1
Domaći fudbal

NOVI FORMAT LIGE ŠAMPIONA: Teži put za ‘večite’, četiri ‘kruga pakla’ do ‘elite’ (FOTO)

Objavljeno: 04.01.18 u 00:01

Poznat je novi format Lige šampiona, a srpski timovi da bi došli do ‘elite’ moraće da ‘zarade’ jednu od četiri ponuđene karte.

UEFA je konačno otkrila nacrt kako bi Liga šampiona mogla da izgleda u naredne tri sezone. Za velike glavobolja više nema, za male one tek sada počinju. Dovoljno je reći da će Crvena zvezda ili Partizan da bi došli do grupne faze Lige šampiona morati da prođu četiri umesto dosadašnja tri ‘kruga pakla’.

Ono što UEFA nije promenila jeste sistem kvalfikacija, te će i dalje postojati dve staze, jedna šampiona i druga nešampiona. Srpski klub naćiće se u stazi šampiona, a da bi došao do ‘elite’ moraće da prođe četiri umesto tri kola. U Ligu šampiona će se umesto dosadašnjih pet timova iz ove staze plasirati svega četiri.

Crvena zvezda ili Partizan (trenutno jedini kandidati za titulu ako se ne desi neko čudo) svoj put će kao i do sada početi iz prvog kola kvalfikacija (postoji kolo predkvalfikacija). Naravno, biće povlašćeni tokom žreba i moći će da igraju sa šampionima Finske, Albanije, Irske (Kork), BIH, Gruzije (Torpedo Kutaisi), Letonije (Spartaks), Makedonije, Estonije (Flora), Crne Gore, Jermenije, Luksemburga, Severne Irske, Litvanije (Sudava), Malte, Velsa, Fraskih ostrva i predstavnika predkvalifikanata Gibraltara, Andore, San Marina ili Kosova. Neće moći da igraju protiv šampiona Danske, Belorusije (BATE Borisov), Poljske, Švedske (Malme), Izraela, Škotske, Kipra, Norveške (Rozenborg), Azerbejdžana, Bugarske, Kazahstana (Astana), Slovačke, Moldavije (Šerif), Island (Valur) i Mađarske.

Već u drugom kolu kvalfikacija priključuju se šampioni Austije, Hrvatske i Rumunije. Tu naši klubovi verovatno gube povlasticu povlašćenog tima, sem ako se u drugom kolu kvalfikacije ne dogode ogromne senzacije.

U trećem kolu kvalfikacija jedna novina. Priključuju se nove dve zemlje, a jedna posle mnogo godina ponovo u kvalfikacijama. Pored šampiona Grčke u borbu kreće šampion Holandije. Da, dobro ste pročitali PSV ili Ajaks.

U poslednjem četvrtom kolu pored svih ovih giganata priključuju se još dva šampiona. Rejting UEFA je takav da će samo jedno kolo do ‘elite’ deliti šampione Švajcarske i Češke. Zato sa pravom kažemo da su pred Crvenom zvezdom i Partizanom ‘četiti kruga pakla’. Samo četiri tima plasiraće se u grupnu fazu Lige šampiona.

Sreća u nesreći je ta da naši klubovi čak ako ispadnu i na prvoj svojoj prepreci plasiraće se u kvalfikacije za Ligu Evrope.

Kada je reč o grupnoj fazi Lige šampiona zagarantovana četiri mesta su za ‘lige četvorke’ Španiju, Englesku, Italiju i Nemačku, dok će po dva tima imati Francuska i Rusija. Portugalija će imati jednog predstavnika, kao i Ukrajina, Belgija i Turska. Jedno mesto rezervisano je za pobednika Lige Evrope, a još jedno ako se novi šampion Lige šampiona u ‘elitu’ ne plasira kroz domaće takmičenje.

Evo kako to izgleda:

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter