0
Evropske lige

KPMG ISTRAŽIVANJE: Mančester junajted i dalje najbogatiji tim sveta

Objavljeno: 24.05.18 u 12:00

Mančester Junajted je i dalje najvredniji fudbalski klub u Evropi, a njegova vrednost je procenjena na 3,25 milijardi evra, pokazuje istraživanje KPMG objavljeno u specijalizovanoj publikaciji „Procena vrednosti fudbalskih klubova: Evropska elita“.

Redosled prvih deset na rang listi se nije promenio od prošle godine. Na drugom mestu po procenjenoj vrednosti od 2,92 milijarde evra je Real Madrid, koji sa ukupnim troškovima za zaposlene od preko 400 miliona evra ima najveći platni spisak u svetskom fudbalu. Treća je Barselona sa 2,78 milijardi evra.

Slede Bajern Minhen (2,55 milijardi evra), Mančester Siti (2,16 milijardi evra), Arsenal (2,10 milijardi evra) i Čelsi (1,76 milijardi evra).

Finalista Lige šampiona Liverpul je na osmom mestu na listi sa procenom vrednosti od 1,58 milijardi evra. Na devetom i desetom mestu su Juventus (1,30 milijardi evra) i Totenhem (1,29 milijardi evra), koji je postigao najveći rast u odnosu na prethodni period, ukupne vrednosti od čak 27 odsto.

Brzina kojom fudbalski klubovi rastu nadmašuje trend kretanja na evropskim berzama. Ukupna vrednost 32 najveća evropska kluba koja su bila predmet analize izveštaja je porasla tokom prošle godine za 9%, na 32,5 milijarde evra, prelazeći dosadašnju granicu od 30 milijardi evra, ocenio je partner KPMG i autor izveštaja Andrea Sartori.

Istraživanje KPMG se odnosilo na profitabilnost, pravo emitovanja, popularnost, sportski potencijal i vrednost stadiona i ostale imovine klubova.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter