3
Domaći fudbal

TONČEV ZA HOTSPORT: Pričali su da smo došli na ‘Čair’ da se obogatimo, a mi smo četvrti i dovešćemo najbolje iz Srbije za Evropu!

Objavljeno: 13.01.18 u 09:31

Rekordan broj bodova, visoko četvrto mesto obeležili su jesen u klubu sa Čaira. Kako Ivica Tončev, koji je zamrznuo funkciju predsednika Radničkog najavljuje, ono najbolje je tek pred Realom sa Nišave.

U razgovoru za HotSport, Ivica Tončev otkriva razloge dolaska u klub, čemu teži Radnički pod trenutnom upravom i još mnogim drugim temama.

 Došli ste pre godinu dana, koliko se stanje u Radničkom danas razlikuje od onog koje ste zatekli?

– Jedini motiv da dođem u Radnički mi je bio da pokažem da se i van Beograda igra fudbal. Da i južno od prestonice žive ljudi koji vole i poštuju prave fudbalske vrednosti. Finansijski smo se konsolidovali. Podsećam da smo po dolasku u klub zatekli dug veći od dva miliona evra i situaciju koja je vodila ka sigurnom finansijskom kolapsu. Ipak, temeljnim i transparentnim radom i domaćinskim poslovanjem uveli smo klub u mirnu luku, a to se odrazilo i na same rezultate, koji su jesenas bili odlični. Iako sam predsednik sa zamrznutom funkcijom ostao sam uz klub kao navijač, kao neko ko želi uvek da pomogne Radničkom i neko ko će ga uvek bodriti – rekao je Ivica Tončev i istakao da trenutna pozicija na tabeli nije sreća:

– Četvrto mesto nije sreća, već rezultat rada tima koji je preuzeo rukovostvo kluba krajem 2016. godine i koje se lavovski bori da očuva i sačuva Radnički. Neverovatno je da oni koji su urušavali klub godinama sada tvrde da im je „klub u srcu“ i na sve načine pokušavaju da umanje značaj trenutnog rukovodstva. Činjenica koja se većini ne dopada ali je tačna, da u slučaju da nije došlo novo rukovodstvo klub danas ne bi postojao na nikakvoj tabeli, a kamo li da zauzima četvrto mesto. Svaki put kada je promenjen trener bila je lavina napada na klub i sve je bilo predstavljeno kao da oni to rade da bi odbranili i spasli klub. Pitam se od koga? Od onih koji su doveli Radnički do četvrte pozicije? Morate priznati da to zvuči nelogično. Trenutno je račun u blokadi zbog krajnje sumnjivog potraživanja bivšeg igrača, pokazalo se, ne samo na ovom primeru, nego i u drugim da ti takozvani dušebrižnici klub vole samo do poslednjeg dinara. Ubeđen sam da kada bi se povuklo sadašnje rukovostvo da bi se klub borio za opstanak u ligi. Od građana ne tražimo ništa više nego li poštovanje za sve ono što se radi kako bi „Real sa Nišave“ ponovo postao ponos svih nas. Mislim da je i Nišlijama sada više nego jasno ko se bori za klub, a ko protiv kluba – za lični interes. Pred nama je period u kome mora da se obezbedi novac za pripreme, igrače, da se između ostalog plati njihov smeštaj i niko ne pita kako se snalazimo za novac da bi obezbedili da klub normalno funkcioniše. Često sam i svoj lični novac davao kako bi obezbedio da klub opstane. Niko nije došao u Radnički da se obogati, da je to motiv, otišao bi na drugo mesto. Niti je došao da nešto ukrade, jer i da želi nema šta. Većina rukovostva ne prima nikakvu nadoknadu za rad u klubu ni ne pita za to jer su svesni trenutne situacije zbog blokade.

 Ambicije u nastavku sezone?

– Trenutno se nalazimo na četvrtom mestu na tabeli, ta pozicija garantuje izlazak na međunarodnu scenu i jasno je da nam je ambicija da tu i ostanemo. To ne znači da ćemo se fokusirati na odbranu četvrtog mesta. Već da ćemo se boriti za svaki bod i nećemo se povući pred bilo kojim protivnikom. Daćemo sve od sebe da osvojimo sam vrh tabele. Stvorili smo dobre uslove, pa će stručni štab i igrači moći da se fokusiraju isključivo na teren i ispunjavanje zacrtanih ciljeva.

 Znači li to da Radnički puca i na treće mesto?

– S obzirom na to da imamo 39 bodova, a trećeplasirani Spartak je sakupio 40, jasno je da možemo biti treći. U seriji smo od pet pobeda, a na početku prolećnog dela imamo povoljan raspored tako da očekujem da ćemo uskoro zauzeti poziciju iza Zvezde i Partizana, gde Radnički i treba da bude.

 Bliži se prelazni rok, sa kakvim ambicijama Radnički ulazi na transfer pijacu?

– Odmah posle meča protiv Radnika u Surdulici, koji je bio poslednji u jesenjem delu sezone, mi smo prionuli poslu u potrazi za pravim pojačanjima. Ne bih još uvek iznosio imena, ali mogu da kažem da ćemo se truditi da se pojačamo u svim linijama, a naglašavam da će fudbaleri koji će doći biti vrhunski, kada se radi o uslovima srpskog fudbala. Spisak želja postoji i ozbiljno radimo da svi oni što pre zaduže dres Radničkog. Što se tiče postojećeg igračkog kadra otišli su Nikola Raspopović i Marko Tomić. Nisu mi se dopale izjave pojedinaca da će prvo tražiti inostrani angažman, a da će, tek ako ga ne pronađu, razmišljati o dolasku, odnosno ostanku u Radničkom. Takvi nam ne trebaju. Nismo mi poslednja rupa na svirali, nećemo nikome da budemo rezervna varijanta. Hoću kompletnu ekipu koja će otputovati na pripreme, a ne da nespremne igrače uigravamo u prvih pet, šest kola i onda – završi se prvenstvo.

 Radnički je napustio Milan Đuričić, u javnosti se licitira o imenu novog trenera?

– Mislim da je uprava bila tolerantna prema dosadašnjem treneru Milanu Đuričiću. On je jesenas priveo posao kraju, nismo hteli da podižemo veliku prašinu. Ugovor mu je istekao, ni finansijski momenat tu nije zanemariv, a prevagnula je žela da se, pored dobrih rezultata, ostavi nešto konkretno na Čairu kada je u pitanju trenerski kadar. Zašto mi ne bismo stvorili jednog dobrog trenera i podarili ga srpskom fudbalu, pa još kada je reč o bivšem reprezentativcu naše zemlje, dobrom čoveku i poznavaocu fudbala. Dakle, jasno vam je, Boban Dmitrović će sasvim izvesno, biti šef struke u narednom periodu i to baš onaj trener koji bi trebalo da bude dugoročno, zašto ne i višegodišnje rešenje. Uz nekoliko, naglašavam, vrhunskih pojačanja i podršku uprave, moći će ovaj posao da iznese do kraja.

 U slučaju da Radnički izbori Evropu, mnogo se govori o stadionu na kome će se igrati. Hoće li Čair biti spreman za povratak u Evropu?

– Mi smo i prošle godine, u vreme dok smo se protiv Mladosti iz Lučana borili za četvrto mesto govorili o ovoj temi. Nažalost, tada nam je Evropa izmakla u finišu prvenstva, ali mi smo se pripremali kao da ćemo u njoj igrati na leto. Kao što vam je poznato, Čair je gradski stadion, nije u vlasništvu Radničkog, ali od dolaska novog rukovodstva u klub, mnogo smo učinili u adaptaciji stadiona i obezbeđivanju potrebnih uslova u svlačionicama i novinarskim ložama. Smatram da naš stadion može da se dovede u red, makar za prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a verujem da ćemo u tome imati pomoć od grada i izvođača radova. Podsetiću vas da se stadion vodi kao objekat u izgradnji. Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da naši navijači gledaju evropski Radnički u Nišu. No, pre svega treba se posvetiti prolećnom delu sezone i obezbeđivanju evropske vize, a onda ćemo lako rešavati probleme i ispravljati sve nedostatke.

FOTO: STARSPORT

 Milan Pavkov je ove sezone, jedan od najboljih strelaca lige, ima li Radnički snage da ga zadrži do leta?

– Nisam baš siguran da će Pavkov otići, borićemo se da ga sačuvamo. On je imao obavezu da se pojavi na prozivci Crvene zvezde, ali ja ne gubim nadu da će se ponovo vratiti u Niš. On je jesenas postigao 16 golova, drugi je strelac lige i ne treba ni pričati o tome koliko bi nam značio tokom prolećnih borbi za Evropu.

0
0

3 Komentara

  1. Pa, evo imate momke koji su dobili raskid ugovora u Partizanu, odlicna su resenja za Radnicki. Imaju iskustvo igranja u velikom klubu a poseduju kvalitet za Radnicki s obzirom da su igrali na visem nivou u evrotakmicenju i u velikom klubu. Povratak Marjanovica bi bio bas super resenje a i Cirkovic bi za kratak period prilagodjavanja takodje bio top pojacanje za Radnicki!
    Inace, bice mi drago da Nis dobije evropske utakmice jer to kao veliki grad u nasim uslovima zasluzuje. Dosta bre vise selendri , vreme je da shvatimo da to samo steti srpskom fudbalu!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter