6
Domaći fudbal

FOTO: HOTSPORT

HS INTERVJU – ZVEZDAN TERZIĆ: Žalim samo za promašajem Pešića, Adžiću je ponuđen najjači ugovor, borimo se za Le Taleka! (VIDEO)

Objavljeno: 15.05.18 u 17:40

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić govorio je za HotSport o sezoni za nama u kojoj su crveno-beli osvojili 28. šampionsku titulu, treneru Vladanu Milojeviću, slučaju Adžić, ostanku Le Taleka, Evropi, finansijama, ali i onome što najtrofejniji srpski klub čeka u narednih 12 meseci.

Kada je leta 2014. godine dolazio u ‘Ljutice Bogdana’ Zvezdan Terzić istakao je da nije Dejvid Koperfild i da nema čarobni štapić kojim će preko noći rešiti sve nagomilane probleme, ipak posle četiri godine Crvena zvezda je osvojila dve titule prvaka, a posle 25 godina bila je deo „evropskog proleća“.

– Rekao sam tada da nemam čarobni štapić da preko noći promenim stvari nabolje, tražio sam samo vreme. Ništa drugo nisam tražio, ni pare, samo vreme, da me puste da radim i da će rezultati doći i evo dolaze – počeo je priču za HotSport, generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić.

 Kada ste došli na mesto generalnog direktora Crvene zvezde klub je u minusu bio 50 miliona evra, kada bi danas došla revizorksa kuća koliki bi bio dug?

– Pa negde oko 28 miliona evra, dug smo stabilizovali između 26 i 29 miliona evra, sve zavisi u kom mesecu se posmatra, jer mi godišnje dva puta imamo prihod, a svaki dan rashode. Mnogo zavisi od dana kada se pravi presek. Dug je tu negde između 26 i 29 miliona evra.

 Dokle se stiglo sa isplatom igrača i radne zajednice?

– Sve je isplaćeno, ostala je aprilska plata. Biće malih kašnjenja, ali se kasni i u Evropi. Sve je to u nekim razumnim rokovima, igrači su prezadovoljni, nisu očekivali da ćemo biti ovako redovni, obećali smo im visoke bonuse za Evropu i titulu i svi su izmireni. Zvezda, što se tiče bonusa, ne duguje nikome ništa.

FOTO: STARSPORT

 Crvena zvezda je osvojila 28. titulu prvaka Srbije, navijači uveliko slave, ali ih uveliko hvata euforija zvana kvalfikacije za Ligu šampiona. Koliko je realno da crveno-beli zaigraju u ‘eliti’?

– Suludo je obećavati tako nešto. U kvalfikacije ulazi recimo 50 klubova, a samo za četiri ili pet ima mesta. Svi klubovi ulaze sa istim ambicijama i velikim apetitima da se plasiraju u Ligu šampiona. Konkurencija je strahovito velika, neće to biti lako. To bi bio neverovatan podvig. Mislim da bi i ulazak u Ligu Evrope bio podvig, svedoci smo da se prošle godine prvi put desilo da se neko iz prvog kola kvalfikacija plasira u grupnu fazu takmičenja, to je uradila Crvena zvezda. Kada bismo ponovili taj rezultat od prošle godine da uđemo u Ligu Evrope, drugi put bi se desilo da to neko u istoriji uradi iz prvog kola kvalfikacija i to bi bila Crvena zvezda. To je rezultat koji se ne sme potcenjivati, lično bih bio prezadovoljan kada bismo ponovili prošlu godinu i kada bismo se plasirali u Ligu Evrope. Naravno, naš cilj je Liga šampiona, učinićemo sve kao profesionalci da se fokusiramo na ‘elitno takmičenje’, međutim poznato je da smo samo u prvom krugu nosioci i da u drugom, trećem i četvrtom nismo nosioci, i da nas čeka veliki posao gde ćemo se sudariti sa rivalima koji su daleko bogatiji i jači od nas, ali sa druge strane nećemo se predati. Mnogo dobro ćemo se pripremiti za ove kvalfikacije. Prošle godine smo imali tu otežavajuću okolnost da smo na prve pripreme na Zlatibor otišli sa jednim timom i da smo od utakmice do utakmice formirali ekipu i uspeli smo. Sada imamo oformljen tim, samo Donald odlazi svi drugi ostaju.

 Da li to znači da postoji mogućnost da Damjan Le Talek produži ugovor koji mu ističe u junu?

– Sa Le Talekom u četvrtak nastavljamo razgovore, on je otišao u Moskvu, pošto mu je trener Milojević dao tri dana slobodno, nastavljamo, biće nam posle ostanka šefa stručnog štaba prioritet da zadržimo Le Taleka. Svaki ozbiljan klub u Evropi kada uspe da napravi dobar štoperski tandem, trudi se da ga posle godinama ne menja. Nama je Damjan nosioc igre, stub odbrane, lider, vodi ostale igrače tako da ćemo učiniti sve da ga zadržimo. To neće biti nimalo lako, on je igrač koji ima 28 godina, ali i mnogo ponuda na stolu, mi finansijski ne možemo da pariramo. Međutim, ićićemo preko maksimuma kako bismo ga zadržali – iskren je bio Zvezdan Terzić.

 Da li ste možda dobili neki znak ili ‘mig’ da on želi da ostane bar još godinu dana?

Le Talek voli Crvenu zvezdu, zavoleo je Beograd, supruga Ruskinja i dete se lepo osećaju ove i što se tiče života i ambijenta u kom egzistira on je prezadovoljan. Međutim, ako može preko da reši neke životne stvari na bolji način nego u Zvezdi, onda će verovatno otići. Mi možemo samo da se nadamo da neće imati mnogo jake ponude i da će na kraju prihvatiti ovo što mu mi nudimo.

 Pojedinim prvotimcima narednog leta ističe ugovor, da li će se i sa njima pregovarati o produžetku saradnje?

Čim se završe evropske kvalifikacije sešćemo da razgovaramo sa Jovičićem , Savićem i Žuletom Stojkovićem. Samo njima trojici ističe ugovor leta 2019. godine – jasna je generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić.

 Trener Vladan Milojević je produžio ugovor sa klubom na dve godine, da li je to najveće letnje pojačanje Crvene zvezde?

– Voleo bih da Vladan Milojević što duže ostane u klubu. On je profil trenera koji je potreban Zvezdi, posvećen je poslu, profesionalac, temeljan je i sistematičan. Zna da se ponaša, zna šta Crvena zvezda zahteva i traži od trenera, dobro drži svlačionicu i atmosferu, hrabar je. Ima sve ono što je potrebno šefu stručnog štaba Crvene zvezde.

 Da li je Dušan Jovančić zvanično prvo pojačanje Crvene zvezde u letnjem prelaznom roku?

– Nije gotovo dok se ne potpiše. Dogovorili smo se sa Jovančićem, njega dovodimo kao zamenu za Mičela Donalda sa kojim ugovor nećemo produžiti i on ističe.

 Koliko će klub biti aktivan tokom prelaznog roka, pominje se mnogo imena i kandidata?

– Nećemo dovoditi mnogo igrača, mi odnosu na ovaj tim koji sada imamo želimo da dovedemo tri igrača na tri pozicije, ‘devetku’, ‘desetku’ i krilo. Za te tri pozicije tražimo igrače, najkvalitetnije, da prave razliku. Igrače kao što je Jovančić dovodimo namenski da zamene prethodnog igrača. Moramo da imamo fond fudbalera, mi smo ove sezone odigrali 56 utakmica, da nismo imali tako veliki sastav ne bi uspeli da na tako dominantan način igramo na dva fronta. Jovančić dolazi kao zamena za Donalda, ako mali Račić ode, a imamo ponudu, doćiće zamena i za njega, ako ode Le Talek doćiće zamena i za Le Taleka, ako ode Adžić doći će zamena za Adžića, ali to su namenska pojačanja. Mimo toga dovešćemo tri pojačanja na ove tri pozicije koje sam već pomenuo – jasan je Terzić.

 Pominju se Dejan Meleg, Giljerme, Šikinjo, Marin i mnoga druga imena?

– Nema istine u tome. Mediji barataju sa mnogo imena, ali nam oni nisu u fokusu – kratak je bio generalni dirketor Crvene zvezde.

 Rekli ste da ćete pokušati da zadržite tim na okupu do kraja kvalifikacija, ipak da li postoji mogućnost da pojedini ključni igrači napuste stadion ‘Rajko Mitić’ ranije u slučaju dobre ponude?

– Stav kluba je takav, ali to nije sveto pismo. Želja je da zadržimo ceo tim, ako dođe dobra ponuda za nekog igrača, a imamo spremnu zamenu, on možda i ode. Ali, u principu samo ako dovedemo boljeg igrača od ovog kog puštamo.Ne bih delio igrače po kontinentima. Crvena zvezda je generalno od kada sam ja ovde imala mnogo uspeha sa strancima. Pre svega mislim na Kangu, Boaćija, Vijeiru, Ibanjeza, Le Taleka i Donalda. To je šest stranaca koji su stvarno ostavili upečatljiv trag u klubu, svi ih se sećamo sa pozitivnim emocijama, kako mi tako i navijači.

 Šta se događa oko novog ugovora Luke Adžića, sportski direktor Mitar Mrkela je istakao da je on ponuđen igraču, njegov otac Ivan tvrdi da nije dobio ponudu?

– Dobio je Luka ponudu za novi ugovor, iskreno se nadam da će Adžić ostati u Zvezdi. Danas imamo novu rundu pregovora, mada su oni ‘tvrdi’ u stavu da Luka napusti klub. Razlikuju se naše i njihovo mišljenje, oni misle da on nije imao dobru minutažu i da je mogao više. Sportski sektor Crvene zvezde misli da je Luka Adžić mnogo napredovao i da može još mnogo da napreduje, jer se dobro postupalo sa njim. Na različitim stanovištima stojimo što se tiče na pogled razvoja igrača, finansijski uslovi koje smo mu ponudili su fantastični, takve uslove Crvena zvezda nikada nije ponudila nekom mladom igraču. Luka Adžić je prošle nedelje primio tu ponudu, bili su njegovi agenti, videćemo, meni se, iako se nadam da će ostati, ne sviđa mi se razvoj situacije. Čini mi se iz dana u dan da smo sve dalje od rešenja ove situacije – iskren je bio Zvezdan Terzić.

FOTO: STARSPORT

 Napadač Aleksandar Pešić ima sjanu sezonu iza sebe, prvi je strelac lige, a samim tim i najinteresantniji za inostrano tržiše, da li Crvena zvezda ima spremnu zamenu za njega ako ode?

– Imamo. Mi smo svesni da je sada Pešićeva cena na tržištu visoka i da je možda dobar tajming za prodaju, ali smo takođe svesni da nam je potreban za kvalfikacije. Pešić će moći da ode samo ako dovedemo kvalitetnija rešenja.

 Uskoro će žreb za kvalfikacije za Ligu šampiona, put do Lige Evrope je vodio od Malte preko Kazahstana i Češke do Rusije. Kojim biste putem voleli da Zvezda ide do ‘elite’?

– Voleo bih da izbegnemo ove ekipe iz regiona – Makedonce, Albance i Hrvate da bismo mogli da se fokusiramo na sportski deo, sve te utakmice bi donele neku tenziju van sporta, pune nacionalnog naboja i voleo bih da se u kvalifikacijama ne sretnemo sa tim klubovima. Sve ostalo ne bih komentarisao, nemam ‘favorite’ i ‘autsajdere’, Zvezda je prošle sezone pokazala da može da se sudari najjačima. Kao što smo tada imali dosta sreće u tim kvalfikacijama, pre svega mislim na utakmicu u Rusiji sa Krasnodarom, gde smo u jednoj fazi bili nadigrani, tako mislim da kasnije u Ligi Evrope nismo imali sreće jer smo bili bolji od Arsenala u Beogradu, trebalo je da pobedimo i ovde i u Londonu. Detalji će odlučivati, Zvezda ima jedan moćan tim, čvrst, svesni smo na kojim na pozicijama još trebaju neki kvalitetni igrači i na tome radimo.

 Da li ostaje žal za nečim iz sezone za nama, recimo trofejom u Kupu?

– Kup nije toliko važan Crvenoj zvezdi. Važan je svaki trofej, ali nije katastrofa ako se ne osvoji. Nama je važno da svake godine budemo šampioni, ako mogu za nečim da žalim, onda žalim za onom šansom Pešića u 88. minutu u Moskvi, kada da je dao gol Crvena zvezda bi se plasirala u osminu finala Lige Evrope. Mislim da smo za nijansu bili bolji tim od CSKA, eto da smo njih prošli išli bismo na Lion i ko zna možda zatvorili krug sa Arsenalom. Tako da žalim za tim propuštenim šasnama i šansi Radonjića ovde u Beogradu.

 Da li će se dogoditi da Crvena zvezda i Partizan imaju odnos recimo kao Real Madrid i Barselona u Španiji?

– Ne mislim ni da su tamo sjajni odnosi između Reala i Barselone, samo su lepše upakovani. Mislim da je tamo mnogo dublji jaz nego između Crvene zvezde i Partizana – jasan je bio Zvezdan Terzić.

 A, sa Fudbalskim savezom Srbije?

– Nikakav! Crvena zvezda se povukla iz svih organa FS Srbije, ne odlazimo na njihove sednice i sastanke. Juče nismo bili na skupštini, niti nas zovu, niti mi imamo želju da odemo. Onog momenta kada su demontirali Zajednicu Superligaša, kada su Crvenu zvezdu izbacili iz izvršnog odbora SLS, nama je bilo jasno da za nas tamo više nema mesta. Ali, ne treba da se mi bavimo FS Srbije, Zvezda mora da ima jedan dobar tim, moćan tim, da dominira, da bude šampion i ne treba da se bavi tim stvarima.

FOTO: STARSPORT

 Crvena zvezda je tokom sezone mnogo ulagala u infrastrukturu, šta će biti urađeno u narednom periodu?

– Kompletirali smo trening kamp za trenažni proces mlađih kategorija. Sad želimo da otkupimo ovaj red starih kućica iza terena broj ‘četiri’, da ih srušimo i na tom mestu izgradimo internat za igrače omladinske škole. To nam je prvi posao i posao nam je da iza severne tribine napravimo ‘medikal blok’ i teretanu za prvi tim i zatvorenu salu 40X80 metara za omladinsku školu.

 Da li će biti novca da se svi projekti završe?

– Mora biti. Mi smo do sada uložili oko dva miliona evra za trening kamp, a kada smo krenuli novca nismo imali. Kuća se pravi bez para, jer ako budemo čekali da nađemo novac i onda krenemo u izgradnju, onda nikada nećemo krenuti. Vrlo brzo krećemo u realizaciju preostalih projekata.

 Omladinci Crvene zvezde se bore za šampionsku titulu, kadeti su već podigli pehar, da li ste zadovoljni radom u mlađim kategorijama?

– Zadovoljni smo. Sad imamo dobre uslove. Trebalo bi dovesti još kvalitetnih trenera, mada mislim da već sada imamo dobar stručni kadar, baš sam zadovoljan. Voleo bih da bude malo regularnije to takmičenje pre svega u Omladinskoj ligi, svedocimo šta se sve tu dešava i kako se jedan klub favorizuje, ali se nadam da ćemo ove sezone biti šampioni – istakao je Zvezdan Terzić.

 Imate li poruku za navijače pred start nove sezone u kojoj su ambicije velike?

– Cilj Crvene zvezde mora da bude titula svake godine. Osvajanje šampionskog pehara znači uspešnu sezonu. Apetiti sigurno rastu, podigli smo lestvicu, navijači sada očekuju i u Evropi neke uspehe. Za to moramo dovoditi još kvalitetnije igrače, a za to moramo da probijamo neka budžete kada je reč o plaćanju – zaključio je u intervjuu za HotSport, Zvezdan Terzić.

 

0
0

6 Komentara

  1. Pa dobro, Zvezdo, onda sama igraj prvenstvo sa sobom i bices uvek prva! Koja prepotentnost bez dna! Ali, moze vam se, polako…sve sto dodje mora da prodje!

    0
    0
    Odgovori
  2. ……“kuca se pravi bez para“………..hahahahaha,reci majketi kako pa i da ja napravim jedno dve,tri……….AV je cudo.

    0
    0
    Odgovori
  3. Mislim da je Adžić dobijao sasvim dobru minutažu, a sve i da nije a jeste, svako kome je lični status važniji od kluba neka ide , samo Zvezda ne sme da ide logikom to su „naša deca“, a pogotovo kad im je menadžer taj koji jeste i već godinu ipo pre produžiti ugovor ili prodati ili tribine, jer niko nije dao Zvezdi više nego ona njemu, npr ni Donald, ni Le Talek , niko !!!

    0
    0
    Odgovori
  4. сумљам да ћемо бити јачи нажалост.довео би ђуричића јефтовића и иванића

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter