0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

CRNO-BELI PUT DO LE: Partizan povlašćen sve do plej-ofa, ali ‘mine’ vrebaju i znatno ranije

Objavljeno: 23.05.18 u 18:15

Fudbaleri Partizana su, kada je Evropa u pitanju, ove sezone napravili iskorak u odnosu na prethodne sezone domogavši se nokaut faze Lige Evrope.

Tamo je ekipa Miroslava Đukića zaustavljena od strane Viktorije iz Plzenja, ali je generalni utisak o rezutatima na međunarodnoj sceni ipak ostao pozitivan.

Crno-beli su počev od plej-ofa za plasman u drogo po rangu evropsko takmičenje odigrali 10 utakmica, na kojima su zabeležili tri pobede (Videoton, Skenderbeg, Jang Bojs), četiri remije (Videoton, Jang Bojs, Skenerbeg i Plzen) i tri poraza (dva puta Dinamo Kijer, Plzen).

Ovakav uspeh je klubu iz Humske doneo sedam bodova u koeficientu na UEFA listi, na kojoj trenutno zauzima prilično visoko 78. mesto sa 17 bodova iz predhodnih pet sezona.

Međutim, novi sistem kvalifikacija uopšte ne ide na ruku učesnicima iz slabije rangirnih nacionalnih šampionata u koje spada i Superliga Srbije (trenutno 25. liga Evrope), pa će naši klubovi u morati da prođu sva četiri kola u pokušaju da se domognu grupne faze evrokupova.

Kvalifikacije će za naše timove startovati već od 12. jula i jasno je d srpski predstavnici neće imati previše vramana za uigravanje i pripreme za nove izazove.

Krenimo redom. Najpre treba istaći da u grupnu fazu Lige Evrope direktno ulazi 27 klubova, dok će još 21 tim učešće morati da izbori kroz kvalifikacije.

Za sada su sigurni učesnici ovog takmičenja, Viljareal, Betis (Španija), Čelsi, Arsenal (Engleska), Leverkuzen, Ajntraht (Nemačka), Lacio, Milan (Italija), Marsej, Ren (Francuska), Sporting Lisabon (Portugalija), Krasnodar (Rusija), Anderleht (Belgija), Akhisar (Turska), Vorskla (Ukrajina). Čekaju se još direktan predstavnik iz Češke i Švajcarske, a listu će kompletirati i 10 ekipa koje budu eliminisane u plej-ofu za Ligu šampiona.

Što se konkretno tiče Partizana, on će zahvaljujući svom koeficijentu u prva tri kola biti među povlašćenim timovima, dok im po svemu sudeći ovakav položaj u plej-ofu „visi“.

Prvu rundu kvalifikacija za Ligu Evrope crno-beli će dočekati kao tim sa drugim najvećim koeficijentom, iza Makabija iz Tel Aviva (22,500) i u ovoj rundi bi im najnezgodniji rivali mogli biti mađarski Ferencvaroš ili Ujpešt, Budućnost iz Podgorice, Široki Brijeg, Dunajska Streda (Slovačka), Milsami (Moldavija), Levadija (Estonija).

Ovaj krug kvalifikacija ne bi trebao da predtavlja veći problem za srpskog vicešampiona, dok bi već u narednoj rundi protivnici mogli da im budu: Glazgov Rendžers , Aberdin (Škotska) Anortozis (Kipar), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Vitorul Konstanca (Rumunija), Gornjik ili Jaglonija (Poljska), Željezničer (BiH), Nefči (Azerbejdžan), Kairat (Kahazstan),AIK Stokholm (Švedska), HAPOEL Haifa (Izrael), Rabotnički (Makedonija)…

Jasno je da ovde situacija postaje već ozbiljnija, pošto postoji nekoliko potencijalnih mina kao što je pre dve godine to bila ekipa Zaglebia.

Treća runda, naravno ukoliko se uspešno prebrode prve dve, Partizanu bi mogla da donese duele sa : Hajdukom iz Splita, Osijeka (Hrvatska), Bašakšehira (Turska), Leha iz Poznanja (Poljska), Bronbija (Danska), Šturma iz Graca ili Admire (Austrija), Vitesea (Holandija), Dinamo Minsk (Belorusija), Sent Galen (Švacarska).

Poslednja prepreka na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope biće i najteža, posebno što bi crno-beli u njoj lako mogli da se nađu na strani nepovlašćenih timova.

Partizan bi u poslenjoj rundi morao da bude među 13. najbolje rangiranih timova da bi stekao status nosioca, a beogradski tim trenutno je 14. na ovoj listi, a po okončanju još nekih šampionata, ali i kvalifikacija za LŠ isped našeg tima bi moglo da se nađe još pet ekipa.

Dakle, „parni valjak“ bi morao da se nada i da će neki od favorita ispasti već do te runde kvalifikacija, što i nije nemoguće. Ipak, za sada je mogo bliži statusu nepovlašćenog tima.

Tako bi u tom slučaju rivali Partizana mogli da budu: Sevilja, Zenit, Bešiktaš, Olimpijakos, PAOK, Steaua, AZ Alkmar

Sa druge strane uz srpskog vicešampiona bi ostali Lajpcig, Barnli, Rijeka, Atalanta, Bordo, Apolon Limasol.

Dakle sve u svemu, kada se sve sabere i oduzme, Partizan očekuje nimalo lak posao na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter