Prvo zimsko pojačanje Crvene zvezde je El Fardu Ben Nabuhan, reprezentativac Komorskih ostrva, države koja broji nešto više od 743 hiljade stanovnika.

Skraćeno samo Ben nije nepoznat igrač srpskoj javnosti, a da ne bude potrudio se letos kada je Partizanu u Humskoj postigao dva gola u kvalfikacijama za Ligu šampiona igrajući za Olimpijakos. Verujemo da tada 28-godišnji napadač sa Komorskih ostrva nije ni sanjao da će svega šest meseci kasnije živeti u Beogradu i igrati za najtrofejniji srpski klub Crvenu zvezdu.


Kada je reč o samoj državi iz koje 173 cm visoki napadač dolazi malo znamo. Reč je o državi koju čine tri vulkanska ostrva u Indijskom okeanu, nalazi se između afričkog kopna i Madagaskara. Površina je 2.235 kilometara, broj stanvnika po popisu iz 2013. godine je 743.798, što je čini 166. zemljom sveta.

Fudbal u ovoj zemlji je u razvoju, mada je veliko pitanje da li će ikad prestići svoj najbolji rejting na FIFA listi koji je prošle godine iznosio 127. mesto, jer su sada pali na 131. mesto na svetu. Komoros je prvu kvlafikacionu utakmicu za Svetsko prvenstvo odigrao dve godine po svom prijemu u FIFA 2005. godine i poražen je te 2007. godine od Madagaskara ukupnim rezultatom 10:2. Reprezentaciju uglavnom čine fudbaleri koji igraju u Francuskoj, ali poput Bena (Grčka, sada Srbija), tu su još Nađim Abdu iz Vimbldona, Mohamed Jusuf iz Levadiakosa, Said Bakari iz RKC-a, Fuad Bašir iz Malmea, Rafidine Abdulah iz Kadiza i golman Ali Ahmada iz Kajserija.

Što se samog Bena tiče, on je za selekciju svoje zemlje odigroa 12 utakmica i postigao je četiri gola. U domovini je nastupao sve do 2006. godine kada je prešao u redove Avra, ali nije igrao za prvi tim. Dve godine u ‘B’ timu su mu donele 17 golova i selidbu u Van gde je za tri sezone odigrao 92 utakmice i postigao je 22 gola. Sledeća stanica bila je ‘suncem okupana’ Grčka.

U zemlji Helena prvi trener mu je bio Srbin, upravo bivši strateg Crvene zvezde Ratko Dostanić. Reč je o klubu Veria u kom se Ben zadržao dve sezone. Bio je više nego efikasan, postigao je 25 golova i imao je 13 asistencija. To je bila preporuka da se preseli u najveći grčki klub Olimpijakos. Ipak, u Pireju mesta za momka sa Komorskih ostrva nije bilo.

Prvo je poslat na pozajmicu u Levadiakos za koji je 12 utakmica postigao dva gola, a onda je 2016. godine prešao kod Vladana Milojevića u Panionios i bio jedan od najzaslužnijih za povratak Atinjana na evropsku scenu. Na 34 utakmice postigao je devet golova.

Prošlog leta dobio je šansu u Olimpijakosu, ali se nije istakao. Na prvom meču protiv Partizana u kvalfikacijama za Ligu šampiona postigao je dva gola i tu je stao. Odigrao je posle još osam utakmica i ‘upisao’ samo jednu asistenciju.

Sada dolazi u Crvenu zvezdu za obeštećenje od 500.000 evra. Da zameni Ričmonda Boaćija, ali može i umesto Slavoljuba Srnića ako Mec dreši kestu za zvezdino dete…