poziciji koja je iza napadača postoji samo jedno pitanje, a ono glasi Sergej ili Adem? Sergeja je Krstajić probao na mestu polušpica, ali i kao zadnjeg veznog. Naravno igrač Lacija znatno je opasniji kada je blže golu, nego što se može korsititi pozadi. Situacija sa Ademom je malo drugačija. On je oba meča počeo kao starter iza napadača, dok je na drugom postigao pogodak. Kad god je bio pozivan Adem je bio u prvom timu, pa nas sve ovo navodi da će ipak on dobiti prednost. Možda je malo čudno ovo reći, ali za Sergeja po svemu sudeći neće biti mesta ni kod Krstajića u prvih jedanaest. Još jedan podatak je zanimljiv, a to je dan Milivojević, Matić i Sergej na pripremama ni minut nisu igrali zajedno, pa nas to navodi da njih trojica zajendo neće početi. Takođe Matić i Milivojević su se menjali, ali ipak mnogo je realnija opcija da zajedno počnu meč.

Sada dolazimo do krila, tu je slika naizgled jasna. Filip Kostić na levoj i Dušan Tadić na desnoj strani izgurali su čitave kvalifikacije i nema sumnje da će oni i sada dobiti mesto u prvoj postavi. Momak koji mnogo može i željno čeka da ‘izgura’ ovu dvojicu je krilo Zvezde Nemanja Radonjić. On je odmah protiv Čilea pokazao da zna zašto je tu i da mu samo treba dati šansu. Na početku sezone u Zvezdi, dok nije još bio dovoljno spreman na pojedine mečeve je ulazio sa klupa i pravio veliku razliku. Krstajić ga je na pripremama probao na obe strane i upravo je Nemanja naš mogući džoker iz rukava. Konkurenciju dodatno pojačava Andrija Živković. Momak koji je na Novom Zelandu naučio kako se osvajaju medalje i bio glavni igrač tima, biće od koristi selektoru.

FOTO: HOTSPORT / STARSPORT

NAPAD:

Na ovoj poziciji u našem timu samo je jedno mesto. Ono što svi očekuju i gde nema dileme Aleksandar Mitrović apsolutni je vladar. On je to i zapečatirao het-trikom u mreži Bolivije. Aleksandar Prijović biće alternativa igraču Fulama, dok če mladi Jović za minutažu morati da sačeka.

FOTO: HOTSPORT / STARSPORT

Kada sve saberemo rezultati su sledeći. Sigurno mesto u timu, bez najmnanje šanse za promene imaju Stojković, Kolarov, Matić i Mitrović, a najveća dilema je oko toga kako iskoristiti Sergeja. Džoker našeg tima mogao bi biti Nemanja Radonjić, pozicija desnog beka je ‘problematična’, dok će Dmitrović, Spajić, Veljković i Rajković gledati utakmice sa ‘najsklupljih’ mesta, jer nisu imali ni minut na pripremama i selektor na njih verovatno neće mnogo računati.

POSTAVA

Dakle prema našoj analizi ova dva meča, 17. juna na teren će najverovatnije istrčati: Stojković na golu, Kolarov, Tošić, Milenković i Ivanovoić u zadnjoj liniji, Matić, Milivojević, Kostić, Ljajić i Tadić u sredini i Mitrović u špicu.

Na samom kraju važno je napomenuti da svi mi kako na stadionima širom Rusije gde naši momci igraju, tako i u našima domovima, kafićima, trgovima moramo biti svim srcem uz njih i biti njihov dvanaesti igrač do samog kraja. Kakav god plasman da tamo ostvare moramo biti svesni da je i sam odlazak u društvo najboljih sam po sebi uspeh.

Da li ste saglasni sa našim odabirom?
Loading ... Loading ...
0
0

3 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter