Danas u 12 časova u Lozani održaće se žreb za prvu istorijsku UEFA Ligu Nacija, takmičenje koje će biti zamena za dosadašnje prijateljske utakmice.

Povezane vesti

Došlo je vreme za novi UEFA eksperiment pod dirigentskom palicom Aleksandera Čeferina. Svih 55 evropskih reprezentacija boriće se u novom takmičenju za trofej u svojoj grupi, plasman u rang više i na Evropsko prvenstvo koje će se odigrati 2020. godine u više gradova Starog kontinenta. Da, dobro ste čuli, pobednik svake od četiri divizije dobiće direktnu vizu za Euro, bez obzira na kvalfikacije, koje će takođe početi u međuvremenu.

Selekcije su po svom koeficijentu raspoređene u četiri lige, ‘A’,’B’, ‘C’ i ‘D’. Prvu grupu čine najjače evropske reprezentacije poput Nemačke, Španije, Francuske, Engleske, Italije, Hrvatske i drugih i one će biti podeljene u četiri grupe po tri tima. Takva je situacija i sa ‘B’ ligom u kojoj su po koeficijentu nešto slabije, a pobednici svake grupe plasiraće se na fajnal-for. Turnir se igra pet dana, a šampion svake lige direktno će se plasirati na Euro 2020. godine.

Ista situacija je i sa ligama ‘C’ i ‘D’ ligom (Srbija se takmiči u ‘C’). S tim da će ovde selekcije biti podeljene u četiri grupe sa po četiri tima, to jest samo jedna grupa u ‘C’ ligi imaće tri tima. ‘Orlovi’ će sutra na žrebu biti u drugom šeširu i ne mogu da igaju sa Norveškom, Grčkom i Albanijom. Mogući rivali su Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Kipar, Estonija i Litvanija. Timovi koji se iz ‘B’, ‘C’ i ‘D’ grupe plasiraju u polufinale otićiće rang više, dok će najlošije plasirane ekipe iz liga ‘A’, ‘B’ i ‘C’ ispadati. Šampioni svake lige plasiraće se na Euro 2020. godine.

To će biti najzanimljivije zbog ‘D’ lige, gde bi šampion mogao da bude i debitant na velikim takmičenjima. Tačnije, to će se sigurno dogoditi, sem ako šampion ne bude Letonija, jedini učesnik velikog takmičenja (Euro 2004). Tako bi na Evropskom prvensvu mogle da se nađu selekcije poput favorita Makaedonije, Belorusije i Azerbejdžana, ali i takozvani ‘evropski liliputanci’ Farska ostrva, Kazahstan, Malta, Andora, San Marino, takozvano Kosvo ili Gibraltar.

U ligi ‘D’ selekcije će biti podeljene u četiri grupe po četiri tima i pobednici će se plasirati u polufinale i ligu više. Pobednik ide na Evro, da pokaže zube gigantima…

Koga iz 'D' lige vidite kao debitanta na Evropskom prvenstvu?

Pogledaj Rezultate

Loading ... Loading ...