2
Evrokupovi

FOTO: FK Crvena zvezda

VREMPLOV: Na današnji dan Zvezda je igrala svoje prvo evropsko finale (VIDEO)

Objavljeno: 09.05.18 u 14:40

Na današnji dan 1979. godine Crvena zvezda je bila učesnik svog prvog evropskog finala. U pitanju je bilo finale Kupa UEFA koje se po tadašnjim propozicijama takmičenja igralo u dve utakmice.

Crveno-beli su 9. maja 1979. u prvoj utakmici dočekali nemačkog predstavnika Borusiju iz Menhengladbaha. Prethodno, Zvezda je u polufinalu eliminisala berlinsku Hertu, a pre toga i engleske klubove — Arsenal i Vest Bromvič Albion. Crvenu zvezdu je sa klupe predvodio legendarni Branko Stanković, poznat po vojničkoj disciplini koju je implementirao u samu ekipu. Iako je Zvezda na početku sezone promenila određeni broj fudbalera i iako je, po rečima mnogih, retko ko verovao da Zvezda može napraviti takav evropski podvig, čuveni „Ambasador“ je uspeo da stvori moćnu, dominantnu ekipu koja ni u samom finalu nije ostavila bleđi utisak od svog protivnika. Naprotiv!

Pred oko 90,000 navijača na beogradskoj Marakani, Stanković je izveo sledeći sastav: Aleksandar Stojanović, Nikola Jovanović, Milan Jovin, Slavoljub Muslin, Dragan Miletović, Ivan Jurišić, Vladimir Petrović, Cvijetin Blagojević, Nedeljko Milosavljević, Dušan Savić, Miloš Šestić.

Crvena zvezda je tokom čitavih 90 minuta, utisak je, bila bolji rival. Bilo je prilika pred golom Volfganga Knejba, tresla se i stativa, ali nije mu bilo spasa u 22. minutu utakmice. Bio je to odličan napad po desnoj strani, Petrović je kroz zadnju liniju odbrane Nemaca proigrao Jovanovića, ovaj sa gol-aut linije uputio loptu ka petercu, a tamo je spreman bio Miloš Šestić. Šele je iz prve „tukao“ u bliži ugao gola i na taj način je doveo Marakanu do usijanja.

Crvena zvezda je gotovo sve prethodne rivale te sezone eliminisala nakon beogradskih pobeda minimalnim rezultatom. Izgledalo je da se sličan scenario iznova piše, međutim ispostavilo se da će sreća okrenuti leđa crveno-belima. U drugom delu utakmice, tačnije u 60. minutu, posle jednog centaršuta sa leve strane, Jurišić je u želji da reaguje ispred napadača Borusije glavom izbio loptu — nažalost u sopstvenu mrežu. Bio je ovo gol u gostima koji je nemačkoj ekipi mnogo značio.

Utakmica je završena rezultatom 1:1. U pitanju je svakako bio aktivan rezultat, ali poznato je na koji način i uz čiju pomoć je nemačka ekipa uspela da postigne gol u revanš utakmici, i osvoji evropski trofej.

Zvezdina generacija iz 1979. godine je po svim fudbalskim i ljudskim kriterijumima zaslužila ovaj trofej koji je „skliznuo“ iz njenu ruku. Utisak mnogih je da se Zvezdi sve vratilo 12 godina kasnije, međutim nipošto se ne sme zaboraviti ova sjajna generacija koja je čitave sezone u Evropi demonstrirala koliko je fudbal lepa, jednostavna i atraktivna igra. Možda fudbal nije nastao na ovim prostorima, ali Pižon i tadašnja ekipa činili su da svako ko gleda kako igraju Zvezdini fudbaleri poveruje da jeste.

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter