0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

NEĆE SE SVIMA DOPASTI: Zvonimir Boban uvodi tri nova velika pravila u fudbal – reakcije će biti različite!

Objavljeno: 03.04.18 u 19:46

Ekipama koje se ne snalaze sa presingom će laknuti, dok će timovi koji podstiču odugovlačenje vremena sigurno biti manje zadovoljni.

Zvonimir Boban jedan je od najbližih saradnika prvog čoveka FIFA, Đanija Infantina, i zadužen je za razvoj fudbalske igre, pa je u okviru svog resora u intervjuu za nemački ‘Bild’ najavio tri nova pravila.

Prvo će najviše obradovati golmane koji će imati veću slobodu prilikom izvođenja gol-auta. Po sadašnjem pravilu golman mora da doda loptu igraču van svog kaznenog prostora, a sada će se to promeniti.

– Golmani neće više morati da izvode loptu sa peterca tako da ona prvo napusti kazneni prostor pre prvog kontakta igračem. Jer, kada protivnik pritiska presingom, igrač je nekad primoran da uđe u svoj kazneni prostor kako bi primio loptu, a onda se početni udarac ponavlja. Tu nema logike. Zbog toga, golman će imati pravo da odigra pas do bilo kog igrača koji je već u šesnaestercu, dok će protivnik morati da čeka van kaznenog prostora i imati pravo da uđe unutra tek kada saigrač primi golmanov pas sa peterca – rekao je Boban.

Drugo se odnosi na odugovlačenje vremena, što mnoge gledaoce iritira, pa čak i kada ide u prilog svom timu, budući da usporava i ‘ubija’ atraktivnost i dinamiku igre.

Ova promena odnosiće se na igrače koji to čine prilikom izmene.

– Igrači koji su zamenjeni često napuštaju teren veoma sporo, simulirajući probleme i povrede kako bi potrošili vreme i poremetili protivnikov ritam sve dok se, posle mnogo razvlačenja, ne pojave na sredini terena. Sudija će sada imati pravo da ih udalji sa terena bez obzira na to gde se nalaze u trenutku izmene – pojasnio je Boban.

Treće će se odnositi na kažnjavanje članova tima na klupi, odnosno, da će sudije moći da dodeljuju trenerima žute kartone.

– Biće uveden žuti karton i za trenere, kao i ostale ljude sa klupe, pa i rezervne igrače. Trenutno, sudije mogu samo da isključe trenere ako dođe do prekršaja pravila. Žutim kartonom sudija bi mogao da opomene trenera da mora da se smiri ili će, u suprotnom, morati da napusti teren – podvukao je Boban.

Kako će po vama ove promene u pravilima uticati na dinamiku u igri tokom fudbalske utakmice?

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter