0
Evropske lige

FOTO: STARSPORT

BILBAO ‘RUŠI’ TRADICIJU: Atletik potpisao Rumuna

Objavljeno: 28.05.18 u 16:35

Atletik Bilbao doveo je prvo pojačanje pred novu sezonu, a mnogi se pitaju da li je tradicija ‘srušena’.

Poznato je da za Atletik Bilbao ne mogu da igraju igrači koji nemaju veze sa Baskijom, te da su to uglavnom momci rođeni u ovoj španskoj pokrajini. Izuzetak su bili Visente Bijurina (Brazil), Biksent Lizerazu (Francuska), Fernando Amorebijeta (Venecuela), Havijer Iturijaga (Meksiko) i Emerik Laport (Francuska). Sada je to i Kristijan Ganea iz Rumunije.

Reč je o momku rođenom u Bistrici, a prošle sezone je nastupao za Vitorul. Ipak, njega smatraju Baskijcem, jer se kao mali doselio u Španiju i živeo u ovoj pokrajini, tačnije gradu Basuriju. Proveo je nekoliko godina igrajući za tamošnje klubove (Baskonija, Indartsu), stekao je pravo, po „nepisanim pravilila“ Bilbaoa, da zaigra za njih.

Bilbao tokom čitave cele svoje istorije angažuje isključivo baskijske fudbalere i vodi se politikom bez stranaca, ali u poslednje vreme sve više gledaju „sebi kroz prste“.

Ganea je profesionalnu karijeru počeo u Majorci, igrao za Santanji, Targu Mureš, Universitateu iz Krajove, Sageateu, Brašov i Vitoru, a od prošle godine je i reprezentativac Rumunije, dok je igrao i za kadetsku selekciju Baskije.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter