0
Domaći fudbal

HS UGAO: U Srbiji osporavan u Evropi cenjen-Mažić, čovek koji je zaslužio najviše poverenje legendarnog Kolinе

Objavljeno: 07.05.18 u 22:00

Sportska vest dana u Srbiji svakako jeste delegiranje Milorada Mažića za glavnog arbitra finalnog meča Lige šampiona , u kojem će se na „Olimpijskom stadinu“ u Kijevu sastati ekipe Real Madrida i Liverpula.

Ova utakmica biće svakako kruna dosadašnje sudijske karijere delioca pravde iz Vrbasa, koji je i prošle sezone bio u najužoj konkurenciji da sudi finalni meč najelitnijeg evropskog takmičenja, u kome su se sudarili Real Madrid i Juventus.

Mažić je tada ipak morao da se zadovolji ulogom četvrtog arbitra, pošto je glavna uloga dodeljena Feliksu Brihu ali će svega godinu dana kasnije naći u centru zbivanja.

Iako u domaćim fudbalskim krugovima često osporavan, Milorad Mažić u Evropi uživa najviše poverenje koje je počeo da gradi od 2009. godine kada je zvanično poneo značku FIFA, dok je elitni sudia UEFA postao tri godine kasnije.

Od tada je sudio čak 114 međunarodnih utakmica od kojih su do sada svakako najznačajnije bile finale Kupa Konfederacija 2017. godine (Čile-Nemačka), finale Superkupa Evrope (Real Madrid-Sevilja) godinu dana ranije, kada se našao i na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Takođe Mažić se 2014. godine našao u krugu delegiranih sudija za Svetsko prvenstvo u Brazilu, a sa svojim saradnicima naći će se i na predstojećem Mundijalu u Rusiji.

Ipak pre toga očekuje ga čast kakvu je pre njega imao samo jedan srpski sudija i to Milivoje Gugulović, koji je daleke 1973. godine sudio finale tadašnjeg Kupa šampiona između Juventusa i Ajaksa, koje je odigrano na beogradskoj „Marakani“.

Legendarni Pjer Luiđi Kolina zajedno sa UEFA i FIFA očigledno ima znatno više poverenja u Milorada Mažića od čelnika srpskih klubova, koji su čak isistirali i na njegovom trajnom izuzeću.

Tako će naš najbolji arbitar 26. maja u Kijevu, sa svojim pomoćnicima Milovanom Ristićem, Daliborom Đurđevićem, Danilom Grujićem i Nenadom Đokićem, suditi duel dva tima koji zbirno imaju 17 titula prvaka Evrope.

Mažić je i arbitar koji je u poslednjih godina najčeće sudio večite derbije, pa je tako čak 14 puta sudio u mečevima Partizana i Crvene zvezde, (11 u prvenstvu i tri u kupu) koji su verovatno i među najtežim mečevima za suđenje u Evropi u pogledu tenzije koju nose.

Kada se sve ovo sabere jasno je da je najbolji srpski arbitar već sad izgradio karijeru kakvu mnogi arbitri samo sanjaju, a svakako će u budućnosti imati šansu i da nadmaši dosadašnja dostignuća. Možda već u Rusiji.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter