Delije i Grobari dok je sveta i veka svađaće se oko toga čiji je kolektiv uspešniji i trofejniji, a u obzir dolazi pet najpopularnijih u Srbiji kolektivnih sportova.

Povezane vesti

Ako sračunamo sve osvojene domaće trofeje u pet ‘najjačih’ kolektivnih sportova fudbalu, košarci, rukometu, odbojci i vaterpolu doćićemo do podatka da je Partizan u svojoj istoriji osvojio 173 trofeja, a Crvena zvezda 126, veliku razliku pravi sport u vodi.

Krenimo od fudbala gde je Crvena zvezda trofejnija. Ne zbog borja osvojenih prvenstava, već zbog nacionalnog Kupa. Naime, tim iz ‘Ljutice Bogdana’ dugo je bio mnogo uspešniji po broju titula od komšija iz Humske, ali se ravnoteža promenila od sredine 90-ih godina, najviše u poslednjih deset godina kada je Partizan osam puta bio šampion Srbije. Zato je sada broj titula izjednačen ’27’.

FOTO: STARSPORT

Kada je reč o Kupu, Crvena zvezda je osvojila 24 trofeja, ali poslednji sa Robertom Prosinečkim 2012. godine, dok ih Partizan ima 14. Ono čime Delije mogu da se podiče, a Grobari ne jeste osvajanje Kupa Evropskih šampiona ili danas Lige šampiona 1991. godine.

Partizan se u fudbalu izjednačio sa Crvenom zvezdom po broju titula, ali crveno-beli prete da isto učine u košarci. Početak ove igre u Velikoj Jugoslaviji obeležila je Crvena zvezda koja je krajem 40-ih i do sredine 50-ih godina harala terenima (10 titula, Grobari će reci na šljaci kada je lopta mogla pod majicu da se stavi). Ipak, danas je Partizan trofejniji zahvaljujući opet 2000. godinama kada je Duško Vujošević osvojio 13 titula zaredom. Danas ih ‘parni valjak’ ima 21, a Crvena zvezda 18 (šampion prethodne tri godine) i preti da uskoro potpuno stigne uspehe Partizana.

FOTO: STARSPORT

Kada je reč o Kupu, Partizan ima 13 trofeja, Crvena zvezda devet. Ipak, ono što crno-bele čini najuspešnijima u Srbiji jeste osvajanje Kupa šampiona u košarci (preteče Evrolige) 1992. godine, kao i tri FIBA Kupa Koraća. Sa druge strane Zvezda ima osvojen Kup Rajmunda Saporte davne 1974. godine. Tu je i ABA liga u kojoj je Partizan šest puta osvjao prsten, a Crvena zvezda tri puta.

Rukomet je još jedan sport u kome Partizan ima više trofeja, po titulama su izjednačeni, ali tim iz Humske ima više kupova. Partizan je osvojio devet titula i 11 kupova, dok Crvena zvezda ima devet titula i pet kupova. Ruku na srce oba tima dugo već igraju sporednu ulogu u Srbiji, Partizan je šampion poslednji put bio 2012. godine, a Crvena zvezda 2008. godine.

Odbojka je u rukama Crvene zvezde i to u poslednjih 20 godina. Crveno-beli su osvojili 12 titula, poslednju 2016. godine, dok Partizan ima 11 titula i poslednju 2011. godine. Takođe, Crvena zvezda ima 13 osvojenih kupova, dok Partizan svega sedam.

FOTO: STARSPORT

O vaterpolu je nepotrebno pisati. Tu je Partizan dominantan, što bi Grobari rekli ‘institucija’. Crno-beli imaju 28 titula prvaka i 26 kupova. Crvena zvezda svega četiri titule i dva Kupa. Ono što Partizan čini jednim od najvećih klubova Evrope jeste sedam osvojenih Liga šampiona, jedan Kup Kupova i jedan Len kup. Crvena zvezda može da se pohvali jednom titulom prvaka Evrope 2014. godine, a iako je Srbija gigant u vaterpolu kada su reprezentacije u pitanju, pitanje je da li će ikada više neki naš klub pokoriti Evropu…