Odigrala je fudbalska reprezentacija Srbije više nego dobre kvalifikacije, zauzela je prvo mesto na tabeli ispred Republike Irske, Austrije, Velsa, Gruzije i Moldavije, ali je uprkos direktnom plasmanu u Rusiju na Svetsko prvenstvo selektor Slavoljub Muslin ostao bez posla.


Iako je od tada prošlo skoro osam meseci, navijače u Srbiji još uvek zanima razlog iz kog je Muslin otišao.


– Krenimo od početka… Prilikom potpisivanja ugovora, FS Srbije mi je garantovao maksimalna ovlašćenja, ali i samostalnost pri odluci ko će igrati, koja će biti taktika i ko će biti deo stručnog štaba. Tako je i bilo tokom kvalfiikacija, i svi su bili zadovoljni, rekao je Muslin u intervjuu za “Sovjetski sport”.

Do problema je došlo po završetku…

– Kada smo obavili zadatak, rečeno mi je da je bolje da u Rusiju pozovem neke druge igrače, kao i da sistem igre bude drugačiji. Morao sam da odem zbog konflikta, otkrio je Muslin.

 

Potom je nastavio…

– Mnogima nije jasno zašto imamo drugog selektora. Izgleda da sam “čačnuo” interese nekoga “odozgo”, ko ima drugu ideju o izgledu srpskog fudbala. Žrtvovan sam.

Glavna “tačka” oko koje su se vrteli izveštaji nakon Muslinovog odlaska bio je Sergej Milinković-Savić:

Trener sastavlja tim, i pravi ekipu na osnovu toga koliko se koji igrač uklapa u određeni model igre. A rezultat bi trebalo da bude glavno merilo. Ako je dobar, znači da je izbor bio pravi. Mi smo plasman obezbedili bez Milinković-Savića. Tada je tu igrao Tadić, koji je četiri gola dao, uz osam asistencija. Logičnije mi je bilo da u veznom redu budu Tadić i Ljajić.

Muslin je nakon toga izneo pomalo iznenađujuću “odbranu” odluke da Milinković-Savić ne bude u timu:

Nemam predrasude prema njemu, on je odličan igrač, ali sam rekao ljudima u Savezu da nema zagarantovani mesto. Konaču odluku je trebalo da donesem na osnovu klupske sezone. Uostalom, ni Karim Benzema, prvi napadač Real Madrida i trostruki uzastopni šampion Evrope, ne igra za Francusku, što nikome ne smeta. Ne igraju ništa slabije jer nema Benzeme, argumentovao je Muslin svoju odbranu, mada se čini da je tom prilikom zaboravio da je razlog iz kog Benzema nije u dresu reprezentacije “galskih petlova” skandal sa ucenom i pokušaj iznude novca Matjea Valbuene, zbog čega je selektor Didije Dešan javno rekao da su Benzemi vrata Francuske zatvorena dok je on na mestu selektora, bez obzira na igre koje bude pružao.

O šansama Srbije:

– Mnogo zavisi od Kostarike. Ako pobedimo, biće lakše, pre svega psihološki. Brazil je favorit, ali Srbija ima kvalitetniji tim od Švajcarske i Kostarike, zaključio je Muslin.