Fudbal je bez sumnje najvažnija sporedna stvar na svetu, sport koji okuplja oko sebe široke narodne mase.

Još jedna sezona Superlige bliži se kraju, a nije bilo pomaka u odnosu na ranije sezone. Ove godine bez sumnje videli smo neke lepe i atraktivne golove, iznenađujuće rezultate, ali je publike sve manje.


HotSport donosi analizu mogućih rešenja koja bi trebalo uraditi kako bismo vratili publiku na stadione.

BEZBEDNOST NA STADIONIMA

Milion puta ispričana priča jeste bezbednost na našim stadionima. Sve češće smo svedoci ubistava ili ranjavanja navijača, a neredi na stadionima su postali svakodnevnica. Zato „običan“ narod izbegava odlaske na stadione, a poseta je svakog meseca u opadanju. Državnici su istakli da „huliganima“ se mora stati na put, ali da Srbija nema snage da se sa njima izbori.

FOTO: STARSPORT

POKRIVANJE STADIONA

Od stadiona koji su kompletno pokriveni tu je Rajko Mitić, ostali nisu kompletno, ili uopšte. Problem nastaje pri jakom suncu ili kiši kada navijači bodre svoj klub rizikujući sunčanicu ili u slučaju kiše upalu pluća. Mnogi se opredele da mečeve gledaju uz televizor ili da ih ne gledaju uopšte.

‘OSVEŽAVAJUĆI NAPICI’ I SREĐENI TOALETI

Voda je osnovna potreba moderne civilizacijske tekovine, a na stadionima je nema. Navijač koji sa porodicom dođe na stadion, na ulazu će biti pretresen i biće mu oduzeta flaša sa vodom. Sezona u Srbiji počinje u julu, a osveženje je neophodno. Oduzimanje flašica na ne bi bilo problem kada bi klubovi navijačima ponudili ketering. Nažalost nijedan klub u Srbiji to ne nudi. Čime se propušta prilika da se navijaču obezbedi komfor, ali i dodatna zarada za klubove. Takođe, trebalo bi dodati i očajno stanje toaleta.

AŽURIRANJE KLUPSKIH SAJTOVA

Moderne tehnologije sastavni su deo fudbala, a samim tim nezaobilazne su društvene mreže i sajtovi. Klubovi bi trebalo da više povedu računa u pokušaju da se navijačima približe i sa njima dele svakodnevne aktivnosti putem društvenih mreža, ali i zvaničnih sajtova. Pojedini klubovi sajtove ažuriraju jednom nedeljno, a neki i ređe.

FOTO: STARSPORT

ULAGANJE U TERENE

Opšte je poznato da se zbog najmanje kiše mečevi u Srbiji prekidaju. Iako je više puta najavljivano da će klubovi morati da ispune kriterijume da bi igrali u Superligi, to se nikada nije desilo. Najproblematičniji su tereni u Čačku, Nišu i Subotici koji nakon najmanje kišice postanu kaljuge nedostojne Beton lige, a ne Superlige.

Naravno, najvažniji uslov je podizanje kvaliteta fudbala, a on bi sigurno bio veći samo kada bi se infrastruktura poboljšala, kako na tribinama, tako i na ‘tavnatom tepihu’.